Ministerul Dezvoltării RESPINGE acuzațiile privind alocarea banilor la inundații: Nu este vorba despre APARTENENȚĂ POLITICĂ

Redactor:
Petriana Condrut
Ministerul Dezvoltării RESPINGE acuzațiile privind alocarea banilor la inundații: Nu este vorba despre APARTENENȚĂ POLITICĂ
Ministerul Dezvoltării respinge acuzații de finanțare preferențială a daunelor provocate de inundații. Vezi cum au fost împărțiți banii

„Acuzațiile conform cărora anumite localități nu ar fi primit suficiente fonduri pentru refacerea infrastructurii afectate sunt total nefondate, întrucât, în ședința de Guvern din data de 24 iulie 2018, au fost alocate 212,15 milioane de lei pentru efectuarea unor lucrări de refacere a infrastructurii locale din 28 de județe. Aceste fonduri constituie o primă etapă, iar în perioada imediat următoare, se vor lua toate măsurile necesare pentru alocarea fondurilor solicitate”, se arată într-un comunicat de presă.

Ministerul Dezvoltării transmite și care este situația la Bacău, unde liberalul Ionel Palăr se plângea că au fost alocați prea puțini bani.

„În prima fază, prioritare au fost solicitările autorităților locale pentru urgențele majore, în vederea refacerii drumurilor comunale, a podurilor, podețelor și punților pietonale, a imobilelor (instituții publice), a sistemelor de alimentare cu apă, canalizare și a stațiilor de epurare, precum și a apărărilor de mal și a decolmatărilor de pârâuri. Străzile și drumurile sătești/forestiere/de exploatare agricolă vor fi incluse la finanțare în următoarele proiecte de Hotărâre de Guvern. În ceea ce privește autoritățile locale din județul Bacău, acestea au solicitat suma de 24,24 de milioane de lei din Fondul de Intervenție la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, iar, în prima etapă, s-au alocat integral fondurile solicitate de Consiliul Județean Bacău și 9,76 de milioane de lei pentru unitățile administrativ-teritoriale. Finanțarea pentru celelalte obiective afectate de inundații va fi asigurată cu celeritate în perioada imediat următoare”, se mai arată în comunicatul postat pe Facebook.

Deputatul PNL, Ionel Palăr acuzase Guvernul că alocă banii pentru inundații în funcție de apartenența politică a primarilor și că „dacă primarul nu are carnet roșu, nevoile oamenilor nu există”.

„Modul în care Guvernul Dăncilă a alocat bani localităților afectate de fenomenele meteorologice extreme din lunile iunie și iulie reprezintă o bătaie de joc, cât timp sumele au fost distribuite în funcție de apartenența politică a primarilor, nu de nevoile reale ale comunităților. Ceea ce s-a întâmplat în județul Bacău reprezintă O SFIDARE la adresa oamenilor: banii s-au dus spre primăriile PSD, iar la primăriile liberale nu s-a ținut cont de evaluările realizate de comisia numită de Prefectura Bacău. O demonstrație că, dacă primarul nu are carnet roșu, nevoile oamenilor nu există! În mai multe localități din județul Bacău, unde apele au făcut ravagii, alocările bugetare sunt o rușine„, a declarat deputatul PNL Ionel Palăr.

Liberalul susține că în județul Bacău, la Slănic Moldova, pentru daune de 2,4 milioane de lei, s-au alocat 300.000 de lei, iar în comuna Pârjol, pagubele de 3,4 milioane ar trebui rezolvate cu 460.000 de lei.

„Există comune unde nu s-a dat niciun leu. Din 11 primării liberale din județul Bacău, afectate de inundații, doar trei au primit cât au cerut. Este inuman să sfidezi suferința unor oameni, doar pentru că primarul nu este membru PSD!”, a mai spus Palăr.

Foto: Facebook/Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrției Publice România

 

Inchide