Mircea Hava, primar de 25 de ani la Alba Iulia, a anunțat de ce vrea să fie europarlamentar

Redactor:
Ioana Sfârlea
Mircea Hava, primar de 25 de ani la Alba Iulia, a anunțat de ce vrea să fie europarlamentar
Primar timp de 25 de ani al orașului Alba Iulia, Mircea Hava, se află pe locul doi pe lista PNL pentru alegerile europarlamentare, edilul declarând, pentru corespondentul MEDIAFAX, că decizia de a candida a luat-o considerând că e nevoie de oameni cu experiență și la Bruxelles.

Mircea Hava este primar în Alba Iulia din 1996, dar a mai condus orașul doi ani, în perioada 1991 și 1992. Alegerile din 2016 le-a câștigat cu 59% din voturi și, potrivit sondajelor locale, ar fi avut mari șanse să câștige primăria și la alegerile din 2020.

Întrebat, joi, de corespondentul MEDIAFAX, de ce s-a hotărât devină europarlamentar, edilul a răspuns că, în opinia sa, a venit timpul ca funcția de parlamentar european să nu mai însemne doar „o dispensă acordată unor politicieni, aleși, favorizați”, ci să fie ocupată de oameni capabili să aducă în țară bani europeni.

„Sunt un om care nu pleacă la drum cu o coală albă și nici la prins fluturi, fluturași de salariu. De fapt, sunt om care nu pleacă. Merge doar în alt birou, își schimbă colegii, într-un parteneriat garantat de tot ceea ce am realizat în ultimii ani la Alba Iulia. Cred cu tărie că aceste alegeri europarlamentare sunt aproape singurele care nu aduc partidelor o bătălie electorală, un scor, ci aduc ceva important celor care votează. În primul rând, banii europeni. Pentru că sunt singurii pe care România a contat și care au venit cu adevărat în ultimii ani. Europa și instituțiile ei sunt singurele care au produs cele mai mici dezamăgiri românilor. Tocmai din acest motiv, cei pe care îi trimitem acolo trebuie să fie mesageri legitimi, atât pentru ce trebuie să audă Europa dinspre România cât și invers”, a declarat Mircea Hava.

În opinia sa, România are nevoie să fie reprezentată la Bruxelles de oameni cu experiență în accesarea fondurilor europene, iar el se consideră pregătit pentru acest lucru, spunând că cea mai bună dovadă este transformarea prin care a trecut Alba Iulia, în ultimii 20 e ani.

„Mâna întinsă spre București a dispărut din Alba Iulia de mai bine de 20 de ani, pentru că nu suntem noi construiți pentru asta dar și pentru că, în 90% din cazuri, de la București am primit doar praful de pe toba, nici măcar bețele, să putem bate și face puțină gălăgie, să ne facem și noi auziți. Suntem însă printre cei mai inspirați pentru că, odată ce-am văzut ce vânturi ne bat de către București, am ales pentru Alba Iulia cealaltă cale, cea europeană”, a explicat primarul.

Hava consideră cerințe eliminatorii pentru oricare candidat la Parlamentul European „competența și expertiza demonstrate acasă”.

„Nu merg la Bruxelles pentru a mă acomoda și a-mi completa cunoștințele, ci pentru a face acordul fin dintre nevoile administrațiilor și regiunilor din România și ceea ce are Europa de oferit. Cerința eliminatorie pentru oricare candidat la Parlamentul European ar fi competența și expertiza demonstrate acasă la el, în țară, orașul, comună, satul, chiar cătunul lui”, a mai declarat primarul din Alba Iulia.

Referitor la ținta pe care și-a propus-o, în cazul în care va câștiga, candidatul la europarlamentare Mircea Hava a declarat că și-ar dori să reducă birocrația asociată cheltuirii fondurilor europene care în acest reprezintă o povară pentru cei care lucrează cu bani europeni.

Lista cu candidații eligibili, validați, joi, în Biroul Politic Național al PNL este următoarea:

1. Rareș Bogdan, jurnalist Realitatea TV
2. Mircea Hava, primar Alba Iulia
3. Siegfried Mureșan, europarlamentar
4. Daniel Buda, europarlamentar
5. Adina Vălean, europarlamentar
6. Vasile Blaga, fost co-președinte PNL, fost președinte PDL
7. Dan Motreanu, fost deputat, fost secretar general PNL
8. Gheorghe Falcă, primar Arad
9. Cristian Bușoi, europarlamentar
10. Marian-Jean Marinescu, europarlamentar
11. Vlad Nistor
12. Mihai Țurcanu, europarlamentar

Inchide