Nicolae Ciucă, întrevedere cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: Bucureştiul va sprijini în continuare Chişinăul, la fel ca până acum

Nicolae Ciucă, întrevedere cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: Bucureştiul va sprijini în continuare Chişinăul, la fel ca până acum
Publicat: 01/03/2024, 16:55

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit la Chișinău cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu. Liderul PNL a dat asigurări că Bucureștiul va sprijini în continuare Chişinăul, la fel ca până acum.

Nicolae Ciucă, aflat în vizită în Republica Moldova, a transmis liderilor de la Chișinău că România va continua să acorde toată asistenţa de care este nevoie în procesul de aderare la Uniunea Europeană, pe parte tehnică, legislativă şi diplomatică.

Bucureştiul va sprijini în continuare Chişinăul, la fel ca până acum. Continuăm să acordăm toată asistenţa de care este nevoie în procesul de aderare la Uniunea Europeană, pe parte tehnică, legislativă şi diplomatică.

Noi, Partidul Naţional Liberal, vom face tot posibilul pentru urgentarea proiectelor de interconectare a celor două maluri ale Prutului, pe plan rutier şi energetic. De exemplu, autostrada A8 Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni este un proiect de interes crescut la Chişinău, pentru că are şi rolul de a asigura Republicii Moldova o legătură de mare viteză cu Vestul continentului, a scris Nicolae Ciucă într-o postare pe Facebook.

Nicolae Ciucă a precizat, totodată, că România asigură deja o parte din consumul de gaz al Republicii Moldova.

Cu doar două zile în urmă, s-a trimis peste Prut o cantitate de 0,3 milioane de metri cubi de gaz prin gazoductul Iaşi-Ungheni. S-a putut face acest lucru fără probleme, având în vedere că în depozitele noastre naţionale se află cantităţi suficiente de gaze naturale. Vom continua să sprijinim Republica Moldova pe acest plan, având în vedere şantajul energetic pe care Federaţia Rusă îl foloseşte ca pe o armă în relaţia cu restul Europei, a mai spus Ciucă.

În cadrul discuției, Igor Grosu a precizat că experiența României în procesul de aderare la Uniunea Europeană este valoroasă pentru R. Moldova, în special ajută la expertiza în aproximarea legislației.

Republica Moldova poate miza pe sprijinul deplin al României. Este angajamentul pe care l-am primit și de această dată de la bunul prieten al țării noastre, Nicolae Ciucă, președintele Senatului român, a scris Igor Grosu pe Facebook.
Șeful Legislativului din Republica Moldova a menționat că ultimii ani au fost plini de provocări, însă Republica Moldova a reușit să implementeze reforme fiind ajutată și sprijinită de România.
Experiența României în procesul de aderare la Uniunea Europeană este valoroasă pentru noi și colegii parlamentari români ne ajută deja cu expertiză în aproximarea legislației naționale. De asemenea, un rol important în promovarea Republicii Moldova o au europarlamentarii români și m-am bucurat să-i revăd pe unii dintre ei la Parlament, pe Siegfried Mureșan și Rareș Bogdan, a precizat Grosu.
Cu referire la cooperarea în domeniul energetic, Igor Grosu a menționat realizarea proiectului ce prevede construcția liniei electrice aeriene de tensiune înaltă de 400 kV Suceava- Bălți.
Toate aceste proiecte de infrastructură au drept scop să îmbunătățim viața cetățenilor de pe ambele maluri, apreciază șeful Legislativului din Republica Moldova.

România rămâne cel mai important partener comercial al Republicii Moldova

Igor Grosu și-a exprimat recunoștința pentru organizarea celui de-al doilea Forum Economic sub auspiciul Casei Regale Române care a întrunit peste 300 de companii străine.

Sperăm că în urma a asemenea evenimente comune, reușim să încurajăm cât mai mulți investitori străini să vină în Republica Moldova. Am vorbit și despre situația din regiune și am convenit că prin eforturi comune vom face tot posibilul ca să păstrăm pacea și stabilitatea, a notat Grosu.

CITEȘTE ȘI:
Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Oana Moșneagu, însărcinată? Toată lumea a observat burtica: ”Vine bebe”
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman