VIDEO | Nicolae Ciucă: Aderarea României la OCDE a devenit un obiectiv major de politică externă și un obiectiv strategic de țară, după aderarea la Uniunea Europeană și NATO

Publicat: 09/02/2023, 14:07
Actualizat: 09/02/2023, 15:01

Aderarea României la OCDE a devenit un obiectiv major de politică externă și un obiectiv strategic de țară, după aderarea la Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică, iar deschiderea discuțiilor de aderare este o recunoaștere a potențialului nostru de dezvoltare, a spus, joi, premierul Nicolae Ciucă.

România a fost invitată, în 2022, să înceapă procesul de aderare la OCDE.

„Este vorba despre cea mai puternică organizație de cooperare economică existentă la nivel global, având sub umbrela sa state care reprezintă peste 70 % din comerțul mondial și aproximativ 90% din valoarea investițiilor de capital”, a spus, joi, Nicolae Ciucă, în deschiderea evenimentului „ADERAREA LA OCDE – oportunităţi pentru mediul de afaceri din România”.

Conform șefului Executivului, propunerea de aderarea la OCDE „reprezintă un vot de încredere important acordat României, pe care trebuie să îl valorificăm.

„Așa cum am discutat și în cadrul comitetului interministerial, am subliniat pentru toți factorii de răspundere din Guvernul României că este cea mai ușoară etapă pe care am avut-o pe masa guvernului pentru a fi îndeplinită. Abia de acum încolo începe partea cea mai complexă, parte în care procesul tehnic trebuie clarificat și va trebui să răspundem la chestionarele pentru informații suplimentare și, desigur, vizitele de evaluare. Acestea sunt etapele importante care, în final, vor genera decizia de aderare la această organizație.

De asemenea, în nenumărate rânduri, în discuțiile pe care le-am avut atât cu responsabilii guvernamentali, cât și cu societatea civilă, cu mediul de afaceri, am subliniat că OCDE nu înseamnă negocierea unor standarde, ci aderarea la OCDE înseamnă îndeplinirea standardelor, asumarea lor așa cum sunt stabilite la nivelul organizației. Și aici vorbim de un întreg ansamblu de instrumente juridice ale OCDE, despre 26 de domenii și peste 230 de instrumente juridice. Apreciez că, în acest fel, procesul implică un efort intens și susținut pe care guvernul și autoritățile publice îl vor putea realiza doar cu sprijinul întregii societăți”, a subliniat Nicolae Ciucă.

„Statutul de membru OCDE reprezintă, totodată, un indicator puternic de încredere pentru investitorii interni și internaționali”

La nivelul OCDE, mediul de afaceri joacă un rol esențial, având o contribuție directă în analizarea și revizuirea standardelor, oferind perspective convergente ale diferitelor industrii asupra problemelor globale cu impact în  economie și societate.

OCDE este liderul standardelor înalte la nivel mondial, iar acest lucru este datorat, în bună parte, colaborării cu Comitetul Consultativ de Afaceri şi Industrii al OCDE (BIAC). Acest model de bună practică este de interes și pentru România, cu atât mai mult cu cât, deja, vocea mediului de afaceri românesc este auzită în interiorul acestei structuri, menționează premierul.

„Statutul de membru OCDE reprezintă, totodată, un indicator puternic de încredere pentru investitorii interni și internaționali, un catalizator care antrenează stimularea investițiilor directe, și consolidează încrederea piețelor internaționale în stabilitatea economică a țării noastre. Ca stat-membru, România va folosi accesul la know-how și schimbul de bune practici cu alte state OCDE, care ne vor ajuta să  formulăm politici publice favorabile mediului de afaceri”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului