Ministrul Justiției declanșează REVOCAREA procurorului general. Augustin Lazăr: Voi răspunde PUNCTUAL fiecărei acuzații

Ministrul Justiției declanșează REVOCAREA procurorului general. Augustin Lazăr: Voi răspunde PUNCTUAL fiecărei acuzații
Ministrul Justiției Tudorel Toader declanșează revocarea procurorului general Augustin Lazăr. Vezi cele 20 de puncte din raportul de evaluare a procurorului general și află reacția lui Lazăr

„Concluzia este aceea a necesității de revenire la normalitate,” a declarat ministrul Justiției după ce a prezentat, timp de o oră, sinteza raportului de evaluare a procurorului general. „Asta înseamnă cunoașterea și respectarea competențelor constituționale, legale și în același timp o interpretare și aplicare a legii în baza principiului loialității constituționale. Loialitatea e definită foarte coerent și frumos printr-o bogată jurisprudență a CCR. Sigur că mai există o concluzie. Aceea de a rămâne în limitele, nu numai a competențelor și loialității, ci și a bunei cuviințe. Prin urmare, considerăm că actele și faptele enumerate în raport, de netolerat în statul de drept, demostrează că activitatea lui Augustin Lazăr contravine obligațiilor legale. În aceste condiții, nu se mai poate susține ocuparea funcției de conducere din cadrul Minsterului Public.”

Tudorel Toader concluzionează că Augustin Lazăr trebuie revocat de la conducerea Parchetului General: „Declanșez procedura de revocare din funcție a procurorului general al României, Augustin Lazăr. Solicitarea va fi transmisă în seara asta către procurorii CSM în vederea analizei și elaborării avizului consultativ, precum și Președintelui României, pentru a decide competențele legale ce îi revin.”

Urmăriți aici imagini de la prezentarea raportului de evaluare a procurorului general Augustin Lazăr:

Evaluarea procurorului general Augustin Lazăr cuprinde 20 de puncte, exact câte au fost și în cazul Laurei Codruța Kovesi.

„Nu neapărat din motive de simetrie, dar evaluarea cuprinde exact 20 de puncte, câte au fost și la procurorul-șef al DNA. Puteam să adaug ma multe. Când ajung la finalul celor 20, vă pot evoca și alte motive,” a declarat ministrul Justiției Tudorel Toader.

Ca prim punct, este faptul că Augustin Lazăr a susținut că evaluarea Laurei Codruța Kovesi a fost lipsită de temei.

„Primul lucru pe care aș vrea să îl subliniez, faptul că procurorul general a susținut vehement, public, lipsa temeiului legal pentru evaluarea procurorului-șef de la DNA. A avansat ideea unui conflict între procuror și ministrul Justiției. Convingerea mea e că a avansat această idee pentru a împiedica evaluarea procurorului șef al DNA. Procurorul general nu a dispus nicio măsură de verificare a celor apărute în spațiul public și reclamate de mulți, nu a făcut niciun demers pentru temeiul legal pentru evaluarea procurorului șef de la DNA”, a completat Toader.

Ministrul Justiției precizase anterior că evaluarea procurorului general Augustin Lazăr are 63 de pagini, raportul fiind structurat pe cinci capitole, dintre care ultimul conține propunerile.

Tudorel Toader a ținut să amintească și că Lazăr a fost numit de președinte fără evaluare, la propunerea ministrului Raluca Prună, dosarul conținând însă o rezoluție de clasare ce îl viza pe Klaus Iohannis.

„Pe 27 aprilie 2016, a semnat numirea în funcția de procuror general, unde nu exista evaluarea criteriilor de performanță profesională. Rezultă faptul că ministrul Justiției de la acea dată a făcut propunerea de numire în funcția de procuror general cu nerespectarea criteriilor și procedurilor legale. Președintele Republicii nu a verificat legalitatea evaluării în propunerea numirii făcute. De ce ministrul Justiției a transmis fără ca dosarul să fie complet, președintele a numit fără a exista verificarea legalității și nu credem faptul că are vreo legătură numirea cu unul dintre documentele din dosarul de candidatură, în care, și nu înțeleg de ce, apare o rezoluție de clasare emisă de procurorul Lazăr referitoare la președintele României în funcție,” a declarat Tudorel Toader.

Tudorel Toader dezvăluie că Augustin Lazăr prevedea în proiectul de management că va reduce numărul de delegări, dar în fapt acestea au crescut în mandatul său.

„Punctul 10, neîndeplinirea obiectivelor asumate de procurorul general în proiectul de management. În proiect scrie vom lua toate măsurile ca să reducem delegările în funcții de execuție sau de conducere, adică cei care au funcții să le exercite în realitate, dacă ne uităm pe evaluarea Ministerului Public, constatăm contrariul. În mandatul dânsului a crescut numărul delegărilor. Cu alte cuvinte, una spunem alta facem”, a apreciază ministrul Justiției.

Tudorel Toader îi reproșează procurorului general și faptul că nu a respectat deciziile Curții Constituționale.

„Contestarea deciziilor CCR, în sensul nerepectării deciziilor CCR. Dacă un cetățean care nu are pregătire poate să spună >, un procuror general care să încurajeze nerespectarea e mult mai grav. Am în vedere același demers, ancheta comisiei parlamentare,” a precizat Toader.

La punctul 18 din cele 20 din cadrul evaluării făcute de ministrul Justiției lui Augustin Lazăr, Tudorel Toader a precizat că acesta a încălcat legea atunci când a semnat protocoalele cu serviciile de informații.

„Încălcarea legii prin semnarea unor protocoale prin care se interferează atât în activitatea Parlamentului, cât și crearea unor premise pentru o justiție paralelă, incompatibilă cu statul de drept și dreptul la un proces echitabil. Nu mai e nevoie să spun că am mers mai departe cu procedura de desecretizare a acestor protocoale”, a declarat Toader.

Ministrul Justiției a completat, la punctul 19 al acestei evaluări, faptul că procurorul general a ascuns adevărul cu privire la respectivele protocoale.

Faptul că Augustin Lazăr a contestat proiectele de modificare a legilor justiției, mai ales Secția de anchetă a magistraților, declarată constituțională de Curtea Constituțională, este printre cele 20 de puncte.

„Contestarea legilor de modificare a Legilor Justiției, ulterior controlului de constituționalitate. Vă dau un singur exemplu, deși am mai multe. Mult s-a discuta în spațiul public despre acea secție specială (Secția de anchetă a magistraților -n.r.). Procurorul general și-a exprimat punctul de vedere, dar la un moment dat Curtea Constituțională a validat soluția ca fiind constituțională. Și știm că deciziile CCR sunt definitve și obligatorii, iar tu ca procuror ești primul chemat să respecți legea„, a declarat Tudorel Toader.

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat miercuri seară, după anunțul procedurii de revocare, că raportul de evaluare a activității sale întocmit de Toader contravine analizelor Inspecției Judiciare și CSM și este de natură să destabilizeze ministerul Public.

„Evaluarea procurorului general a fost efectuată de către CSM, concluziile fiind de asemenea pozitive. A fost dat calificativul foarte bine. Concluziile la care a ajuns ministrul Justiției, fără o bază factuală și solidă, reprezintă un demers de a destabiliza Ministerul Public. Stabilitatea instituției e esențială„, afirmă Lazăr.

„Cu doar două zile în urmă, Comisia de la Veneția transmitea că independența procurorilor poate fi afectată de numirea și eliberarea din funcție a procurorilor, recomandând examinarea acestor dispoziții. Raportul de evaluare a activității manageriale desfășurate de către procurorul general de la PICCJ este răspunsul pe care Executivul, prin vocea ministrulu Justiției, înțelege să îl dea Comisiei de la Veneția. Raportul prezentat azi e modul în care Executivul, prin ministrul Justiției, înțelege să respecte autoritatea Ministerului Public ca parte a justiției din România”, a declarat Augustin Lazăr, care va răspunde punctual criticilor aduse de Tudorel Toader în zilele următoare.

„Respectarea principiilor și valorilor constituționale a stat la baza mandatului meu. Mi-a asumat luarea unei atitudini publice de a exprima un punct de vedere ca reacție la atacurile nejustificate la adresa sistemului judiciar,” a completat Lazăr.

 

Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
Live video Dinamo – UTA Arad Scor. Sigurul site care transmite live meciul
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
EXCLUSIV. Bărbatul celebru de pe lista neagră a SPP-ului. Ce se întâmplă cu el la...
Rezultate parţiale BEC de la ALEGERI LOCALE 2020 | Primăria Sectorului 1 se joacă la...
Secția de votare cu prezență de 0% la urne
Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
În timpul unei SCUFUNDĂRI, o tânără a făcut o descoperire ȘOCANTĂ pe fundul mării. „Cum...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Live video Hermannstadt – Botoșani Live SCORE. Gol spectaculos
Ultima oră: Nicușor Dan, procente în scădere. Mai are vreo șansă Firea?
Un bărbat a decis să mănânce numai cartofi timp de un an. Ce s-a întâmplat...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide