Mănescu: Am depus plângeri penale la Parchet și la DNA împotriva fostei conduceri a CFR

Mănescu: Am depus plângeri penale la Parchet și la DNA împotriva fostei conduceri a CFR
Publicat: 18/01/2014, 19:49
Actualizat: 06/07/2016, 19:12

Ministerul Transporturilor a depus plângeri penale la Parchet și la Direcția Națională Anticorupție împotriva fostei conduceri a CFR, în urma neregulilor constatate de Curtea de Conturi și de Corpul de Control al ministrului, a declarat sâmbătă, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.

‘Au fost multe nereguli constatate atât de Corpul de Control al ministrului, cât și de către Curtea de Conturi. Au fost descoperite contracte de comodat și de prestări servicii care au prejudiciat compania cu suma de 4 milioane de lei doar în perioada 2011-2012. Aceste pierderi au continuat și în 2013, astfel că au ajuns la mai mult de 8 milioane, adică mai mult decât dublu. Aceasta doar din contracte de comodat și de prestări servicii încheiate nelegal’, a spus Mănescu, potrivit Agerpres.

Ea a precizat că la aceste contracte se adaugă și lipsa vagoanelor, constatată în rapoartele organelor de control.

‘Curtea de Conturi și Corpul de Control fac aceste controale și se cere luarea anumitor măsuri, dar dacă Consiliul de Administrație și conducerea executivă nu iau măsurile care se impun și care sunt specificate foarte clar pentru a redresa situația, eu nu pot spune că acel management este performant. Înseamnă că nu au fost în stare să ia măsurile pentru redresarea situației financiare și economice a companiei, deci trebuie schimbați’, a continuat ministrul.

Mănescu a subliniat că, în urma controalelor, s-a demonstrat că cei din conducerea CFR au acționat în favoarea concurenței, în detrimentul CFR.

‘Mi-aș dori ca cei din Consiliul de Administrație și conducerea executivă să lucreze împreună, în favoarea companiei, pentru că până acum s-a dovedit că conducerea acestei companii a lucrat mai puțin în favoarea companiei, favorizând mai mult concurența. Suntem obligați, în momentul în care efectuăm un control și din control reiese că au fost abuzuri, să facem plângeri penale. Am făcut, sigur că da, am făcut plângeri penale acum două săptămâni când am finalizat controalele, au fost depuse și la Parchet și la Direcția Națională Anticorupție. Ei deja studiază dosarele și este o procedură în care noi nu putem interfera în niciun caz, dar dosarele sunt în investigare la aceste două structuri’, a susținut Ramona Mănescu.

Întrebată dacă metoda managementului privat este cea mai potrivită pentru conducerea companiilor de stat, ea a precizat că până acum nu s-a dovedit acest lucru.

‘Pot spune că principiul pentru care s-a introdus managementul privat este un principiul sănătos. Dorim ca oameni care au performat în privat, care au experiență în diferite domenii, să sprijine companiile de stat. Nu știu dacă până în momentul acesta a dovedit a fi sistemul potrivit, asta și pentru că oamenii care au fost aleși, unii dintre ei, au provenit în mod constant din sistem, care au condus sistemul, și poate că ar trebuit împrospătat sistemul și ar fi trebuit aduși într-adevăr oameni din privat’, a adăugat Mănescu.

Adunarea Generală a Acționarilor Companiei Naționale Căi Ferate ‘CFR’ a decis, vineri, revocarea din funcție a membrilor Consiliului de Administrație, pe motiv că aceștia au exercitat un management defectuos, care a afectat situația financiară a companiei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, au fost constatate o serie de nereguli grave în actul de management al administratorilor, precum neîndeplinirea obligației de supraveghere și control a executivului companiei, ceea ce a permis perpetuarea unor acte prejudiciabile pentru companie săvârșite de executiv și constatate de organele de control, dar și încălcarea prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor și a altor prevederi legale.

Totodată, Adunarea Generală a Acționarilor a numit noi membri ai Consiliului de Administrație ai CNCF CFR. Aceștia sunt: Ovidiu Petrișor Artopolescu, membru al consiliului de supraveghere al Transelectrica, Ovidiu Puțura, secretar de stat în Ministerul Justiției, Victor Cionga, managing partner la AZ Capital Advisors, Florin Luca, consultant financiar, și George Ciobănașu, auditor financiar.

Aceștia au fost evaluați și validați de consorțiul de consultanți alcătuit din PriceWaterhouseCoopers, George Butunoiu Group și David & Baias, precizează MT.

Secretarul de stat în Ministerul Justiției Ovidiu Puțura a fost ales joi președinte al noului Consiliu de Administrație al companiei CFR Infrastructură.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Ziua în care România şi-a făcut cei mai puternici aliaţi