VIDEO UPDATE | S-au întors din Gaza! Premierul Ciolacu i-a readus acasă din iad!

Publicat: 08/11/2023, 19:02
Actualizat: 09/11/2023, 09:02

Cei 93 de români și familiile acestora, care au ieșit din Fâșia Gaza prin punctul de trecere Rafah, ajung în România, în această seară. În aeronava specială TAROM, care îi aduce de la Cairo la București, se află și premierul Marcel Ciolacu. Avionul va ajunge la Baza 90 din Otopeni, după ora 21.00.

UPDATE 09 noiembrie 2023, ora 08:00 – Un grup de 93 de cetățeni români și membri de familie evacuați din Fâșia Gaza a ajuns în România

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că miercuri, 8 noiembrie 2023, „în urma eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituționale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo și al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, 93 de cetățeni români și membri de familie ai acestora evacuați din Fâșia Gaza au fost transportați în România cu o cursă specială operată de compania Tarom, respectiv cu o aeronavă C-130 Hercules aparținând Forţelor Aeriene Române. De asemenea, prin intermediul celor două zboruri au fost aduși și 36 de cetățeni ai Republicii Moldova, evacuați din Fâșia Gaza de către misiunea diplomatică a acestui stat”.

Cei 93 de cetățeni români și membri de familie au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt prin punctul de frontieră Rafah, în cursul serii zilei de 7 noiembrie 2023, fiind preluați ulterior de către reprezentanții Ambasadei României în R.A. Egipt și însoțiți până la Cairo de către o echipă mobilă a Celulei de Criză a MAE, respectiv îmbarcați spre România.

Instituția precizează că va continua dialogul cu autoritățile israeliene și egiptene în vederea facilitării evacuării și a celorlalți cetățeni români și membri de familie aflați în Fâșia Gaza, în funcție de evoluțiile din teren și de acordul părților implicate. Totodată, o echipă consulară mobilă a Celulei de Criză, dotată cu mijloace mobile de acordare a asistenței consulare, rămâne disponibilă în zona punctului de trecere Rafah pentru a oferi asistență consulară în continuare.

UPDATE 22.10

Declarațiile premierului Ciolacu:

„Astăzi au fost recuperați 129 români, atât cu cetățenie romanească, dar și cu cetățeni moldoveni.

Au mai venit peste 100 de solicitări, ca în perioada următoare să vină în România, împreună cu familiile.

Vreau să specific foarte clar că în această perioadă a existat o conlucrare cu președintele României.

Aș vrea să mulțumesc Israelului, Qatarului, Egiptului și Statelor Unite.

Sunt mult mai mulți cetățeni români cu dublă cetățenie în Fâșia Gaza. Eu am vorbit despre cei care solicită să vină în România.

În acest moment, DSU recuperează toți cetățenii. Fiecare familie are povestea ei. Mulți copii erau fericiți că merg la buni acasă, la Bacău.

Sunt mulți care nu mai au familii directe în România.

Mâine, în ședința de guvern, voi vorbi cu doamna ministru al Muncii să vedem ce act normativ vom da pentru această situație. Am început să creionăm acest act normativ”.

UPDATE 22.04

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit cu cetățenii români în aeronava care i-a adus la București.

UPDATE 22.04 

Premierul Marcel Ciolacu a coborât din aeronavă, împreună cu ministrul de Externe, Luminița Odobescu.

UPDATE 22.02

Autocarele care vor transporta persoanele au ajuns lângă aeronavă și primele persoane au început să iasă din avion. De asemenea, sunt lângă avion și ambulanțele.

UPDATE 21.50

Aeronava specială TAROM a aterizat la Baza aeriană 90. În câteva minute, premierul Marcel Ciolacu va face declarații despre salvarea celor 93 de români.

După ce vor coborî din aeronavă, cele 93 de persoane vor urma procedura de debriefing chiar la Baza aeriană.

UPDATE 21.40

Mai multe ambulanțe au ajuns deja la Baza aeriană 90, pentru a evalua și a acorda îngrijiri medicale persoanelor care ar avea nevoie. Este și personal care poate acorda suport psihologic.

În avion se află și o femeie însărcinată, care are prioritate la coborâre și care va fi supusă unei verificări medicale de către personalul care este deja la bază.

UPDATE 20.50

Asociația Voluntari Fără Frontiere aduce ajutoare

Membri ai Asociației Voluntari Fără Frontiere, împreună cu președintele Petru Gabor, au ajuns la Baza 90 cu ajutoare pentru refugiații care urmează să ajungă. Sunt produse de igienă, alimente, apă, haine și pachete cu dulciuri pentru copii.

UPDATE 20.30

Simona Becher își așteaptă fiica acasă

Simona Bacher este mama uneia dintre persoanele care au reușit să iasă din Fâșia Gaza. Nada Baker, în vârstă de 25 de ani, se afla, împreună cu soțul și copilul lor, într-o tabără de refugiați palestinieni, înainte de a părăsi Gaza.

Nada vine fără soțul ei, pentru că acesta are o familie numeroasă și trebuie să rămână acolo, pentru a avea grijă de ei.

Nu știu cum am avut tăria să-i spun că o să fie bine și că o să se te întorci și că ambasada te va scoate, a declarat Simona Becher la Baza 90.

Cred că am amăgit-o puțin, dar am încercat să-i ridic moralul.

Știrea inițială

Premierul i-a întâmpinat la Cairo pe cetățenii români. A fost „copleșit” de emoție când a văzut bucuria și speranța în ochii copiilor.

Am fost copleșit să văd bucuria și speranța din ochii copiilor care au scăpat din infernul din Gaza. În seara asta vor dormi în România, în siguranță, a transmis Ciolacu, înainte de îmbarcarea spre București.
Ciolacu a mulțumit autorităților din Egipt, Israel și Qatar pentru contribuția semnificativă la evacuarea în siguranță a cetățenilor români.
Guvernul României va acționa în continuare pentru a facilita evacuările prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție, a transmis Ciolacu.

Cele 93 de persoane au intrat în Egipt, marți după amiază, după ce au primit acordul autorităților egiptene. Pe lista celor evacuați se află doi bebeluși, unul 2 luni și altul de 6 luni, cinci copii în vârstă de un an și 17 cu vârste cuprinse între 2 și 14 ani.

În aeronavă se află și cetățeni moldoveni, care au ieșit prin punctul de trecere Rafah, în cursul zilei de marți. Pe lista autorităților egiptene erau trecute 51 de persoane, toate cu dublă cetățenie.

Miercuri dimineață, Autoritatea pentru Frontiere din Egipt a mai publicat o listă cu alte 51 de persoane, 40 cu dublă cetățenie, româno-palestiniană, și 11 palestinieni, membrii de familie, care aveau permisiunea de a ieși din Fâșia Gaza.

Însă, conform MAE, cele 51 de persoane nu au putut să iasă, întrucât, „potrivit informațiilor din teren, punctul de frontieră a fost închis pentru tranzitul persoanelor”.

Ministerul a transmis că „evacuarea grupului va fi posibilă la o dată ulterioară, după redeschiderea punctului de trecere Rafah”.

CITEȘTE ȘI:

SRI: „Până în prezent NU există informații care să reflecte prezența unor riscuri directe și imediate la adresa securității naționale”

Joe Biden i-a cerut lui Bibi Netanyahu 3 zile de pauză a ostilităților în Gaza pentru a facilita eliberarea ostaticilor din mâinile teroriștilor Hamas

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Exclusiv. Mario Fresh, ipostaze rare! Ce i-a făcut Alexiei Eram
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai