Neamțu: Ponta, diagnosticat XEROX POZITIV, nu se poate răsti la UE când suntem repetenți la absorbție

Neamțu: Ponta, diagnosticat XEROX POZITIV, nu se poate răsti la UE când suntem repetenți la absorbție
Publicat: 19/11/2012, 17:44
Actualizat: 03/02/2019, 13:16

Președinte Noua Republică, Mihail Neamțu, îi cere premierului Victor Ponta, pe care îl declară „diagnosticat xerox pozitiv”, să nu se mai „răstească” la Bruxelles, în condițiile în care România este „repetentă” la absorbția de fonduri și nu are nicio proiecție a bugetului pe 2013.

Președintele Noua Republică, Mihail Neamțu, a declarat, luni, într-o conferință de presă la Arad, că, prin afirmațiile „anti-europene din ultima vreme”, premierul Victor Ponta arată că „este incompetent și nu înțelege dinamica negocierilor europene”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Ponta își permite să creadă că are același statut precum David Cameron, care este premierul Marii Britanii, un important centru financiar al lumii. În cazul României, puterea noastră de negociere este foarte mică, iar domnul Ponta, dar și domnul Corlățean, ar trebui să-și amintească de faptul că eșecul lor deplin în încercarea de a trasmite o imagine pozitivă în lume nu poate fi azi urmat de o înmuiere a genunchilor acestor lideri europeni”, a spus Neamțu.

Liderul Noua Republică a afirmat că ministrul de Externe, Titus Corlățean, „după ce a fost refuzat de ministrul de Externe al Franței, de Casa Albă, poate să meargă undeva în pădurile din Covasna și să asiste eventual la înmormântarea unor secui, ca să fie sigur că iredentișții nu ating pământul patriei”.

„Altceva nu văd ce poate face, în condițiile izolării guvernului actual în toată Europa”, a spus Neamțu.

Referitor la premier, liderul Noua Republică a spus că „din punct de vedere academic, a fost diagnosticat xerox pozitiv, plagiatul său fiind de notorietate internațională”.

„Domnul Ponta trebuie să înceteze să mai fie ireverențios, incompetent și chiar isteric (în raporturile cu oficialii UE – n.r.). Știm că nu ai voie într-un club select să te răstești la cei care sunt cu adevărat performanți, tu fiind repetent la capitolul absorbției fondurilor europene și neavând nici proiecție bugetară pe 2013 (…) În septembrie, absorbția fondurilor europene în România a fost zero. Așa nu poți merge la Bruxelles, încruntat, răstit, indignat și să dai cu pumnii în masă”, a spus Mihail Neamțu, care a adăugat că „retorica juvenilă a premierului face rău României”.

Premierul Victor Ponta a comentat, luni, faptul că președintele Traian Băsescu se opune utilizării dreptului de veto de către România în Consiliu, el întrebând, retoric, ce soluție are șeful statului care să fie mai inteligentă decât cea exprimată de premierii Cameron și Rajoy.

„Dar ce altă soluție inteligentă are domnul Băsescu, atât timp cât au declarat că propunerea domnului Van Rompuy este inacceptabilă și va fi blocată prin veto atât primul ministrul al Marii Britanii cât și alți prim-miniștri, ultimul care a făcut-o ieri este primul-ministru Mariano Rajoy, al Spaniei. Deci, ce idee inteligentă, mai inteligentă decât alți prim-miniștri are domnul Băsescu?”, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta declara, sâmbătă, la Bistrița, că propunerea președintelui Consiliului European privind bugetul UE este cu 8 miliarde mai puțin pentru România, „400 de euro mai puțin pentru fiecare român”, iar Traian Băsescu trebuie să voteze împotriva acesteia.

„Propunerea lui Van Rompuy presupune o alocare cu 5 miliarde de euro pe coeziune și 3 miliarde euro pe politica agricolă, mai puțin decât ceea ce a propus CE”, spunea Ponta.

„Înseamnă 400 de euro mai puțin pe fiecare dintre dumneavoastră din fonduri europene. Dacă votează «da» ne ia 400 de euro de la fiecare, dacă votează «nu» merge pe propunerea CE”, susținea premierul.

Ponta spunea că Băsescu ar fi trebuit ca, în loc să facă „glume de doi bani”, să explice ce se discută la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

„Îmi doresc ca președintele Băsescu să nu mai meargă la Bruxelles să reprezinte interese personale, cum a făcut de multe ori, îmi doresc să reprezinte interese naționale”, susținea Ponta.

„Noi nu am intrat în UE doar ca să ne facă ANI și DNA, noi am intrat ca și alte țări Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, pentru că Uniunea Europeană presupune coeziune și presupune o dezvoltare comună. Dacă agricultorul român are subvenție de trei ori mai puțin decât cel francez sau german, despre ce solidaritate vorbim? (…) Dacă ni se spunea în 2007 «nu o să aveți nici drumuri, nici spitale, nici agricultură ca în vest, dar o să vă facem ANI și DNA», poate că ne gândeam de mai multe ori. Eu sunt un proeuropean convins și eu cred că domnul președinte Băsescu prin tot ce face inspiră în populație un sentiment anti-european”, afirma Ponta.

Președinția a transmis duminică un comunicat în care arăta că președintele Băsescu „regretă în mod profund iresponsabilitatea declarațiilor unor oficiali și politicieni români, care pun interesul lor electoral și personal mai presus de interesul național”.

De asemenea, în comunicat se preciza că președintele „le cere tuturor politicienilor să nu mai facă astfel de declarații iresponsabile, care vulnerabilizează poziția țării noastre în cadrul negocierilor pentru următorul exercițiu bugetar al Uniunii Europene, 2014 – 2020, și care afectează grav imaginea României în plan internațional, cu efecte, în principal, asupra grupurilor de investitori”.

Șeful statului consideră că „cel mai important argument în cadrul oricăror negocieri la nivelul Uniunii Europene îl reprezintă un grad mare de absorbție a fondurilor europene și invită instituțiile responsabile să facă toate demersurile pentru a crește nivelul de absorbție, iar reprezentanților Guvernului României le cere să pună în aplicare de îndată toate măsurile solicitate de Comisia Europeană în vederea deblocării programelor de finanțare care se află, în prezent, în situația de pre-suspendare”, se mai arăta în comunicat.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară