Ministrul Justiției, despre cazul Marko Attila: E chestiune de timp până când cineva din spațiul UE poate fi adus în România

Ministrul Justiției, despre cazul Marko Attila: E chestiune de timp până când cineva din spațiul UE poate fi adus în România
Publicat: 14/04/2015, 20:41

Întrebat ce se întâmplă cu deputatul Marko Attila, Robert Cazanciuc a declarat, marți, la Bruxelles, că în momentul de față există solicitări ale DNA care trebuie să primească un răspuns.

Întrebat dacă nu poate fi sesizată Comisia Europeană în cazul în care Ungaria nu aplică legislația europeană privind mandatul european, Cazanciuc a precizat că „fiecare state membru este obligat să respecte procedura europeană”.

„Nu cred că vreun stat membru al UE își va permite să nu respecte această procedură”, a spus ministrul Justiției, evitând să dea un răspuns concret.

La insistențele jurnaliștilor care au întrebat dacă se fac demersuri pentru aducerea în România a lui Marko Attila și dacă oricine poate fugi în altă țară ca să scape, Robert Cazanciuc a afirmat: „Cu siguranță nu poate scăpa nimeni și sunt destul de multe cazuri de persoane, care au fugit în afara spațiului UE, care au fost mai devreme sau mai târziu aduse în România pentru a executa o anumită pedeapsă. Cu siguranță prezența cuiva în spațiul UE nu e decât chestie de timp până poate fi adus în România printr-o procedură judiciară”.

Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marko Attila, a declarat, marți, că, din câte știe el, deputatul și-a stabilit domiciliul în Ungaria și că refuzul lui Marko de a se întoarce în România este „un fel de a refuza o jurisdicție pe care nu o consideră ca fiind echidistantă”.

„Din câte știu eu, domnul Marko Attlia în acest moment se află în Ungaria. Nu știu dacă domnia sa se va întoarce sau nu se va întoarce. Am spus-o în mai multe rânduri: este opțiunea fiecărui cetățean al UE să își stabilească domicliul, reședința, acolo unde crede el că o duce mai bine. În acest moment, domnul Marko Attila a apreciat că nu poate să rămână în țară și, ca atare, și-a stabilit domiciliul, din câte stiu eu, în Ungaria”, a afirmat avocatul Eugen Iordăchescu.

El a mai spus că refuzul lui Marko Attila de a se întoarce în țară este „un fel de a refuza o jurisdicție pe care nu o consideră ca fiind echidistantă”.

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a primit, marți, demisia în original a deputatului Marko Attila, pentru care DNA cerea arestarea preventivă, iar plenul Camerei urmează să se întrunească miercuri, pentru a lua act de demisie.

Marko Attila a demisionat din funcția de deputat în 1 aprilie.

„Azi am demisionat din funcția de deputat. A fost cea mai grea decizie a vieții mele să mă retrag de bunăvoie și nevinovat din munca pentru care mi-am dedicat întreaga viață”, scria Marko Attila pe pagina sa de Facebook.

Înaintea vacanței de Paște, Marko Attila și-a trimis demisia prin fax la Camera Deputaților, însă documentul nu a fost supus la vot în plenul Camerei. Deputații au amânat de două ori votul: o dată invocând faptul că așteaptă documentul original, iar a doua oară când nu a fost cvorum.

Săptămâna trecută, Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat cererea privind încuviințarea arestării preventive a deputatului UDMR, aceasta fiind a doua astfel de cerere în cazul său, prima solicitare fiind aprobată în 3 decembrie 2014.

Marko Attila a fost trimis în judecată de DNA în 9 aprilie, alături de fostul șef al ANI Horia Georgescu și de deputatul Theodor Nicolescu, toți trei fiind acuzați că au aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).

Deputatul UDMR Marko Attila a plecat în Ungaria în decembrie 2014, după ce colegii săi au votat în favoarea arestării preventive în dosarul ANRP. Deși nu a mai revenit în țară, Marko Attila a beneficiat de toate drepturile de parlamentar, respectiv de indemnizațiile de deputat, de bani de cazare în București și de banii pentru funcționarea biroului său parlamentar.

Procurorii au suspiciuni că, în 2008, Marko Attila Gabor, împreună cu ceilalți membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a emis în cazul a trei dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75 de milioane de euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obținerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii și cesionarii drepturilor de despăgubire.

Deputatul Marko Attila nu mai beneficiază de imunitatea parlamentară începând din 3 decembrie 2014, atunci când colegii săi au încuviințat arestarea sa preventivă, în dosarul de corupție al fostului procuror șef al DIICOT Alina Bica privind despăgubirile de la ANRP pentru un teren supraevaluat.

Între timp, dosarul a fost trimis în judecată, însă procurorii au fost nevoiți să disjungă cazul lui Marko Attila de cel al Alinei Bica, pentru că el nu s-a aflat în țară și nu a putut fi audiat.

În noiembrie 2014, deputatul UDMR Marko Attila a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un alt dosar privind restituirea unor imobile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Oana Roman suferă din nou. Tragedie infinită, după ce şi-a pierdut mama: Să sărbătorești în...
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului