Orban și Kelemen au discutat despre sprijinul pe care comunitatea maghiară îl așteaptă de la Ungaria

Orban și Kelemen au discutat despre sprijinul pe care comunitatea maghiară îl așteaptă de la Ungaria
Publicat: 27/07/2013, 10:01
Actualizat: 25/03/2019, 22:58

Premierul Ungariei, Viktor Orban, și președintele UDMR, Kelemen Hunor, s-au întâlnit, vineri seară, la Băile Tușnad, unde au discutat despre sprijinul politic și moral pe care comunitatea maghiară îl așteaptă de la Guvernul de la Budapesta și de la coaliția guvernamentală ungară.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a ajuns la Hotelul Fortuna din Băile Tușnad la ora 17.50, unde a fost întâmpinat de vicepremierul ungar Semjen Zsolt, dar și de liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Întâlnirea bilaterală dintre Viktor Orban și Kelemen Hunor a început în jurul orei 19.00 și s-a desfășurat cu ușile închise, accesul presei în zona hotelului fiind restricționat.

Ulterior, cei doi s-au întâlnit cu președinții partidelor comunităților maghiare din Voivodina, Ucraina, Slovacia și România, precum și cu liderul Partidului Popular Maghiar din Transivania (PPMT), Toro T. Tibor, al Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Tokes Laszlo, cu vicepremierul ungar Semjen Zsolt și alți membri ai Guvernului de la Budapesta.

„Am avut o întâlnire bilaterală, unde am discutat toate problemele care ne privesc pe noi și problemele la care noi așteptăm și un sprijin politic, un sprijin moral din partea Guvernului ungar, din partea partidelor din coaliția guvernamentală din Ungaria. Eu consider că a fost o discuție constructivă și sper, știu că aceste întâlniri vor continua”, a declarat președintele UDMR, la finalul celor două întâlniri.

Kelemen Hunor a mai spus că la întrevederea cu președinții partidelor comunităților maghiare din Bazinul Carpatic, premierului Ungariei i s-au adus la cunoștință problemele din fiecare țară reprezentată, cele mai mari „așteptări” fiind legate de păstrarea identității.

„Comunitățile maghiare se află în situații diferite și se confruntă cu probleme diferite, dar în ceea ce privește provocările majore și cele mai importante așteptări, acestea sunt legate de păstrarea identității, de păstrarea identității naționale și culturale și, sigur, acele – dacă se poate spune – acele modalități prin care Guvernul Ungariei sprijină aceste comunități să rămână pe pământul natal și să aibă posibilitatea de a dezvolta, acolo, viața comunității, în țările respective”, a spus Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, un alt subiect adus în discuție a fost cel al relațiilor româno-maghiare. El consideră că este în interesul comunității maghiare ca între România și Ungaria să existe relații bilaterale „normale și constructive”, afirmând, totodată, că „UDMR trebuie și poate să fie o punte” între cele două țări.

„Noi considerăm că, din punctul nostru de vedere și în ceea ce privește interesul comunității maghiare, este important ca între România și Ungaria relațiile bilaterale să fie normale, să fie constructive și să ne gândim în fiecare moment că avem și interese, foarte multe interese comune în Uniunea Europeană, în regiunea noastră, în estul și centrul Europei și, din acest punct de vedere, UDMR , ca o forță legitmă a maghiarilor din România, trebuie să fie și poate să fie o punte între România și Ungaria, între cele două Guverne, fiecare cu majoritate substanțială în țara respectivă”, a spus Kelemen.

Întrebat ce părere are despre apelul vicepremierului ungar, Semjen Zsolt, la consens și colaborarea între partidele comunității maghiare din România în probleme fundamentale precum autonomia, drepturile lingvistice și regionalizarea, Kelemen Hunor a răspuns că UDMR a fost și rămâne deschis la dezbatere, dacă celelalte partide vor ține cont de faptul că Uniunea Democrată Maghiară a fost aleasă ca forță legitimă a comunității de către electoratul maghiar.

„Anul 2012 a fost un an important. Comunitatea maghiară și-a spus cuvântul, există, în acest moment, o responsabilitate uriașă în ceea ce ne privește și noi considerăm că orice subiect, orice temă poate fi dezbătută, dar trebuie să ținem cont de opțiunea comunității maghiare din România, opțiune exprimată de două ori în anul 2012. Și, din acest punct de vedere, noi am fost deschiși, rămânem deschiși, ținând cont de această realitate”, a conchis Kelemen Hunor.

Sâmbătă, premierul Ungariei, Viktor Orban, va participa la lucrările Universității de Vară „Balvanyos”, unde, alături de președintele CNMT, Tokes Laszlo, într-o dezbatere modertă de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta, Nemeth Zsolt, va vorbi despre „Timpul Nostru!”, temă inspirată de motto-ul celei de-a 24-a ediții a taberei de la Băile Tușnad.

Sâmbătă, lucrările Universității de vară de la Băile Tușnad se vor încheia, la acestea participând peste 350 de invitați din România, dar și din Ungaria, Marea Britanie, Italia, Spania, Elveția, Finlanda, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ucraina și Voivodina.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
NOILE REGULI la care sunt obligaţi românii în Schengen. Se aplică din 31 martie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii