Mesajul tranșant al SUA dat chiar în prezența premierului Ponta: Nu mai folosiți ordonanțe de urgență, nu mai schimbați regulile în timpul jocului, speriați investitorii!

Mesajul tranșant al SUA dat chiar în prezența premierului Ponta: Nu mai folosiți ordonanțe de urgență, nu mai schimbați regulile în timpul jocului, speriați investitorii!
Publicat: 08/09/2014, 20:25
Actualizat: 05/07/2016, 22:53

Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de Stat pentru Europa și Eurasia, Victoria Nuland, a declarat luni, la București, că schimbările bruște ale regulilor jocului pot leza serios unele afaceri, iar folosirea ordonanțelor de urgență creează incertitudine, sperie investitorii și stragnează creșterea economică. Este al doilea mesaj de acest gen în decurs de o săptămână din partea SUA, după ce șeful Ambasadei SUA la București, Însărcinatul cu Afaceri Dean Thompson, a spus ceva similar, în interviul acordat gândul – „Noi credem că o procedură parlamentară transparentă este cea mai bună cale de urmat când vine vorba de schimbat legi”.

„În afaceri, ca și la guvernare, surprizele pot fi costisitoare. Schimbările bruște ale regulilor jocului pot dăuna semnificativ unor afaceri, în timp ce le favorizează pe altele, astfel creând un teren de joc denivelat, pe care afacerile serioase îl vor evita. Un exemplu pentru acest caz este folosirea ordonanțelor de urgență, care eludează examinarea publică și procesul de evaluare – creează nesiguranță, diminuează responsabilitatea, sperie investițiile străine și îngreunează creșterea economică„, a spus oficialul Departamentului de Stat al SUA.

Un principiu cheie al unui mediu de afaceri transparent și predictibil este ca atunci când guvernul ia în considerare noi reglementări și noi legi să evalueze mai întâi posibilul impact asupra actorilor, inclusiv prin consultarea acestora”, a mai declarat Hoyt Yee, la seminarul organizat de Ambasada Statelor Unite, AMCHAM, AMRO și Guvernul României.

Oficialul american a mai precizat că România a adoptat o serie de legi fără a face înainte o evaluare de impact comprehensivă, dând exemplu Legea audovizualului.

„Legea distorsionează piața oferind un avantaj instituțiilor mari în negocierile cu companiile de publicitate, în timp ce firmele mici sunt afectate negativ. Astfel de măsuri discriminatorii pot contribui la modul în care este percepută corupția și pot diminua competitivitatea”, a spus Hoyt Yee.

Oficialul guvernamental american a amintit în discursul său de vizita vicepreședintelui SUA, Joe Biden, la București, spunând că și acesta a arătat atunci că „țările care promovează transparența și statul de drept și construiesc instituții puternice prosperă, cele care nu o fac nu prosperă”.

„România are ingredientele pentru a construi o economie prosperă și a atrage investitori, prin locația sa strategică, forța de muncă bine educată, salariile competitive și beneficiile care vin din apartenența la UE”, a mai spus oficialul american.

Ponta: „Am primit un semnal foarte clar că nu mai putem da ordonanțe de urgență”

Un mesaj similar a transmis și Însărcinatul cu Afaceri al SUA la București, Dean Thompson, șeful Ambasadei SUA, care a declarat, într-un interviu acordat gândul, referindu-se la „ordonanța traseiștilor”, promovată de Guvernul Ponta: „Noi credem că o procedură parlamentară transparentă este cea mai bună cale de urmat când vine vorba de schimbat legi”.

Două zile mai târziu, premierul Victor Ponta anunța că a priceput mesajul: „Am primit un semnal foarte clar că nu mai putem da ordonanțe de urgență”.

Premierul a cerut, joia trecută, în ședința de Guvern, transformarea unei ordonanțe de urgență în proiect de lege, așa cum acesta fusese pus inițial în dezbatere publică. Pe agenda ședinței de Guvern figura un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, care fusese însă pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiției, în 31 ianuarie 2014, ca proiect de lege.

„Nu sunt de acord să fie ordonanță de urgență. Am primit un semnal foarte clar că nu mai putem da ordonanțe de urgență, deci este proiect de lege, domnul ministru al Justiției, mai ales că e în domeniul Justiției, proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, pleacă în Parlament în procedură de urgență”, a cerut Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?