Mizele alegerilor europarlamentare pentru USL: de la remanierea Guvernului până la candidatul la prezidențiale

Mizele alegerilor europarlamentare pentru USL: de la remanierea Guvernului până la candidatul la prezidențiale
Publicat: 09/01/2014, 15:42
Actualizat: 29/07/2014, 21:18

Prima confruntare electorală a anului 2014, alegerile europarlamentare programate pentru luna mai, ridică deja mai multe semne de întrebare în interiorul USL, unde există divergențe asupra participării pe liste comune sau separate pentru Parlamentul European. Totodată, rezultatul europarlamentarelor va reprezenta un barometru în funcție de care PSD și PNL își vor construi strategia pentru alegerile prezidențiale din luna decembrie.

Subiectul listelor comune pentru alegerilor europarlamentare a fost avansat în mai multe discuții informale din interiorul USL, cele două partide tatonând posibilitatea aceastei variante. Social-democrații au făcut însă un prim pas, anunțând public prin vocea premierului Victor Ponta că PNL dorește liste comune pentru europarlamentare, iar PSD va lua în discuție acest subiect doar după ce va exista o propunere oficială din partea PNL.

Poziționarea lui Victor Ponta a trezit iritare în interiorul liberalilor, Crin Antonescu având o discuție cu vicepreședinții PNL în care a criticat modul în care PSD a abordat subiectul. Surse din PNL au declarat pentru gândul că liberalii sunt nemulțumiți de faptul că Ponta a lăsat impresia că doar PNL își dorește aceste liste comune. Mai mult, Ponta a spus că o decizie a PSD va fi luată doar după ce PNL vine cu „o propunere oficială”.

Printre liberalii care au pledat pentru liste comune cu PSD se numără ministrul de Interne, Radu Stroe și vicepremierul Daniel Chițoiu. În schimb, secretarul general al PNL, Eduard Hellvig a declarat că liberalii vor merge singuri la alegerile europarlamentare.

Crin Antonescu susține că listele comune la europarlamentare ar da un mesaj de unitate din partea USL, dar că subiectul nu a fost discutat în mod oficial în ședințele Uniunii.

„Nu este o chestiune de actualitate, dar nu refuz să o discut. PNL nu a luat în discuție așa ceva”, a afirmat Antonescu.

Și surse din PSD au declarat pentru gândul că social-democrații ar accepta liste comune cu PNL, problema punându-se însă în privința locurilor eligibile. Cei din PSD nu sunt de acord însă cu paritate pe lista pentru Parlamentul European.

PNL și-a propus ca țintă pentru alegerile europarlamentare un scor de 25%, în timp ce PSD, care va candida împreună cu PC și UNPR pe liste, și-a propus să obțină 40% din voturi. PC și UNPR vor avea câte un loc eligibil pe lista PSD dacă nu va exista o candidatură comună din partea USL.

Remaniere guvernamentală

Stabilirea candidaților pentru Parlamentul European ar putea provoca și o remaniere guvernamentală în condițiile în care unii miniștri sunt interesați de o carieră la Bruxelles.

Astfel, ministrul Comunicațiilor, Dan Nica, intenționează să candideze din partea PSD pentru un loc de europarlamentar. De asemenea, în PNL, se vorbește de faptul că ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, se va regăsi pe lista pentru europarlamentare. Ministrul a declarat pentru gândul că nu va candida la europarlamentare și că aceasta este doar o dorință a adversarilor săi din Ministerul Transporturilor.

PSD: europarlamentarele test pentru prezidențiale

În Kiseleff au început să fie făcute anumite calcule pentru ca PSD să desemneze și un candidat social-democrat la prezidențiale, dacă scorul la europarlamentare va fi de peste 40%. De altfel, Victor Ponta le-a dat ordin celor din filiale să câștige alegerile europarlamentare în toate filialele din țară.

De asemenea, în PNL, s-a transmis în filiale că liberalii sunt obligați să obțină un scor în jurul a 25%. Pentru PNL există două probleme: să nu există o diferență foarte mare față de PSD și mai ales PNL să nu aibă un scor sub PDL.

Tăriceanu: PNL trebuie să marcheze la capitolul identitate ideologică, dar sunt utile și listele comune

Fostul președinte al PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat înaintea ședinței conducerii liberalilor că problema listelor comune sau separate este „greu de tranșat dintr-o singură lovitură”.

„Din punctul de vedere al menținerii coeziunii alianței cu PSD-ul cred că ar fi mult mai utile listele comune. Riscul listelor separate este dat de competiția inerentă care se produce între cele două partide și pe fondul unor disensiuni care le-am remarcat cu toții în ultima perioadă această situație se poate deteriora. Așa dacă vreți, într-o înțelepciune largă cred că este mai bine pe liste comune” , a spus Tăriceanu.

Fostul premier a adăugat că pe de altă parte PNL ar trebui să marcheze la capitolul identitate ideologică.

„Din această perspectivă ar fi mai utile listele separate. Nu trebuie să scăpăm din vedere următorul lucru, alegerile pentru parlamentul european nu reprezintă din păcate o mare miză nici pentru electorat, nici pentru aleșii noștri, astfel încât prognozez o slabă participare și prin urmare rezultatul alegerilor europarlamentare trebuie să fie ponderat de această situație de prezență slabă a electoratului. Deci ele nu sunt atât de concludente pe cât ne-am imagina”, a subliniat Tăriceanu.

Decizia finală în privința candidaturilor pentru alegerilor europarlamentare urmează să fie luate în PSD și PNL la Delegația Permanentă – PNL, respectiv Comitetul Executiv Național, programate la finele acestei luni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Și-a trimis sora geamănă la muncă, în locul ei, dar a făcut o greșeală! Cum...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Interzis pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin! Legea este categorică
Prânzul, tot mai scump pentru angajații români. Câți bani cheltuiesc lunar
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Unde vrea Marea Britanie să construiască următoarea mare centrală nucleară?
×