Marea Britanie și SUA, sprijin pentru DNA și ANI: Aceste organizații fac ceva foarte important în România

Marea Britanie și SUA, sprijin pentru DNA și ANI: Aceste organizații fac ceva foarte important în România
Publicat: 09/09/2014, 13:23
Actualizat: 09/09/2014, 15:19

Noul ambasador al M. Britanii la București, Paul Brummell, a afirmat că este mândru de sprijinul dat activității DNA și ANI de guvernul britanic, care va continua să le asiste, iar prin colaborarea cu instituții de profil își propune să vadă noi rezultate în reforma justiției și lupta anticorupție.

„Sunt mândru că guvernul britanic a sprijinit aderarea României în UE și contiuăm să sprijinim procese cum ar fi lupta împotriva corupției. Sunt mândru că am sprijinit lupta DNA și ANI, organizații care fac ceva foarte important în România, și acest sprijin va continua”, a afirmat, marți, ambasadorul britanic, într-o conferință de prezentare a priorităților mandatului său în România.

El a arătat că guvernul britanic are totodată un program ambițios de sprijin pentru activitățile comerciale din România, inclusiv prin colaborarea cu Camera de Comerț Româno-Britanică și cu alți parteneri locali.

„Ne propunem să vedem rezultate noi legate de reforma în justiție și lupta anticorupție”, a spus Paul Brummell, care are un mandat de patru ani în România, până în 2018, el fiind anterior ambasador al Marii Britanii în Turkmenistan și Kazahstan, precum și Înalt Reprezentant al Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a, în Barbados.

Yee: Corupția amenință economia și suveranitatea; state ostile pot controla sectoare strategice

Totodată, Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de Stat al SUA, a declarat, marți, că fenomenul corupției amenință nu numai economia, ci și securitatea și suveranitatea, permițând statelor ostile și grupărilor criminale să se infiltreze și să controleze sectoare strategice importante.

„Acum, mai mult ca niciodată, vedem cum corupția amenință nu numai economia, ci și securitatea și suveranitatea. În forma sa cea mai rea, corupția subminează armata și serviciile de protecție a granițelor și permite grupărilor răuvoitoare să se organizeze la nivel transnațional, subminând democrația. Permite statelor ostile și grupărilor criminale să se inflitrează și să controleze sectoare strategice importante, cum ar fi sectorul energetic”, a declarat Hoyt Yee, la București, la un seminar organizat de Institutul Aspen, Parlament și SAR.

Oficialul american a subliniat că, în contextul crizei din Ucraina, trebuie să ne întrebăm cum pot fi implicați toți actorii, autoritățile, oamenii de afaceri, societatea civilă și media „pentru a lupta împreună în Europa și Eurasia și în comunitatea transatlantică pentru a eradica corupția oriunde s-ar ascunde”.

„Un lucru e sigur: lupta împotriva corupției necesită determinarea tuturor membrilor unei societăți, de la conducătorii companiilor energetice, la membrii Parlamentului, la forțele de poliție care patrulează pe străzi. Lupta împotriva corupției trebuie să se desfășoare la nivel local (…) să includă cetățenii. Toți actorii unei societăți trebuie să se concentreze asupra fundamentelor principale, precum transparența, statul de drept, instituții stabile”, a spus Hoyt Yee.

Diplomatul SUA a mai spus că „guvernele, societatea civilă, mediul de afaceri și media trebuie să rămână vigilenți pentru ca toate autoritățile responsabile, incluzând poliția, procurorii, judecătorii, oficialii guvernamentali, să aplice legea eficient, cu determinare și imparțial și să se asigură că nimeni nu este deasupra legii”.

Pe de altă parte, Hoyt Yee a precizat că România este „un bun exemplu”, unde „dezvoltarea unor instituții judiciare puternice, independente, imparțiale, în special instituții precum DNA, Curtea Supremă, ANI, are efecte puternice și pozitive asupra statului de drept”.

El a mai spus că aceste instituții sunt „remarcabile în eforturile lor” și „trebuie să li se asigure în continuare resurse adecvate, să fie respectate și protejate de influențe externe”.

Totodată, Hoyt Yee a subliniat că „România e condamnată să meargă înainte” și „să îmbunătățească transparența procedurilor legistative”.

„SUA sunt alături de partenerii din Europa și Eurasia care doresc întărirea instituțiile publice, consolidarea statului de drept și imbunătățirea calității guvernanței. Identificăm cele mai dăunătoare aspecte de corupție în regiune și cele mai bune arme pentru a lupta împotriva lor”, a punctat Hoyt Yee.

De asemenea, el a subliniat cooperarea dintre SUA și UE în ceea ce privește fenomenul corupției, precizând că industriile extractoare (petrol, gaze, minerale) sunt „sectoare vulnerabile în mod special la corupție”.

Institutul Aspen România, Comisia comună a Parlamentului României pentru Aderarea României la Schengen și Societatea Academică Română organizează, marți, conferința „Towards a Gold Standard in Governance, Transparency and Anti-Corruption in Post-Communist Societies”, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrală și de Est.

La eveniment participă Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de Stat pentru Europa si Eurasia, Mircea Geoană, Înalt Reprezentant al Guvernului pentru Proiecte Economice Strategice și Diplomație Publică, directorul SRI, George Maior, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, Pawel Wojtunik, director al Biroului Central Anticorupție din Polonia, și procurorul general al Albaniei, Adriatik Llalla.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii