Marko Bela: UDMR vrea alegerea primarilor într-un singur tur

Marko Bela: UDMR vrea alegerea primarilor într-un singur tur
Publicat: 28/01/2016, 11:07
Actualizat: 11/10/2016, 11:36

„Nu, eu în mod categoric sunt pentru un singur tur de scrutin, împreună cu colegii mei din UDMR. Noi ne-am făcut analizele și am ajuns la concluzia că nu e nevoie de o schimbare în acest sens. Am avut o perioadă când primarii s-au ales în două tururi de scrutin și după aceea într-un singur tur de scrutin și noi n-am văzut mari diferențe”, a răspuns Marko Bela după ce a fost întrebat la RFI dacă formațiunea din care face parte își dorește alegerea primarilor în două tururi.

Senatorul UDMR a arătat că este deja târziu pentru ca legea electorală să mai fie modificată și a ținut să precizeze că politicienii care cer astfel de schimbări se gândesc doar la modalitățile prin care ar putea câștiga mai mulți primari și la interesele propriilor grupări.

„Totuși, deja suntem aproape în campanie electorală, suntem spre sfârșitul lunii ianuarie și în iunie vom avea alegerile locale și încă vrem să schimbăm legea electorală, ceea ce nu este în ordine, după părerea mea. Și am impresia că cei care contestă în acest moment soluția existentă și foarte mulți dintre cei care apără soluția deja inclusă în legea electorală se gândesc de foarte multe ori numai la interesele propriilor partide și fac speculații în ce fel, prin ce modalitate ar avea mai mulți primari și ar avea câștig de cauză”, a completat Marko Bela.

PNL a cerut premierului Dacian Cioloș o Ordonanță de Urgență pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, însă acesta a respins, inițial, apelul liberalilor, considerând că „nu este democratică” modificarea prin OUG a unei legi care a fost adoptată în mod politic. Ulterior, Cioloș s-a răzgândit și a declarat că analizează toate posibilitățile și că ia în calcul consultarea partidelor politice pentru a lua o decizie în acest sens. La rândul său, președintele României Klaus Iohannis a spus că ideea alegerii primarilor în două tururi de scrutin este „foarte bună”, dar a menționat că se pune problema timpului extrem de scurt rămas până la data scrutinului.