Mesajul lui Klaus Iohannis cu ocazia aniversării a 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova

Mesajul lui Klaus Iohannis cu ocazia aniversării a 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova
Sursa FOTO: presidency.ro
Publicat: 27/08/2021, 15:31

România reconfirmă angajamentul ferm şi amplu în sprijinul proceselor de reforme şi de integrare europeană asumate de autorităţile din Republica Moldova. Cu acest mesaj a venit la Chișinău preşedintele Klaus Iohannis, invitat la celebrarea a 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova.

„Sunt deosebit de bucuros să revin la Chişinău în acest moment de sărbătoare, la aniversarea a 30 de ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova”, a spus Iohannis.

România, primul stat care a recunooscut independența Moldovei

„Tot astăzi sărbătorim 30 de ani de la stabilirea relaţiilor noastre diplomatice, România fiind primul stat din lume care a recunoscut independenţa Republicii Moldova. De altfel, România şi Republica Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică: comunitatea de limbă, cultură şi istorie”, a subliniat șeful statului român.

Mă aflu la Chişinău astăzi şi pentru a reconfirma angajamentul ferm şi amplu al României în sprijinul proceselor de reforme şi de integrare europeană asumate de autorităţile din Republica Moldova”, Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a susținut o declaraţie comună cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Președintele României a menţionat că, în toată această perioadă, țara noastră „a fost cel mai apropiat şi cel mai sincer prieten al Republicii Moldova”. „Am onorat de fiecare dată, în mod consecvent, angajamentele asumate în beneficiul direct al cetăţenilor Republicii Moldova. Am depus mereu eforturi consistente pentru a veni în sprijinul dezvoltării şi modernizării Republicii Moldova şi am acţionat pentru a menţine Republica Moldova ca prioritate pe agenda Uniunii Europene”.

Iohannis, felicitări transmise moldovenilor

„Este prima vizită pe care o efectuez la Chişinău după desfăşurarea alegerilor anticipate din 11 iulie şi după formarea noului Guvern. Doresc să adresez cu acest prilej, încă o dată, felicitări doamnei preşedinte şi forţelor politice pro-reformă pentru victoria obţinută la aceste alegeri. Totodată, felicit cetăţenii Republicii Moldova pentru maturitatea, responsabilitatea şi spiritul democratic demonstrate. Nu poate decât să ne bucure că societatea din Republica Moldova a optat cu atâta fermitate pentru înscrierea pe un parcurs pro-reformă şi european ireversibil şi că oferă un exemplu demn de urmat întregii regiuni”, a transmis Klaus Iohannis.

El a spus că rezultatul alegerilor deschide drumul Republicii Moldova către o dezvoltare solidă, în beneficiul întregii societăţi şi că are încredere deplină că eforturile depuse de preşedintele Maia Sandu şi de Guvernul Republicii Moldova „îşi vor arăta roadele”. „Este nevoie de voinţă politică şi acţiune hotărâtă, concretă pentru implementarea rapidă a reformelor necesare, aşteptate de întreaga societate din Republica Moldova. Implementarea lor accelerată va aduce avantaje substanţiale cetăţenilor şi va genera fără îndoială o nouă dinamică pozitivă în relaţia cu Uniunea Europeană”, a adăugat Iohannis.

Promisiunea făcută de România

Iohannis a mai afirmat că România rămâne şi în viitor partenerul cel mai apropiat al Republicii Moldova: „Ne aflăm într-un moment deosebit de favorabil şi pentru relaţiile noastre bilaterale. Am asigurat-o pe doamna preşedinte că România rămâne şi în viitor partenerul cel mai apropiat al Republicii Moldova”.

El a menţionat că „statul român a acţionat energic” de la ultima sa vizită la Chişinău, în decembrie 2020, pentru amplificarea sprijinului oferit Republicii  Moldova. „În mod special, am reuşit să furnizăm mult mai multe doze de vaccin împotriva COVID-19 decât cele pe care le-am anunţat în decembrie. Acest efort a permis un avans considerabil în combaterea pandemiei în Republica Moldova în beneficiul sănătăţii tuturor”, a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis şi omologii din Ucraina şi Polonia au participat, la Chişinău, la manifestările dedicate împlinirii a 30 de ani de la declararea independenţei Republicii Moldova.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers