Liderii PDL discută luni despre excluderile lui Preda, Baconshi și Paleologu

Liderii PDL discută luni despre excluderile lui Preda, Baconshi și Paleologu
Publicat: 02/06/2013, 20:23
Actualizat: 25/03/2019, 22:17

Conducerea PDL va discuta, luni, despre viitorul în formațiune al celor care critică deciziile partidului, cei vizați fiind Cristian Preda, Teodor Baconschi și Theodor Paleologu, rămânând de văzut dacă se va lua sau nu o decizie în cazul acestora.

Vicepreședintele PDL Alin Popoviciu declara, marți, că va propune în ședința din 3 iunie a BPN excluderea lui Cristian Preda, Teodor Baconschi, Theodor Paleologu și Daniel Funeriu, pe motiv că nu vede de ce trebuie ținuți în partid oameni care atacă în fiecare zi PDL.

Președintele PDL, Vasile Blaga, spunea, joi, că există „colegi din partid” care atacă PDL folosind „aceeași retorică la fel ca USL”, adăugând că aceste cazuri vor fi discutate în structurile formațiunii, însă nu a dorit să spună numele celor care vor fi în discuție sau posibilele sancțiuni.

Blaga declara, vineri, că în ședința de luni a BPN vor fi discutate cazurile unor membri ai partidului care au criticat formațiunea, spunând că nu există o „listă de excluderi” și că nu își dorește să plece nimeni din PDL, însă este „deranjat de denigrări”.

„Nu avem listă de excluderi. Pot să îi înțeleg pe unii colegi că sunt supărați, dar PDL este în plin proces de reconstrucție, e mult de lucru pentru reconstrucție în teritoriu și a mesajului. Observ colegi din partid care, în loc să se lupte cu USL, permanent atacă partidul folosind aceeași retorică ca și USL. Alți colegi văd rău că PDL îl atacă pe președinte, dar noi nu l-am atacat, doar am avut viziuni diferite despre comasarea terenurilor. Nu mă deranjează nimeni care are critici la adresa partidului, dar denigrările ne deranjează. Luni, la BPN, discuții despre activitatea unor colegi este clar că o să avem, dar nu avem țintă excluderile, dar nu știu cum se vor finaliza discuțiile și unde se va ajunge, pentru că suntem un partid democratic care trebuie să discutăm în interior. (…) Eu nu doresc să plece nimeni din PDL. Este mult de lucru și mă aștept ca toată lumea să participe la acest efort”, a spus Blaga.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu, a apreciat că ar fi „absurd” ca Theodor Paleologu să fie exclus din partid, dar, în ceea ce îi privește pe Teodor Baconschi și pe Cristian Preda, ea a spus că aceștia nu critică, ci denigrează partidul, fiind mult mai „fioroși” cu PDL decât cu USL.

Liderul PDL Sibiu, Ion Ariton, spunea, vineri, că „excluderile pentru presupuse delicte de opinie” sunt „o practică nepotrivită, cu efecte mortale pentru PDL” și că în locul analizelor și dezbaterilor interne „se dorește eliminarea „recalcitranților”.

Declarația lui Alin Popoviciu privind propunerile de excluderi au stârnit reacții din partea celor vizați, care și-au exprimat pozițiile pe Facebook sau pe bloguri.

Consilierul prezidențial Daniel Funeriu a demisionat, săptămâna trecută, din PDL, el adresându-i în acest sens o scrisoare scrisă de mână președintelui PDL, documentul fiind postat pe pagina de Facebook a fostului ministru al Educației. „Stimate domnule președinte al PDL, Domnule Vasile Blaga, prin prezenta vă solicit să înregistrați demisia mea din calitatea de membru al PDL. Am înțeles că este în discuție o propunere de excludere a mea din partid, propunere care nu a fost respinsă public de conducere. Prefer să nu îi pun pe colegii din PDL în situația unui conflict de loialitate: să ridice mâna împotriva voinței conducerii sau să ridice mâna împotriva unui coleg căruia nu au ce-i reproșa”, scria Funeriu.

Europarlamentarul Cristian Preda, al cărui nume a fost invocat în legătură cu o propunere de excludere din PDL, spune că nu va „retracta nimic” și că nu are nimic de obiectat PDL, fiind solidar cu membrii simpli, dar consideră că „BPN e în afara Statutului” privind constituirea guvernului alternativ. El ceruse conducerii PDL alcătuirea unui Guvern din umbră, arătându-se revoltat de faptul că liderii partidului nu îmbrățișează demersul. „Faptul că am cerut aplicarea Statutului PDL și organizarea unui guvern din umbră mi-a atras nenumărate critici și o nouă propunere de excludere. Nu e nimic nou. (…) Cine va privi în urmă va vedea că așa-numitele atacuri la care am supus partidul au fost, de fiecare dată, propuneri absolut banale, de bun simț, cum se spune. (…) Așa se va întâmpla, sunt convins, și cu propunerea de a aplica statutul cu rigoare, și nu în funcție de umori (cum e acum, în epoca Unificatorului)”, scria Preda pe blogul personal.

La rândul său, Teodor Baconschi a scris pe Facebook că, ales cu 50% din voturi, Vasile Blaga anunță că îi va elimina pe criticii stării actuale din PDL, fostul ministru de Externe comentând că ciudat este că „această mentalitate cazonă, stalinist-fesenistă, nu a funcționat nici la MAI pe vremea lui Blaga”.

Theodor Paleologu scria, tot pe Facebook, că greșeala lui Vasile Blaga este tocmai faptul că „s-a înconjurat de oameni precum acest Alin Popoviciu, care-l trag în jos din toate punctele de vedere”. „Văd că se vehiculează posibila mea excludere din PDL pentru că am îndrăznit să spun ca insultele și amenințările nu pot duce la consolidarea partidului. E o evidență. A devenit «antipartinic» să spui lucruri evidente?”, scria Paleologu.

Duminică, el a afirmat că, în mod normal, liderii PDL vor respinge, luni, o propunere de excludere a sa formulată de Alin Popoviciu, precizând că, în semn de bunăvoință, oferă echipei Blaga 30% discount la cursurile sale de diplomație, retorică, bune maniere și dezvoltare personală.

„Înțeleg că domnul Alin Popoviciu, care aduce prejudicii partidului prin fiecare apariție în mass media, va propune în ședința BPN de luni excluderea mea din PDL. În mod normal BPN, compus și din oameni cu scaun la cap, va respinge o asemenea aberație. Eu sînt un om pașnic, docil, cooperant. Nu caut cu tot dinadinsul să fiu dat afară din partid. Propun, așadar, ca dovadă de bunăvoință, un discount de 30% pentru membrii echipei Blaga la oricare dintre cursurile mele. Avem cursuri de retorică, de diplomație, de protocol și bune maniere, de etică politică, de psihologie și dezvoltare personală. Utilitatea lor mi se pare evidentă pentru orice persoană publică”, afirma Paleologu într-un comunicat remis MEDIAFAX. Deputatul PDL a adăugat că îi poate aduce și lui Alin Popoviciu „un plus de umanitate și civilitate”.

De asemenea, vicepreședintele Fundației Creștin-Democrate Adrian Papahagi a scris pe Facebook că va demisiona din partid dacă Cristian Preda, Teodor Baconschi, Teodor Paleologu și Daniel Funeriu vor fi excluși din formațiune la propunerea lui Alin Popoviciu.

Toate aceste dispute au loc în contextul în care Fundația „Mișcarea Populară”, proiectul președintelui Băsescu lansat după despărțirea acestuia de democrat-liberalii conduși din nou de Vasile Blaga, a anunțat, recent, începerea formalităților legale pentru înființarea unui partid de centru-dreapta, numit Partidul „Mișcarea Populară”.

Presa a relatat că o parte dintre reprezentanții PDL doresc să plece la acest partid și fac racolări din rândul democrat-liberalilor pentru Mișcarea Populară.

Deputatul PDL Elena Udrea consideră că Mișcarea Populară va fi un partid de succes și că PDL nu trebuie să-i fie adversar , ci să se regăsească în același proiect, împreună și cu Alianța DA, formată de FC și PNȚCD.

„Cred că Mișcarea Populară va fi o formațiune politică de succes pentru că pornește cu un electorat pe care îl are: simpatizanții lui Traian Băsescu la care se adaugă electoratul de centru-dreapta care nu se vede reprezentat de actualele partide de centru-dreapta. PDL nu trebuie să fie un adversar al Mișcării Populare. Mă gândesc că ar trebui ca toți să ne regăsim în același proiect politic, inclusiv cei din PDL, Mișcarea Populară și Alianța DA”, declara, recent Udrea pentru „Gândul”.

Rămâne de văzut dacă echipa lui Vasile Blaga va recurge luni la o ruptură radicală sau dacă va adopta o poziție conciliantă.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Motivul pentru care Erika Isac s-a ras în cap! Fanii au criticat-o dur: ”Ce nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?