Macovei: Dezbinarea CSM este strategia USL pentru subordonarea justiției

Macovei: Dezbinarea CSM este strategia USL pentru subordonarea justiției
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 31/07/2014, 09:32

Europarlamentarul PDL Monica Macovei declară că USL și ministrul Justiției, Mona Pivniceru, acționează în aceste zile pentru dezbinarea CSM punând în aplicare o strategie de subordonare a justiției după principiul „divide et impera”, relatează Mediafax

„Principiul după care acționează în aceste zile USL pare să fie «divide et impera». Sau, mai exact: «dacă nu poți să-i stăpânești, dezbină-i», inițiat de ministrul Mona Pivniceru, executorul dorințelor USL, și susținut de diverși membri USL pe plan mediatic. Asistăm în ultimele zile la un atac sistematic asupra unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (…) Pare tot mai clar că cineva își dorește subjugarea justiției, inclusiv a CSM, ca parte a sistemului, și mă întreb cine are interesul să dezbine CSM? Cine are interesul să-i asmută unii împotriva altora pe judecători și procurori? Eu văd un singur răspuns: aceasta este strategia USL pentru a-și subordona justiția”, afirmă Macovei, într-o declarație postată vineri pe blogul său.

Potrivit eurodeputatului democrat-liberal, USL a pornit această acțiune în urma avizului negativ dat de CSM propunerilor făcute de ministrul Pivniceru pentru funcțiile de Procuror General și procuror-șef al DNA.

„CSM a dat dovadă că poate fi unit atunci când este vorba de respingerea propunerilor făcute de ministrul Justiției, Mona Pivniceru, pentru funcțiile de Procuror General și procuror șef DNA. Toată țara a văzut prestația mediocră a candidaților propuși de Pivniceru. Avizul negativ motivat al CSM de respingere a acestor candidaturi nu lasă loc interpretărilor, dar acest aviz negativ a lovit interesul USL de acaparare a justiției. Cred că de aceea USL a pornit acțiunea «dezbină-i ca să îi stăpânești»”, susține Macovei.

Ea adaugă că USL și Asociația Magistraților din România, care a fost condusă în trecut de ministrul Pivniceru, au început o „prigoană împotriva unor magistrați”.

„Numirea unui procuror în funcția de președinte al CSM nu încalcă nicio lege, cu atât mai puțin Constituția. Pare mai degrabă un pretext pentru a începe prigoana împotriva unor magistrați. Vehemența cu care USL și Asociația Magistraților din România – condusă până nu demult de însuși ministrul Justiției și aflată sub tutela judecătoarei Viorica Costiniu al cărei soț este judecat pentru corupție – duc această prigoană ne arată un singur lucru: USL nu vrea independența reală a justiției, ci vrea să își scape penalii”, declară Macovei.

Ea argumentează că CSM a început să fie apreciată de Comisia Europeană, dar și de Comisia de la Veneția pentru rolul jucat în ultima perioadă de apărător la nivel public al independenței justiției, iar judecătorii și procurorii CSM sunt datori să nu compromită acest progres.

„Magistratii angajați în această luptă să reflecteze, înainte de a lua decizii, la efectele acțiunilor lor pe plan european, care se vor reflecta iîn raportul MCV. Evaluarea MCV depășește granițele țării și determină decizii ale Comisiei Europene și ale Statelor Membre în raport cu credibilitatea și independența magistraților din România; sau, implicit, lipsa acestora”, avertizează Macovei, care mai îndeamnă „judecătorii, procurorii și întreaga societate să se opună acestui regres”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția