Mihai Fifor, ministrul propus la Economie, a condus Comisia Nana

Mihai Fifor, ministrul propus la Economie, a condus Comisia Nana
Publicat: 28/06/2017, 15:27
Actualizat: 29/05/2019, 16:33

Noul ministru propus la Economie, Mihai Fifor, este liderul grupului parlamentar PSD, iar în iunie 2015, Fifor a fost președintele Comisiei pentru transporturi și energie, dar făcea parte și din Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru aderarea României la spațiul Schengen, din iulie 2013. În februarie 2013 a fost ales membru supleant în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

Mihai Fifor este unul dintre social-democrații cei mai apropiați, în timp, de liderul PSD Liviu Dragnea.
Fifor a fost propulsat, ca urmare a sprijinului acordat de Dragnea, în funcția de președinte al Consiliului Național, în urma unei propuneri făcute de la microfon de către Dragnea. Fifor s-a declarat surprins atunci când a venit pe scenă pentru a le cere votul celor circa 400 de membri ai Consiliul National.
Tot Dragnea i-a încredințat, recent, lui Fifor funcția de președinte al Comisiei parlamentare speciale pentru ancheta alegerilor prezindențiale din 2009, pe care ar fi trebuit să o prezideze chiar liderul PSD. Fifor a fost, în mandatul trecut, și președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile de la Nana.
O altă funcție încredințată de Dragnea lui Fifor a fost cea de lider al senatorilor PSD. Recent, ca urmare a sancționării, funcția de lider de grup deținută de Șerban Nicolae a revenit, în cadrul unui CExN, lui Fifor.
După izbucnirea crizei guvernamentale provocate de refuzul premierului Sorin Grindeanu de a demisiona ca urmare a retragerii sprijinului politic, Fifor a rămas fidel taberei lui Dragnea, fapt asumat public. Astfel, el a fost cel care a citit moțiunea de cenzură depusă de PSD -ALDE împotriva propriului Executiv, în plenul comun al Parlamentului.
Spre deosebire de Gerogescu, Fifor nu are pregătire economică. El este licențiat în Filosofie la Universtatea din Craiova, are un master în Literatura română și altul în Managementul Afacerii Publice, la SNSPA, și un doctorat în antropologie socială, la aceeași Universitate din Craiova.
Pe de altă parte, în 2009 Fifor a urmat la Colegiul Național de Apărare cursul „Securitate și bună guvernare”, precum și cursul Managementul afacerilor interne la Colegiul Național de Afaceri Interne al Academiei de Poliție Al. I. Cuza.
În iunie 2015 Fifor a fost propus ministru al Transporturilor, premierul Victor Ponta transmițându-i președintelui Klaus Iohannis o propunere de nominalizare în acest sens. La acel moment, Fifor era președintele Comisiei pentru Transporturi și energie din Senat.
Președintele Klaus Iohannis a respins, însă, propunerea ca Fifor să ocupe portofoliul Transporturilor, motivând că „nu are expertiza și experiența managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor”.
„Președintele României a transmis premierului, printr-o scrisoare, decizia de a respinge propunerea de numire a domnului Mihai-Viorel Faur în funcția de ministru al Transporturilor, întrucât persoana nominalizată nu are expertiza și experiența managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor. Președintele României a solicitat prim-ministrului desemnarea unei alte persoane care să întrunească condițiile necesare pentru a fi numită în funcția de membru al Guvernului”, a arătat, la acel moment, Administrația prezidențială, prin intermediul unui comunicat.

În martie 2014, Fifor a fost ales președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile de la Nana (județul Călărași).

Un an mai târziu, respectiv în luna martie 2015, senatorul a fost audiat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în calitate de martor, în dosarul în care parlamentarul Gabriela Firea îl acuza pe fostul președinte Traian Băsescu de șantaj.
Înainte de începerea mandatului de senator, el a fost secretar al Comisiei pentru administrația publică și organizarea teritoriului.
Fifor și-a început cariera în anul 1994, ca cercetător științific principal la Institutul de Cercetări socio-umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor” din Craiova, unde a lucrat până în 2001.
În perioada 2001-2005 a condus Centrul județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din județul Dolj, iar apoi, timp de patru ani, a fost manager al Muzeului Olteniei din Craiova.
În anul 2009, Fifor a fost numit secretar de stat în Ministerul Administrației și Internelor (MAI) și tot pe parcursul acelui an și-a început un nou mandat la muzeu, unde a stat până în mai 2012, când s-a întors pe poziția de secretar de stat la MAI (în guvernarea Victor Ponta), pe care a deținut-o până la alegerile din decembrie.
Fifor are o licență în Filosofie, terminând în 1994 Facultatea de Litere și Istorie a Universității Craiova, iar după un an a dobândit un master în literatura română. În anul 2003, Fifor a devenit doctor în antropologie socială, tot la Universitatea Craiova.
Ulterior, el a urmat un masterat în Managementul Afacerii Publice la SNSPA (2007), iar în 2009 a studiat Managementul afacerilor interne, la Colegiul Național de Afaceri Interne al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, precum și Securitate și bună guvernare, la Colegiul Național de Apărare.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”