Mesajul tranșant al SUA dat chiar în prezența premierului Ponta: Nu mai folosiți ordonanțe de urgență, nu mai schimbați regulile în timpul jocului, speriați investitorii!

Mesajul tranșant al SUA dat chiar în prezența premierului Ponta: Nu mai folosiți ordonanțe de urgență, nu mai schimbați regulile în timpul jocului, speriați investitorii!
Publicat: 08/09/2014, 20:25
Actualizat: 05/07/2016, 22:53

Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de Stat pentru Europa și Eurasia, Victoria Nuland, a declarat luni, la București, că schimbările bruște ale regulilor jocului pot leza serios unele afaceri, iar folosirea ordonanțelor de urgență creează incertitudine, sperie investitorii și stragnează creșterea economică. Este al doilea mesaj de acest gen în decurs de o săptămână din partea SUA, după ce șeful Ambasadei SUA la București, Însărcinatul cu Afaceri Dean Thompson, a spus ceva similar, în interviul acordat gândul – „Noi credem că o procedură parlamentară transparentă este cea mai bună cale de urmat când vine vorba de schimbat legi”.

„În afaceri, ca și la guvernare, surprizele pot fi costisitoare. Schimbările bruște ale regulilor jocului pot dăuna semnificativ unor afaceri, în timp ce le favorizează pe altele, astfel creând un teren de joc denivelat, pe care afacerile serioase îl vor evita. Un exemplu pentru acest caz este folosirea ordonanțelor de urgență, care eludează examinarea publică și procesul de evaluare – creează nesiguranță, diminuează responsabilitatea, sperie investițiile străine și îngreunează creșterea economică„, a spus oficialul Departamentului de Stat al SUA.

Un principiu cheie al unui mediu de afaceri transparent și predictibil este ca atunci când guvernul ia în considerare noi reglementări și noi legi să evalueze mai întâi posibilul impact asupra actorilor, inclusiv prin consultarea acestora”, a mai declarat Hoyt Yee, la seminarul organizat de Ambasada Statelor Unite, AMCHAM, AMRO și Guvernul României.

Oficialul american a mai precizat că România a adoptat o serie de legi fără a face înainte o evaluare de impact comprehensivă, dând exemplu Legea audovizualului.

„Legea distorsionează piața oferind un avantaj instituțiilor mari în negocierile cu companiile de publicitate, în timp ce firmele mici sunt afectate negativ. Astfel de măsuri discriminatorii pot contribui la modul în care este percepută corupția și pot diminua competitivitatea”, a spus Hoyt Yee.

Oficialul guvernamental american a amintit în discursul său de vizita vicepreședintelui SUA, Joe Biden, la București, spunând că și acesta a arătat atunci că „țările care promovează transparența și statul de drept și construiesc instituții puternice prosperă, cele care nu o fac nu prosperă”.

„România are ingredientele pentru a construi o economie prosperă și a atrage investitori, prin locația sa strategică, forța de muncă bine educată, salariile competitive și beneficiile care vin din apartenența la UE”, a mai spus oficialul american.

Ponta: „Am primit un semnal foarte clar că nu mai putem da ordonanțe de urgență”

Un mesaj similar a transmis și Însărcinatul cu Afaceri al SUA la București, Dean Thompson, șeful Ambasadei SUA, care a declarat, într-un interviu acordat gândul, referindu-se la „ordonanța traseiștilor”, promovată de Guvernul Ponta: „Noi credem că o procedură parlamentară transparentă este cea mai bună cale de urmat când vine vorba de schimbat legi”.

Două zile mai târziu, premierul Victor Ponta anunța că a priceput mesajul: „Am primit un semnal foarte clar că nu mai putem da ordonanțe de urgență”.

Premierul a cerut, joia trecută, în ședința de Guvern, transformarea unei ordonanțe de urgență în proiect de lege, așa cum acesta fusese pus inițial în dezbatere publică. Pe agenda ședinței de Guvern figura un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, care fusese însă pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiției, în 31 ianuarie 2014, ca proiect de lege.

„Nu sunt de acord să fie ordonanță de urgență. Am primit un semnal foarte clar că nu mai putem da ordonanțe de urgență, deci este proiect de lege, domnul ministru al Justiției, mai ales că e în domeniul Justiției, proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, pleacă în Parlament în procedură de urgență”, a cerut Ponta.

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Prezentatoarea de la Puterea Dragostei, în costum de baie! Cum arată trupul Cristinei Dorobanțu
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
CDC: Imunitatea naturală, mai puternică împotriva COVID decât vaccinurile
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ACCIDENT MORTAL la intrare în GALEȘU: 2 BĂRBAȚI au DECEDAT, după ce o MAȘINĂ s-a...
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Tragedie cumplită în România! Rafila a avut prima reacţie: Suntem responsabili
Adio, restricții! Se întâmplă sâmbătă, 22 ianuarie. „Nu mai este justificat”
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...