LISTA MINIȘTRILOR din Guvernul Tudose. Un vicepremier în plus, nouă noi nume în Executiv. „Mă duc să muncesc pentru țară”

Publicat: 28/06/2017, 18:30

Liviu Dragnea și premierul desemnat, Mihai Tudose, au anunțat lista noilor miniștri. Apare un post nou de vicepremier, fără portofoliu, precum și nouă nume noi de miniștri.

LISTA CU MINIȘTRI

Vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale: Sevil Shhaideh

Vicepremier fără portofoliu: Marcel Ciolacu

Vicepremier și ministrul Mediului: Grațiela Gavrilescu

Ministrul Economiei: Mihai Fifor

Ministrul Afacerilor Externe: Teodor Meleșcanu

Ministrul delegat al Afacerilor Europene: Victor Negrescu

Ministrul Afacerilor Interne: Carmen Dan

Ministrul Agriculturii: Petre Daea

Ministrul Apărării Naționale: Adrian Țuțuianu

Ministrul Culturii: Lucian Romașcanu

Ministrul Educației: Liviu Pop

Ministrul delegat pentru Cercetare: Lucian Georgescu

Ministrul EnergieI: Toma Petcu

Ministrul Justiției: Tudorel Toader

Ministrul Apelor și Pădurilor: Doina Pană

Ministrul Muncii: Olguța Vasilescu

Ministrul Comunicațiilor: Lucian Șova

Ministrul Sănătății: Florian Bodog

Ministrul Tineretului și Sportului: Marius Dunca

Ministrul Transporturilor: Răzvan Cuc

Ministrul pentru Dialog Social: Gabriel Petrea

Ministrul pentru Relația cu Parlamentul: Viorel Ilie

Ministrul pentru Mediul de afaceri: Ilan Laufer

Ministrul Turismului: Mircea Dobre

Ministrul pentru Românii de pretutindeni: Andreea Păstârnac.

Tudose: „Mă duc să muncesc pentru țară, prioritatea va fi implemenarea programului de guvernare”

Premierul desemnat, Mihai Tudose, a declarat că prioritatea sa în fața Executivului va fi „implemenarea programului de guvernare cu un control politic foarte strict”.

„Nu am sentimentul că am câștigat un premiu, ci am fost desemnat de către dl președinte Dragnea și îi mulumesc, de către colegi și le mulțumesc (…) Mă duc să muncesc pentru țară, prioritatea va fi implemenarea programului de guvernare cu un control politic foarte strict și aproape săptămânal până recuperăm întârzierile. Membrii Guvernului vor raporta ceea ce fac în primul rând prin fapte și nu numai prin declarații”, a spus Mihai Tudose, în urma ședinței CExN al PSD.

Întrebat cu privire la criticile apărute în spațiul public referitoare la o eventuală apropiere a sa față de SRI, dar și despre un posibil plagiat, în cazul tezei sale de doctorat, Tudose a subliniat faptul că nu a avut nicio legătură de colaborare cu SRI „în acest sens” și că nici nu are.

„Nu am trecut niciodată că sunt angajat al SRI. Dovada stă și declarația de avere depusă unde nu apare niciodată, unde nu apar sume încasate de la acel servicu. A fost un titlu academic, care nu a mai fost folosit ca atare deoarece între timp am intrat în Guvern și nu am mai profesat”, a mai spus premierul desemnat.

„În ce privește plagiatul, lucrarea mea de doctorat a fost făcută pentru mine, pentru a acumula niște cunoștințe care să îmi folosească la comisia de politică economică. Nu a fost făcută pentru a căpăta funcții, posturi sau remunerații. Când a început acel iureș cu plagiatele, pentru a nu intra în această morișcă, am zis că renunț la titlul de doctor”, a declarat Tudose.

Întrebat dacă, în opinia sa, a plagiat, Tudose a răspuns negativ, argumentând că lucrarea sa a fost a fost „judecată pe reglementările de acum”, care nu erau în vigoare la momentul scrierii lucrării.

Pe de altă parte, întrebat ce îl recomandă pe Mihai Fifor pentru a prelua portofoliul Economiei, Tudose a enumerat „puterea de muncă, determinare și dorința de a duce la îndepliniere programul de guvernare”.

„E suficient pentru că domnia sa a participat activ la tot ce a însemnat partea de elaborare a programului de guvernare. Cunoaște bine despre ce e vorba acolo, o să vă convingă mâine la audieri. Nu trebuie să fii economist la Ministerul Economiei, ci să înțelegi cum funcționează economia, să împingi proiectele spre direcția bună”, a spus Tudose.

„Faptul că au fost recomandați de diverși colegi, asta înseamnă că au niște calități care i-au recomandat petru acea propunere”, a spus, la rândul său, Dragnea.

La întrebarea când s-au schimbat regulile privind citarea corectă și evitarea plagiatului, Tudose a răspuns că între momentul depunerii lucrării sale și „când a apărut acea analiză”, refuzând să nominalizeze concret diferențele.

„Le știu (n.r – diferențele). V-am dat o explicație și am închis-o”, a spus Tudose.

Premierul desemnat a declarat că dacă Liviu Dragnea va putea să devină prim-ministru, se va da la o parte.

„Evident că da”, a spus Tudose.

„Nu te grăbi. Mergi la treabă, lasă”, a replicat Dragnea.

„În toată lumea, toate democrațiile, președintele partidului de guvernământ e propunerea de prim-ministru. În momentul în care se poate întâmpla și la noi asta, e calea firească”, a mai afirmat, ulterior, Tudose.

În ceea ce îl privește pe liderul deputaților PSD, Marcel Ciolacu, noul vicepremier fără portofoliu, Tudose a afirmat că va fi „vicepremierul cu probleme speciale”, fiind responsabil de coordonarea interministerială, afirmând că una dintre disfuncționalitățile Cabinetului Grindeanu a fost lipsa de coordonare.

„Una dintre disfuncționalitățile din vechiul Guvern pe care le-am sesizat și eu, și la care s-au sesizat foarte pregnant mai ales efectele, au fost anumite inițiative sau puncte din programul de guvernare care necesitau o corelare interministerială. Este foarte greu ca un coleg de al nostru cu rang de ministru, secretar de stat sau consilier de stat la prim-ministru să coordoneze alți doi, trei, patru miniștri și atunci asta a fost soluția, ca vicepremierul cu probleme speciale cumva să aibă în atribuții această coordonare interministerială”, a afirmat Tudose.

Dragnea: „Sunt din ce în ce mai invidios că Mihai primește mai multe întrebări”

După ce s-a declarat invidios de numărul mare al întrebărilor adresate de către jurnaliști premierului desemnat, Dragnea a declarat, întrebat de ce au fost propuși pentru a face parte din noul cabinet trei dintre miniștrii ( de la Tineret, Interne, Transporturi) care nu au performat în Guvernul precedent, conform raportului de evaluare, că proiectele nu au fost duse la capăt „nu din vina miniștrilor”.

„Am mai spus-o, chiar și în cazul dumnealui, au fost o serie de nerealizări pentru că, pe circuitul de avizare sau chiar la nivelul guvernamental, acele acte normative care erau finalizate și plecate din ministere, nu au fost duse până la capăt, dar nu din vina miniștrilor”, a spus Dragnea.

În acest context, Dragnea l-a dat exemplu pe ministrul propus la Tineret, Marius Dunca, pentru a cărui renominalizare opt federații și două structuri naționale și-au declarat susținerea și nu numai.

„Sunt exact cei cu care domnul Dunca a lucrat în această perioadă. Dacă nu ar fi făcut nimic, nu îl mai propuneam eu prim-ministrului (…) A fost o evaluare pe domenii, nu pe miniștri”, a mai spus Dragnea.

Totodată, liderul PSD a declarat că i-a cerut premierului desemnat „să facă singur evaluarea miniștrilor din cabinet și evaluarea implementării programului de guvernare și a măsurilor”.

„De la partid și de la Parlament o să urmărim și noi ce se va întâmpla. În vacanța parlamentară o să fie putin mai greu, din septembrie încolo în fiecare săptămână, dar și în această vacanță o să avem BPN-uri în care o să fie prezent și premierul și unu-doi miniștri. Faptul că sunt doi vicepremieri de la PSD care vor lucra strâns și foarte aproape cu premierul, mie îmi dă foarte multă încredere că orice abatere de la program va fi rezolvată rapid”, a mai spus liderul PSD.

În schimb, Dragnea a replicat, întrebat dacă îi va cere lui Mihai Tudose să plece dacă lucrurile în Executiv nu vor merge cum își dorește, precum și dacă va solicita acele demisii în alb, că nu îl interesează acele demisii și nici schimbarea Legii 90/2001, care l-a împiedicat, de altfel, să devină premier.

„Demisiile în alb depuse de precedentul Executiv nu au fost cerute de mine și nici nu au fost luate în seamă de mine (…) Nu mă interesează acele demisii în alb. În ceea ce îl privește pe domnul Mihai Tudose, nu i-am cerut și îmi doresc să nu mai trecem prin ce am trecut. Nu ma interesează schimbarea legii (n.r – Legea 90/2001). Ca și în cazul precedent, am investit încredere în domnul Mihai Tudose”, a spus Dragnea.

Discuții cu UDMR pentru susținerea Guvernului

După ședința CExN al PSD, Liviu Dragnea și Mihai Tudose s-au dus la grupul parlamentar al UDMR pentru a purta discuții cu membrii formațiunii despre votul de joi, din Parlament, pentru Guvernul Tudose.

„Premierul le-a prezentat și eu le-am spus câteva lucruri, rămânând să dezbată (…) Data trecută când s-a format Guvernul, UDMR a votat cu noi, sper să o facă, sper să o facă și minoritățile”, a spus Dragnea.

Întrebat dacă există pericolul ca noul cabinet să nu fie votat de o majoritate parlamentară, Dragnea a răspuns: „Eu cred că nu”, adăugând faptul că se sprijină pe voturile tuturor membrilor PSD-ALDE.

Referitor la acordul de colaborare cu UDMR, Dragnea a declarat că urmează să fie supus unei analize la finele lunii.

„La finalul acestei sesiuni, 30 iunie, ei și noi vom face o analiză a modului în care a funcționat această colaborare. Urmează să vedem cum modificăm acel acord de colaborare”, a spus liderul PSD.

Pe de altă parte, Dragnea a negat orice discuție despre intrarea la guvernare a UDMR.

„Nu am discutat despre”, a spus Dragnea.

La rândul său, întrebat ce le-a spus colegilor de la UDMR, Mihai Tudose a răspuns că le-a prezentat „cu ce se completează programul de guvernare”.

Kelemen Hunor: „Vom da un vot pentru a porni cu acest nou Guvern”

La scurt timp după a venit și confirmarea din partea liderului UDMR, Kelemen Hunor, care a spus că, la nivelul formațiunii, s-a hotărât susținerea la votul de joi, din Parlament, a noului Guvern, cu mențiunea că „nu există nicio obligație” pentru membrii UDMR din comisiile de specialitate să voteze miniștrii propuși.

„Nu există nicio obligație pentru colegii noștri în comisiile de specialitate de a vota miniștrii. În funcție de prestația fiecăruia vom da un vot sau nu (…) În ce privește lista, acolo vom da un vot pentru a porni pe drum cu acest nou Guvern”, a spus Kelemen Hunor.

Întrebat ce l-a convins pentru acest vot, liderul UDMR a răspuns că este foarte important faptul că președintele Klaus Iohannis „a dat posibilitatea majorității PSD-ALDE și lui Mihai Tudose să formeze un Guvern și nu a tras de timp”.

„Din acest punct de vedere, e un argument și acest lucru, azi, când au venit la noi, la grup, și apreciez că au venit președintele PSD și cu premierul desemnat și un vicepremier, am discutat despre cum va arăta programul de guvernare și ce intenții au în perioada imediat următoare”, a mai spus Kelemen Hunor.

La rândul său, Kelemen Hunor a adus în discuție evaluarea pe care membrii Uniunii o vor face asupra acordului de colaborare parlamentară cu PSD-ALDE.

„Există un acord de colaborare parlamentară și în interiorul programului există această posibilitate de a da un vot mâine Guvernului și asta a fost decizia. După 30 iunie vom analiza sesiunea de primăvară, din punctul nostru de vedere, cum a decurs (…) Am susținut multe proiecte venite dinspre Guvern, așa cum și PSD-ALDE au susținut alte proiecte inițiate de noi, inclusiv ieri în Senat amendarea Legii învățământului”, a spus Kelemen Hunor.

În acest context, liderul UDMR a ținut să puncteze faptul că „în zona Opoziției, în acest moment, un astfel de parteneriat nu există”.

„Nu vreau să îi iau la rând pe fiecare dintre colegii noștri și liderii partidelor din Opoziție, dar săptămâna care a trecut, și inclusiv luările de cuvânt de ieri, la un proiect de lege, arată că nu prea există la acest moment deschidere și rămâne această coaliție pentru a dialoga cu ei. Asta nu înseamnă că nu vom căuta și pe partea cealaltă interlocutori cu PNL-USR. Sigur că acest lucru nu înseamnă că vrem să ne izolăm în Parlamentul României și să așteptăm vremuri mai bune”, a spus Kelemen Hunor.


Liderul PSD, Liviu Dragnea, a convocat CExN al PSD, miercuri, la ora 12:30, pentru a fi votată lista de miniștri. Ulterior, miniștrii propuși vor fi audiați în comisiile de specialitate din Legislativ, după care Guvernul va fi votat în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului.

Până acum, negocierile dintre Liviu Dragnea și liderii fiecărei filiale din țară, care au avut loc marți la Vila Lac 1, au dat naștere la câteva nume disputate, dar și la câteva certitudini.

Potrivit ultimelor informații, senatorul PSD, Mihai Fifor, ar urma să preia ministerul Economiei, conform unor surse din PSD, în timp ce deputatul Marcel Ciolacu va fi vicepremier fără portofoliu, potrivit Mediafax.

Doina Pană va merge la Ministerul Apelor și Pădurilor, în timp ce Ilan Laufer va prelua Ministerul pentru IMM-uri și Mediu de afaceri.

Senatorul PSD Adrian Țuțuianu, președintele Comisiei parlamentare de control a activității SRI, ar urma să fie propus pentru funcția de ministru al Apărării Naționale, în Guvernul Tudose, potrivit unor surse apropiate negocierilor privind formarea noului Cabinet.

Ionuț Mișa este un alt nume nou care ar putea face parte din Guvernul Tudose, el fiind vehiculat pentru preluarea portofoliului Finanțelor. Mișa este secretar de stat în ministerul de Finanțe și a fost șeful Direcției Mari Contribuabili din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, direcția cea mai importantă din cadrul ANAF. Informația a fost confirmată de ministrul în exercițiu de la Finanțe, Viorel Ștefan, care a transmis miercuri dimineață că„pare omul cel mai potrivit să continue ceea ce am început împreună. Îl voi ajuta, indiferent din ce poziție voi fi, voi fi alături de domnul Ionuț Mișa, pentru că eu cred că pot să transfer din experiența mea”.

Înainte de Mișa, la Finanțe era vehiculat numele fostului ministru Eugen Teodorovici.

Pe de altă parte, Florian Bodog va fi menținut, potrivit unor surse, la ministerul Sănătății. Sorina Pintea, vehiculată pentru preluarea ministerului Sănătății, nu se va regăsi însă în lista finală a miniștrilor din Guvernul Tudose.

La ministerul Culturii este vehiculat numele senatorului PSD, Lucian Romașcanu.

ALDE va avea aceleași portofolii și miniștri neschimbați, a anunțat marți Călin Popescu Tăriceanu. Astfel, membrii Biroului Politic Central au decis marți să îi susțină pe Grațiela Gavrilescu, vicepremier și ministrul Mediului, Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, Toma Petcu, ministrul Energiei și Viorel Ilie, ministru pentru Relația cu Parlamentul.

Întrebat de portofoliul de la Justiție, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că decizia este la PSD. „Ministerul e asumat de PSD. Nu pot vă dau niciun element în plus. Eu l-am apreciat pe domnul ministru, cred că a avut o prestație bună dar decizia va fi luată în comun cu partenerii de coaliție și cu prim-ministrul”, a spus Tăriceanu.

Toader a arătat, marți, că dacă i se va propune să își continue mandatul de ministru al Justiției, o va face, refuzând să se lanseze în alte comentarii.

La Ministerul Educației există de asemenea o dispută, mai mulți PSD-iști refuzând sau ieșind din cărți pentru acest portofoliu, precum Liviu Pop sau Mihnea Costoiu, și negociindu-se revenirea Ecaterinei Andronescu la minister. Potrivit ultimelor informații, senatorul PSD, Liviu Pop, va merge la Ministerul Educației, în timp ce deputatul PSD, Lucian Șova, va prelua portofoliul Comunicațiilor.

Două ministere ar urma să își schimbe structura. Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene se va scinda în ministerul Dezvoltării Regionale, unde va rămâne ministru Sevil Shhaideh, și ministerul Fondurilor Europene, care va fi condus de Rovana Plumb, aceasta devenind astfel ministru plin.

Ministerul Educației ar urma să se unească cu ministerul Cercetării și Inovării, iar actualul ministru al Cercetării și Inovării, Șerban Valeca, nu se va mai regăsi, astfel, în viitorul Cabinet.

Miniștrii care își vor păstra portofoliile și cei care pleacă

O serie de portofolii sunt disputate în acest moment, în condițiile în care unele surse susțin că actualii miniștri nu se vor mai regăsi în Guvernul Tudose. Acesta este cazul ministerului Sănătății, unde Florian Bodog ar putea fi înlocuit de Sorina Pintea, sau a ministerului Culturii. Actualul ministru, Ionuț Vulpescu, nu a semnat moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu și a criticat politica dusă de actuala conducerea PSD.

Alt minister ar fi cel al Justiției, unde nu este, încă, stabilit dacă Tudorel Toader va fi susținut politic pentru un nou mandat de ministru, în condițiile în care liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a criticat frecvent pentru întârzierile repetate legate de pachetul de legi ale Justiției.

Vor exista însă și miniștri care își vor menține portofoliul. Acesta este cazul miniștrilor ALDE Teodor Meleșcanu (Externe), Grațiela Gavrilescu (Mediu), Toma Petcu (Energie) și Viorel Ilie (Relația cu Parlamentul).

Și Lia Olguța Vasilescu va rămâne la Ministerul Muncii, lucru confirmat chiar de oficial după desemnarea lui Tudose.

De asemenea, își vor păstra portofoliile Carmen Dan (Interne), Răzvan Cuc ( Transporturi), dar și Andreea Păstârnac (ministerul Românior de Pretutindeni).

Care ar urma să fie posibila componență a Guvernului Tudose:

Prim-ministru: Mihai Tudose

Viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale: Sevil Shhaideh

Viceprim-ministru, ministrul Mediului: Grațiela Gavrilescu (ALDE)

Ministrul Afacerilor Interne: Carmen Dan

Ministrul Fondurilor Europene: Rovana Plumb

Ministrul Agriculturii: Petre Daea

Ministrul Muncii: Lia Olguta Vasilescu

Ministrul Transpoturilor: Răzvan Cuc

Ministrul pentru IMM-uri: Ilan Laufer

Ministrul Sănătății: Florian Bodog/Sorina Pintea

Ministrul Apărării: Adrian Țuțuianu/Dorel Căprar (președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților) sau Mircea Dușa (fost ministru al Apărării și actual secretar de stat în același minister)

Ministrul Finanțelor: Ionuț Mișa

Ministrul Economiei: Șimon Gheorghe (deputat PSD)

Ministrul Apelor și Pădurilor: Doina Pană (fost ministru delegat pentru Dialog Social în Guvernul Ponta)

Ministrul Educației și Cercetării: Liviu Pop

Ministerul Culturii: Lucian Romașcanu (senator PSD)

Ministrul Turismului: Mircea Dobre

Ministrul Tineretului: Gabriel Petrea

Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni: Andreea Păstârnac

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene: Ana Birchall

Ministrul Afacerilor Externe : Teodor Meleșcanu (ALDE)

Ministrul Energiei: Toma Petcu (ALDE)

Ministrul pentru Relația cu Parlamentul: Viorel Ilie (ALDE)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului