Paleologu: Pentru PDL este esențial să aibă un congres „pe bune”

Paleologu: Pentru PDL este esențial să aibă un congres pe bune
Publicat: 08/01/2013, 12:41
Actualizat: 31/07/2014, 15:15

Secretarul executiv al PDL Theodor Paleologu scrie, pe Facebook, că esențial pentru limpezirea lucrurilor în PDL este organizarea unui congres „pe bune”, fără control din partea aparatului de partid, așa cum s-a întâmplat la ultimele două convenții.

„Esențial pentru limpezirea lucrurilor în PDL este să avem un congres «pe bune», fără control din partea aparatului de partid, așa cum s-a întâmplat la ultimele două congrese. Dacă perpetuăm aceleași metode specifice centralismului democratic, ne furăm singuri căciula”, scrie Paleologu pe Facebook.

El mai precizează că „înfrângerile usturătoare sunt un catalizator al schimbărilor interne pentru partidele care au energia și voința supraviețuirii”.

Eurodeputatul PDL Cristian Preda a declarat joi, la RFI, că aceia care nu vor să plece din fruntea partidului încearcă să-și consolideze poziția și să pregătească o reconfirmare a lor, fie prin congres, fie prin „acord tacit”, el apreciind că urgența pentru PDL o reprezintă candidatul la prezidențiale.

Cristian Preda a dat de înțeles că analiza internă din PDL în privința alegerilor parlamentare durează prea mult.

„Eu și Sever Voinescu am făcut această analiză și am constatat că 30%, cât ne-am propus noi, nu-i egal cu 16%, cât am obținut împreună cu aliații noștri din Alianța România Dreaptă. Partidul se pregătește să facă o analiză și probabil că în următoarele zile, sper acest lucru, se va anunța un calendar al întâlnirilor actualei conduceri cu filialele, pentru că s-a convenit ca rezultatele să fie vreo două luni discutate filială cu filială, într-un soi de circuit al conducerii în teritoriu. În fine, asta a fost soluția. Nu mi se pare că e o soluție bună și vom vedea la sfârșitul lui februarie, când în principiu e programată o reuniune a CNC, dacă în urma acestei analize se va face sau nu și o Convenție, un congres”, a spus Preda.

Întrebat dacă analiza din PDL e prea lungă, europarlamentarul a răspuns: „Păi, toată lumea a înțeles ce s-a întâmplat! De ce două luni? În principiu, e vorba de două luni în care cei care nu vor să plece din fruntea partidului încearcă să-și consolideze poziția și să pregătească o confirmare a lor, fie pe calea Convenției, fie pe calea unui acord tacit. «Suntem cei mai buni. Cine să ne înlocuiască?» sunt fraze pe care le-am auzit deja în Colegiul Director. Nu fac pronosticuri. Eu am tras concluziile și… Dumnezeu cu mila!”.

Cristian Preda nu e convins că va avea loc un congres al PDL în primăvară și le recomandă colegilor săi să găsească urgent un candidat pentru alegerile prezidențiale: „Nu știu dacă va exista cu adevărat o Convenție. Cred că există niște urgențe în momentul ăsta pentru Partidul Democrat Liberal și urgența cea mai clară este cea legată de un candidat la prezidențiale. Noi tot spunem că Antonescu nu-i bun, dar lumea așteaptă să spunem și pe cine îi vom opune lui Antonescu! Mai există, ca urgență secundă, dacă vreți, pregătirea pentru viitorul test electoral, care e testul alegerilor europene de la anul. Plus, legat de asta, pentru că premierul a sugerat acest lucru, e posibil ca împreună cu alegerile europene să se facă, dacă se ajunge la restructurarea pe regiuni a teritoriului administrativ, alegerile regionale”.

În urma eșecului de la alegerile parlamentare din decembrie 2012, PDL a avut în 14 decembrie o reuniune a Colegiului Director la care s-a stabilit convocarea Consiliului Național de Coordonare (CNC) pentru 23 februarie 2013, când ar urma să se stabilească organizarea Convenției Naționale Extraordinare a partidului pentru alegerea unei noi conduceri.

După ședința Colegiului Director, președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că s-a decis ca pe parcursul lunii ianuarie și februarie să se facă analize în fiecare organizație județeană, iar în 23 februarie să fie convocat Consiliul Național de Coordonare, care va stabili data unei Convenții Naționale extraordinare în luna mai.

În ședința Colegiului Director, singurele demisii au fost ale lui Cristian Preda, din funcția de prim-vicepreședinte al PDL, și Sever Voinescu, din funcția de vicepreședinte al partidului.

Cezar Preda, care anunțase că demisionează din funcția de prim-vicepreședinte, a revenit asupra demisiei.