UPDATE. Ludovic Orban și-a depus miercuri demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților

UPDATE. Ludovic Orban și-a depus miercuri demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților
Ludovic Orban/ Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 13/10/2021, 09:40
Actualizat: 13/10/2021, 13:44

Ludovic Orban și-a depus miercuri demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

UPDATE ORA 13:30. Fostul lider al PNL a anunțat că și-a depus demisia din funcția de președinte al Camerei pentru că nu mai poate să fie complice la decizii din interiorul PNL care îl obligau să încalce Constituția și unele principii morale.

Totodată, el a acuzat că „gruparea demolatoare” din PNL „calcă în picioare democrația”.

„Nu mai pot exercita funcţia de preşedinte al PNL. Motivul demisiei mele este că nu mai pot să fiu părtaş la decizii luate de o conducere instalată cu forţa în fruntea PNL, decizii care nu mai au nicio legătură cu angajamentele PNL în alegerile parlamentare

Am promis 4 ani de stabilitate, de pace poltiice, de guvernare de centru-dreapta. Ce a făcut gruparea demolatoare care l-a susţinut pe Cîţu, în frunte cu Klaus Iohannis? Au călcat în picioare PNL

Nu pot să fiu la complice la decizii care mă obligau să încalc principii şi Constituţia. Nu mai pot să exercit funcţia de preşedinte al PNL atât timp cât gruparea demolatoare, în frunte cu Iohannis, e pregătită să calce în picioare democraţia”, a declarat Ludovic Orban.

Potrivit Adevărul, întrebat dacă a primit vreun telefon de la Florin Cîţu, în condiţiile în care preşedintele PNL le spusese celor din BPN că va vorbi cu Orban ca să amâne demisia, Orban a precizat: „Florin Cîţu nu m-a sunat. I-a minţit”.

Știrea inițială:

Ludovic Orban își va depune miercuri, la ora 12:00, demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Potrivit Digi24, în acest moment niciun partid nu deține majoritate astfel încât să poată obține alegerea unui nou lider al Camerei.

„Sunt un om de onoare, un om care îşi respectă cuvântul. Îmi voi depune demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor mâine (miercuri – n.red.), la ora 12:00, şi voi face o declaraţie după ce îmi depun demisia”, a anunțat Ludovic Orban marți.

Ludovic Orban își depusese demisia din funcție la partid

Luna trecută, după ce a pierdut alegerile interne pentru președinția PNL în fața lui Florin Cîțu, Orban a anunțat că și-a trimis demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților la partid pentru ca noul lider al formațiuii să o depună la Cameră atunci când va considera de cuviință.

„Eu (…) mi-am depus demisia în mâna preşedintelui Partidului Naţional Liberal. Este o decizie irevocabilă şi care va opera în momentul în care preşedintele Partidului Naţional Liberal va depune demisia respectivă. Când îmi va cere, atunci îmi voi depune demisia. Deci încă o dată, demisia este dată, nu mai există cale de întoarcere, eu sunt un om de onoare”, a afirmat, la acea vreme, Ludovic Orban.

El a mai explicat atunci că a decis să depună demisia la partid și nu la Camera Deputaților pentru că o eventuală demisie depusă în acel moment la Parlament ar fi însemnat că funcția ar fi ajuns la PSD.

„O să rămân în funcţie până se formează o majoritate parlamentară care să împiedice alegerea în funcţia de preşedinte al Camerei (Deputaţilor – n.red.) a unui PSD-ist, pentru că dacă se alege Ciolacu sau un alt PSD-ist, cum este astăzi… eu vă spun, astăzi, dacă s-ar ţine alegeri, sau mâine, poimâine, se alege PSD-ul în fruntea Camerei.

Eu nu fac cadouri PSD, din cauza asta demisia este la dispoziţia domnului Cîţu pentru a o opera în momentul în care avem majoritatea şi garanţia că Partidul Naţional Liberal va avea funcţia”, a spus el.

El preciza că demisia lui va fi la dispoziţia preşedintelui PNL pentru 15 zile, iar, dacă acesta nu o va înainta în acest interval de timp, o va depune personal.