Orban intenționează să sprijine companiile afectate de costurile ridicate ale energiei

Redactor:
Mihai Gongoroi
Orban intenționează să sprijine companiile afectate de costurile ridicate ale energiei
Premierul Ludovic Orban a anunțat vineri că Guvernul intenționează să vină cu măsuri pentru sprijinirea companiilor afectate de costul ridicat al energiei electrice și al gazelor naturale.

„Efectul ordonanței 114, care a fixat din nou un preț administrat maximal la care producătorul poate să vândă către consumatorul casnic, a avut un efect dezastruos pentru economie. Prețul la energie electrică și gaze naturale este foarte mare pentru consumatorii industriali ceea ce duce la scăderea competitivității companiilor românești pe piața europeană. Pentru că dacă noi avem un preț la energie electrică aproape dublu față de prețul la care cumpără companii similare din Germania, cum vom ptuea fi noi competitivi pe piața europeană cu astfel de prețuri la energie electrică. Activitatea multor companii care au în structura costurilor cheltuieli mari cu energia electrică și gazul natural riscă să ajungă pe pierdere din cauza acestor costuri aberante care au fost dictate de politica guvernelor PSD. Aici în mod evident vom veni cu măsuri de susținerea sectorului astfel încât să reducem până la urmă costurile cu energia”, a declarat, vineri, premierul Ludovic Orban, în cadrul unei conferințe de presă.

Din cauza prețurilor mari la energie electrică și gaze, ArcellorMital a anunțat că a suspendat temporar, din 1 decembrie, producția la uzina siderurgică din Hunedoara, care face parte din divizia ArcelorMittal Europe – Long Products. Afectată este și Alro Slatina, cel mai mare consumator industrial de energie electrică din țară, care adună 6% din consumul total.

În ceea ce privește liberalizarea piețelor la energie, primul-ministru a precizat că opțiunea Cabinetului este implementarea unei perioade de tranziție. Acesta a precizat că în 2020 va fi adoptat și un act normativ care să definească consumatorul vulnerabil.

„Astăzi avem o întâlnire cu partenerii noștri politici care ne sprijină în Parlament unde avem o dezbatere pe proiectul de lege care abrogă cele mai multe articole nocive din OUG 114 sau care le modifică pe altele. În ceea ce privește articolele care se referă la liberalizarea pieței de energie electrică și gaze naturale, opțiunea noastră este pentru o perioadă de tranziție. Adică nu trecem la liberalizare de la 1 ianuarie. O perioadă de tranziție de șase-nouă luni de zile astfel încât să existe o pregătire și a companiilor, de la cele de producție la cele de distribuție și furnizare și o pregătire și a consumatorului. De asemenea, avem ca obiectiv să adoptăm actul normativ care definește consumatorul vulnerabil și pachetul de sprijin pentru consumatorul vulnerabil în condițiile liberalizării prețului la energie electrică și gaze naturale”, a spus premierul Ludovic Orban.

Marți, 3 decembrie, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, preciza pentru MEDIAFAX că după abrogarea prevederilor pe energie din OUG114/2018, Ministerul va demara procedura de definire a consumatorului vulnerabil.

Totodată, ministrul a notat că există bază legală pentru subvenționarea consumatorului vulnerabil de gaze și a precizat că mai trebuie constituit fondul în acest sens, lucru pe care Guvernul îl va face anul viitor.

„Eu am spus foarte clar că vreau la sfârșitul anului să îl avem definit și schema de ajutor. Nu am spus că-l facem instant, pe loc. Asta scrie și în programul de guvernare, că definim consumatorul vulnerabil. Avem o lege pe care nu a respectat-o vechiul Guvern, era ordonanța aceea celebră, Ordonanța 7, de supraimpozitare a prețului la gaze obținut prin dereglementarea prețului. Acel venit suplimentar, în fundamentarea OUG 7, trebuia să se ducă pentru subvenționarea consumatorului vulnerabil. Banii ăia s-au dus și nimeni nu a mai întrebat de ei, s-au mâncat în buget. Deci avem text legal în baza căruia (să subvenționăm consumatorul vulnerabil), dar trebuie să constituim fondul și o vom face”, a precizat Virgil Popescu.

Popescu a mai notat că trebuie aplicată de asemenea o perioadă de tranziție pentru dereglementarea piețelor de energie pentru că altfel prețurile ar putea avea fluctuații mari.

România are până la 26 decembrie pentru a introduce în legislația națională un nou calendar de liberalizare a pieței gazelor dacă dorește să nu ajungă la Curtea Europeană de Justiție în contextul declanșării unei proceduri de infringement de către Comisia Europeană ca urmare a OUG114/2018.

Inchide