Miniștrii lui Marcel Ciolacu au negociat jaloanele din PNRR la Bruxelles. Comisia nu a dat niciun răspuns. Premierul ajunge joi la Comisia Europeană

Miniștrii lui Marcel Ciolacu au negociat jaloanele din PNRR la Bruxelles. Comisia nu a dat niciun răspuns. Premierul ajunge joi la Comisia Europeană
Publicat: 29/08/2023, 17:04

Trei miniștri ai Cabinetului Marcel Ciolacu sunt și marți, la Bruxelles, unde discută cu reprezentanți ai Comisiei Europene pe reformele pe care le au de îndeplinit. Miercuri, premierul Marcel Ciolacu, așteaptă rezultatele vizitelor într-o întâlnire, pe care o va avea la Guvern, cu Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, conform unor surse guvernamentale.

De departe, cele mai importante discuții se poartă pe creșterea țintei de deficit asumată de România. „Comisia înțelege că nu putem atinge ținta de deficit”, precizează surse guvernamentale.

Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a prezentat experților de la Bruxelles planul de măsuri fiscale și reducerea cheltuielilor bugetare. Propunerea României a fost de creștere a țintei de deficit cu un punct procentual, la 5,5%, iar Comisia nu a dat niciun răspuns deocamdată, afirmă sursele.

Am arătat care sunt calculele noastre în ce privește partea de impact, în termeni de impact bugetar, și urmeeză să fie analizate toate aceste măsuri și felul în care au fost gândite de Coaliție și, de asemenea, să primim feedback pe marginea lor, a declarat ministrul pentru Digi24.

De reamintit că deficitul bugetar a coborât de la 9,6% din PIB în 2020, la 6,7% în 2021 și la 5,6% anul trecut. Pentru 2023, ținta propusă este de 4,4% din PIB, dar deja este estimat să ajungă la 6% din PIB.

Ministrul Marcel Boloș a spus, pe 24 iulie, la sediul PNL, că România nu va depăși 5% deficit, anul acesta.

Este exclus să depăşim 5% din PIB”, a declarat Boloș.

Tot ministrul Boloș spunea ce viziune are în plan pentru a nu pierde fondurile europene.

O ţintă de deficit de până în 5%, cu un plan de măsuri fiscale şi un plan robust de cheltuieli ne-ar pune la adăpost de riscul cel mai mare pe care îl avem, de suspendare a fondurilor europene, a declarat Marcel Boloș, la finalul lunii iulie.

De la Bruxelles, Marcel Boloș a spus, marți, că un deficit de 5,5 este corect, întrucât România s-a confruntat cu categorii de cheltuieli „care n-au depins de noi și care sunt argumentul nostru ca să avem un deficit bugetar realist”.

Dacă luăm în calcul aceste categorii de cheltuieli și ținta asumată de 4,4% corect pentru România, fără să fie sancționată cu suspendarea fondurilor, ar fi 5,5% din PIB, a spus Marcel Boloș, pentru sursa citată.

Dialogul cu instituțiile Uniunii Europene este important în avansarea obiectivelor europene ale României, a scris pe Facebook Victor Negrescu, europarlamentar PSD, care a participat la discuții. Negrescu face apel la cetățeni să înțeleagă că trebuie să îndeplinim aceste jaloane.

Implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență reprezintă o prioritate în contextul în care fondurile accesate și reformele realizate ajută la modernizarea și dezvoltarea României. La fel de relevant este ca aceste jaloane să fie înțelese și sprijinite de populație pentru că scopul este ca aceste demersuri să întărească reziliența și coeziunea societății.

Premierul Marcel Ciolacu ajunge joi seara, la Bruxelles, unde va începe seria reuniunilor politice, la nivel de comisar.

Conform surselor guvernamentale, premierul va avea, vineri, întâlniri cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vineri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Lapte cu sodă caustică și peroxid de hidrogen. Producătorii mascau produsele stricate
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto