Motivul pentru care Iohannis nu i-a invitat la ceremoniile de 1 Decembrie pe Dragnea, Tăriceanu și Ponta

Motivul pentru care Iohannis nu i-a invitat la ceremoniile de 1 Decembrie pe Dragnea, Tăriceanu și Ponta
Publicat: 29/11/2016, 15:17
Actualizat: 30/11/2016, 08:55

„E ziua națională, o zi dedicată unor manisfestări foarte vizibile, care vor să sublinieze caracterul statului român, de stat unitar, de stat de drept, de stat european, de stat membru NATO. Noi, prin manifestările de 1 decembrie, nu dorim doar să omagiem trecutul, ci și să creionăm viitorul României. Viitorul României se bazează pe respectarea valorilor UE, pe valorile NATO, și toate acestea au un punct comun foarte puternic: statul de drept și atunci cred că e bine să dăm semnale puternice, lesne de înțeles și de cetățeanul simplu, și de diplomatul titrat că de la vârful statului se promovează curățenia politică”, a declarat Klaus Iohannis după încheierea ședinței CSAT.

Șeful statului a mai afirmat că deși principiul nevinovăției este respectat în toate cazurile, la vârful politicii acționează, însă, și alte criterii.

„Asta nu înseamnă, în niciun caz, că persoanele care sunt acuzate, dar nu condamnate nu sunt considerate până una alta nevinovate, doar că această nevinovăție e un principiu pe care cu toții îl respectăm și considerăm că stă la baza statului de drept, dar la vârful politicii acționează și alte criterii. E o cutumă în toate statele democratice din Europa, din zona nord-atlantică, ca politicienii care au probleme de rezolvat cu justiția, indiferent că sunt vinovați sau nu, fac un pas înapoi până își rezolvă problemele, după care dacă trece un anumit timp, pot reveni în prim-planul polticii. La noi această cutumă încă nu e bine cunoscută și bine respectată. Pentru a acoperi această lacună cutumară, am hotărât să fac invitațiile cum bine știți”, a mai spus Iohannis.

Întrebat dacă fostul președinte Traian Băsescu, care are probleme în justiție, a fost invitat la ceremoniile de 1 decembrie, Iohannis a răspuns afirmativ. Totodată, întrebat dacă criteriile nu i se aplică și lui, președintele a răspuns: „Ba da”, potrivit Mediafax.

Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta nu au fost invitați de președintele Klaus Iohannis nici la parada militară de 1 Decembrie, nici la recepția de la Cotroceni. Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi, printre motivele care au stat la baza întocmirii listei cu invitați s-au aflat și criteriile de integritate.

„Este vorba despre niște criterii care au stat la baza întocmirii listei cu invitați și nu pot și nici nu vreau să vă ascund faptul că în constituirea acestor criterii, care au fost luate în calcul, bineînțeles că în primul rând este vorba despre criteriul ca acea persoană să dețină o funcție în stat, dar să și respecte niște criterii de integritate, iar aici vorbim despre inexistența unor probleme penale”, preciza, joi, Mădălina Dobrovolschi.

La o zi după, președintele PSD, Liviu Dragnea, a reacționat, declarând că șeful statului a făcut o greșeală uriașă prin refuzul de a invita de 1 decembrie persoane cu probleme penale și că a confundat ”politica cu națiunea”, potrivit Mediafax.

”Eu nu știu cine l-a sfătuit să facă această greșeală uriașă cu interdicția de a participa la ziua națională. În cazul acesta a confundat politica cu națiunea. 1 decembrie nu este nici ziua lui Iohannis, nici al lui Cioloș, nici a PNL și USR, este sărbătoarea conștiinței naționale. Orice român are dreptul și trebuie să se bucure de ziua națională. Aici nu se pot pune restricții. Cine l-a sfătuit să facă această mișcare greșită nu știu, dar asta este”, afirma Liviu Dragnea la Realitatea TV.

”Sper ca după aceste alegeri toată lumea să înțeleagă, președintele Iohannis, toate partidele, toți liderii de partide că un război politic permanent nu ajută națiunea română, nu ajută”, mai spunea Dragnea.

În schimb, copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a refuzat, sâmbătă, să comenteze decizia președintelui Klaus Iohannis de a nu invita la parada de 1 decembrie persoane cu probleme penale, afirmând că a învățat să nu cadă în capcanele presei.

”Să nu mă întrebați depre 1 decembrie și de Iohannis că nu vă răspund nimic, pe cuvânt de onoare. Nu vă răspund nimic, nimicuța”, declara, sâmbătă, copreședintele ALDE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...