Mihai Răzvan Ungureanu: Expresia lovitură de stat nu este tare, este ceea ce se întâmplă

Mihai Răzvan Ungureanu: Expresia lovitură de stat nu este tare, este ceea ce se întâmplă
Publicat: 13/07/2012, 14:55
Actualizat: 23/07/2012, 21:08

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, vineri, la Cluj, că expresia „lovitură de stat” nu este o definiție tare, ci este ceea ce se întâmplă în aceste momente în România, afirmând că este vorba despre „un puci parlamentar”.

„Conform DEX, procesul politic de acum este o modalitate de a prelua prin forță autoritatea într-un stat. Hitler în 1932 și apoi în 1933 ajunge la putere pe seama unui defect al democrației, al unui vot în parlament. Nu prin atentat, nu prin omor a ajuns Hitler cancelar. Expresia lovitură de stat nu este tare, este ceea ce se întâmplă. Lovitura de stat dată de avocați, care cu o privire atentă au speculat imperfecțiunile Constituției, Constituție care are fisuri și față de care clasa politică românească, în ciuda eforturilor lui Băsescu de a o amenda, s-a opus îndârjit. Avem un puci parlamentar, ce a intrat aici în acest puci este corupție în Parlament, forțarea incredibilă a Constituției, neglijarea cutumelor parlamentare, renunțarea la regulile de joc instalate prin practică sau legiferate”, a declarat, într-o conferință de presă organizată pentru lansarea Inițiativei Civice de Centru Dreapta (ICCD), Mihai Răzvan Ungureanu.

El a afirmat că în câteva zile instituții ca Avocatul Poporului și Curtea Constituțională „sunt coborâte în derizoriu, sunt amputate competențe, puterea reacționează cu ordonanțe de urgență la ordonanțe de urgență care să atace Constituția”.

„Vorbim de un alt joc unde nu primează interesul cetățenilor români, este o însăilare de interese personale, interese mafiote, putem vorbi de această situație în cuvinte clare. Pentru că dacă în acest fel încep lucrurile, se termină prost”, a spus Ungureanu.

Despre ICCD, Ungureanu a afirmat că nu va „reproduce PDL” în alte forme.

„Prin ICCD nu reproducem PDL în alte forme, aici vin și oameni din alte partide și din afara partidelor, din PNL avem oameni și nu sunt probleme de ordin etic. Majoritatea tăcută a celor care cred în principiile dreptei nu este reprezentată de nucleul dur al PDL, acesta nu reprezintă majoritatea tăcută complet, ci o parte a electoratului românesc. Știm că electoratul românesc este în mare măsură nereprezentat politic în politica românească și este ostaticul bunului simț și își închide revolta în propria casă. Noi vrem să pună în 29 ștampila pe «Nu», apoi în toamnă să zică «ați greșit destul, aveți șansa să vă reformați». Clasa politică nu se poate reforma dinăuntru, politici de resurse umane, fețe noi sunt prea puține. În Guvernul de acum avem miniștri care au sfidat națiunea, fiind complet indiferenți la acuzele ANI privind integritatea sau conflictul de interese. În loc să propună figuri noi, politica propune oameni politici reciclați”, a afirmat Ugureanu.

Totodată, fostul prim-ministru a spus că nu a discutat cu Traian Băsescu despre o posibilă candidatură a sa la președinția României.

„Nu am povestit cu Băsescu despre candidatura mea. Vrem să participăm la a strânge conștiințe cetățenești pentru rezolvarea votului de la referendum. Ceea ce ne interesează este validarea reprezentării, apărarea statului de drept. Nu acesta este subiectul în acest moment. Mă gândesc cu groază la scenariul în care România devine captivă într-o derivă democratică, se întoarce pe dos destinul european al României. Este un subiect de reflecție foarte serioasă, trebuie să solicităm simpatizanților să voteze «Nu» la referendum”, a adăugat Ungureanu.

ICCD va organiza, vineri după-amiază, la Cluj-Napoca, o întâlnire cu simpatizanții și un miting prin centrul municipiului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA