Ordonanță de urgență pentru REVIZUIREA SENTINȚELOR pronunțate pe protocoale sau interceptări nelegale. Ministrul Justiției va propune măsura DUPĂ CONCEDII

Redactor:
Firuta Flutur
Ordonanță de urgență pentru revizuirea sentințelor pronunțate pe protocoale sau interceptări nelegale. Vezi când va propune ministrul Justiției măsura și ce ce sprijin are în coaliție

„(Ordonanța va dispune -n.r.) posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunțată pe baza celor două elemente, judecător care să spună DA, îi admite și trimite cauza la rejudecare, judecător care să spună NU, nu e vorba de interceptări nelegale, de protocoale, se respinge,”  a declarat miercuri seara Tudorel Toader, la Antena 3. „Deciziile Curții Constituționale fac această definiție, această clasificare (- a ceea ce înseamnă interceptări nelegale – n.r.). Interceptări făcute de SRI și folosite de procurorul de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea, siguranța națională.”

Întrebat când va înainta această propunere de ordonanță de urgență, ministrul Justiției a răspuns: „După ce se termină concediile. Imediat după ce se termină concediile.”

„Să-i dăm celui care are sentimentul că este condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă. Cum? El să solicite revizuirea hotărârii, să avem un filtru de admisibilitate, un judecător să deschidă dosarul și să vadă dacă X, care se crede condamnat pe nedrept a fost condamnat pe bază de interceptări sau pe bază de protocoale. Să facă o procedură de admisibilitate și dacă nu e vorba de protocol, de interceptare nelegală, îi respinge și rămâne hotărârea cum a fost, dacă e vorba de protocoale sau interceptări nelegale, să devină admisibilă cererea de revizuire și să o pună pe circuit, în procedura de reformare. Și cu un termen probabil. Și atunci noi ce facem? Să căutăm o pârghie de reforrmare a unor hotărâri posibil netemeinice pronunțate, repet, pe interceptări, pe protocoale. Să-i dăm încredere românului, condamnat sau necondamnat, că justiția se înfăptuiește așa cum cere Constituția„, a mai precizat ministrul.

Tudorel Toader, ministrul Justiției

Secretarul general adjunct al PSD Codrin Ștefănescu a confirmat pentru Mediafax că o astfel de ordonanță ar avea susținere totală din partea coaliției PSD-ALDE.

„Tudorel Toader este un profesionist desăvârșit, cu multă experiență, după 10 ani de Curte Constituțională, un om care știe că, mai presus de orice, trebuie respectate drepturile și libertățile cetățenilor. Noi, cei din coaliție avem foarte mare încredere în deciziile pe care le ia Tudorel Toader, în sensul de a readuce dreptatea și siguranța într-un sistem care este din ce în ce mai hulit pentru abuzurile pe care le-a făcut. Aici mă refer la sistemul de justiție din România. Prin urmare, coaliția PSD-ALDE îl susține pe domnul Tudorel Toader. E O SUSȚINERE TOTALĂ, e o susținere politică din partea unei coaliții care a câștigat votul românilor, inclusiv cu acest mesaj «dreptate până la capăt», iar eu personal sunt convins că ministrul Justiției știe pașii pe care trebuie să-i facă în acest sens,” a declarat Codrin Ștefănescu.

 

Inchide