Parlamentarii pregătesc BUGETUL DOMNULUI. Nicula(PSD): „Pentru biserici avem întotdeauna amendamente. Ideea mi-a venit de la Dumnezeu însuși”

Parlamentarii pregătesc BUGETUL DOMNULUI. Nicula(PSD): Pentru biserici avem întotdeauna amendamente. Ideea mi-a venit de la Dumnezeu însuși
Publicat: 16/01/2013, 15:23
Actualizat: 01/08/2014, 09:32

Nici nu a ajuns bugetul în Parlament că senatorii și deputații își fac planurile pentru a obține bani pentru propriile colegii. Pe listă – drumuri, scoli, grădinițe, spitale și, bineînțeles, bisericile. Unii dintre aleși și-au făcut socoteala, au început să pună pe hârtie sute de amendamente, chiar și pe cele pe care USL le-a depus, când era în opoziție, la proiectul de buget de anul trecut

Anul trecut, aproximativ 20% dintre amendamentele depuse la buget au fost pentru biserici. Istoria are toate șansele să se repete și acum. Cu gândul la cele sfinte, senatorul PSD Cosmin Nicula susține că ideea i-a venit chiar de la Dumnezeu.

„Sper să nu fie nevoie să depun amendamente și ca finanțările de care am nevoie să fie deja cuprinse în buget. Pe lângă bani pentru dezvoltarea turistică, a domeniilor de schi și a renovării gării din Petroșani, care e singura gară monument istoric, o să mai depun amendamente și pentru biserici, că pentru biserici avem întotdeauna amendamente. Avem o episcopie care trebuie construită, astfel încât să fie sediul episcopal. Ideea a venit de la Dumnezeu însuși prin trimisul lui pe Pământ, episcopul Hunedoarei”, a declarat senatorul, contactat de gândul.

Tot cu biserica în suflet, deputatul PNL Marin Almăjanu spune că va susține aceleași amendamente ca anul trecut, sperând că măcar o parte dintre ele vor fi aprobate.

„O să depun amendamente la buget pentru biserici, la fel ca anul trecut, doar că acum am speranțe mai mari că o să treacă, mai ales că suntem la putere. Mă bat pentru biserici și sper că măcar 3-4 dintre ele să le rezolv. Înclinarea mea către credință, către biserică o am de mic copil, eu și fratele meu am fost copii săraci și am fost crescuți într-un mediu bisericesc. Sunt multe mănăstiri unde sunt condiții execrabile, călugării nu au căldură, nu decât niște sobe amărâte care nu încălzesc bine. Sunt sate care au biserici începute, dar neterminate, iar slujbele se țin la cămin sau la casa unuia, stând pe jos”, a declarat Almăjanu, pentru gândul.

Și senatoarea PSD Doina Silistru spune că în județul Vaslui sunt multe biserici-obiective turistice- care au nevoie de renovare, tocmai pentru a crește potențiatul județului. Totodată, pe lângă finanțare pentru biserici, Silistru mai vrea și buget pentru cercetare în agricultură, dar și pentru persoanele cu dizabilități și copiii abandonați.

„Cu siguranță o să depun mai multe amendamente, cele mai multe pentru cercetare în agricultură în județul meu. O să depun și pentru biserici, că sunt multe începute și nefinalizate, care sunt obiective turistice, dar nu sunt în stare bună. Nu e vorba că-s eu credincioasă sau nu, e vorba că trebuie să menținem obiectivele, nu trebuie să fii credincios pentru asta. O să mai depun niște amendamente și pentru persoanele cu dizabilități și copiii abandonați pentru că nu mi se pare corect ca unii din niște județe să primească mai mult decât alții din alte județe, trebuie să fie o pondere egală pentru toți”, a spus senatoarea, contactată de gândul.

Amendamentele USL din 2012, reluate de opoziția din 2013

Din opoziție, unii parlamentari testează acum USL cu amendamentele pe care PNL și PSD le-a depus anul trecut.

„Sunt aceleași amendamente de câțiva ani încoace, pe care toată lumea le susține, dar când ajunge la putere se face că uită. Ăsta e traseism de proiecte. De-asta vreau să iau toate amendamente depuse de USL anul trecut și să văd ce fac ei acum cu ele. O uriașă mașină de vot și fiecare proiect ar trebui să fie dezbătut așa cum trebuie”, a spus deputatul Tudor Ciuhodaru, pentru gândul.

De aceeași părere este și pedelistul Petru Movilă, care a câștigat un mandat de deputat tot în Iași.

„Și eu voi susține absolut toate amendamentele depuse pentru Iași și anul trecut de USL, chiar dacă atunci eram la putere. Este vorba despre aeroportul din Iași, modernizarea spitalelor, drumurile județene, unde e nevoie de 70 milioane de euro, școli și grădinițe, sisteme de utilități. Absolut toate lucrurile care trebuie rezolvate, câteva sute de amendamente”, a declarat Movilă, contactat de gândul.

În plus, se pare că numărul amendamentelor depuse pe buget va ajunge la câteva mii, doar liderul deputaților PPDD, Radu Popa, specificând că grupul lor parlamentar are peste 700 de amendamente.

„Pe buget, grupul nostru parlamentar are cam 700 de amendamente, că fiecare deputat, senator are câte ceva pentru județele lor. Însă aceste amendamente vor fi anunțate abia după ce vedem și noi bugetul. Nu avem mari speranțe că USL le va aproba, dar sper numai să nu le respingă doar de dragul de a le respinge”, a susținut deputatul.

Ciuhodaru: „Vreau un buget pentru sănătate ca într-o țară civilizată”

Nou intrat în tabăra PPDD, Tudor Ciuhodaru știe exact ce va cere de la guvern.

„Eu sunt deputatul numărul 2 ca inițative legislative, așa că bineînțeles că vreau să depun și amendamente la buget, în special în zona de sănătate, unde vreau buget ca într-o țară civilizată, de 6-8% din PIB. Vreau acele spitale regionale de care am tot vorbit și de care a tot spus și domnul ministru Nicolăescu. Vreau 10 milioane de euro pentru Institutul Cantacuzino, vreau finanțare pentru centrele de transplant. și pentru cele de chirurgie infantilă, tocmai ca să nu se mai nască atâția copii cu malformații, plus încă 6% din PIB pentru educație, c-așa e normal”, a spus Ciuhodaru.

Pe zona românilor din diaspora, senatorul PDL Viorel Badea, deși a anunțat că nu va depune multe amendamente, unul dintre acestea este sigur: construirea unei catedrale în Madrid.

„Evident că voi depune amendamente la buget, dar nu multe că nu numărul conteaza, iar unul e sigur. Vreau o finanțare pentru construirea bisericii episcopale din Madrid, unde noi am primit un teren de 3.000 de metri pătrați, am început să ridicăm catedrala, dar nu am mai avut finanțare”, a precizat Badea, contactat de gândul.

Spitale, drumuri și infrastructură

Deși fiecare deputat și senator a gândit amendamentele la buget care să fie în favoarea locuitorilor din colegiul în care a fost ales, domeniile sunt cam aceleași: drumuri, spitale, agricultură și educație. Spitalul din Oltenița a intrat în vizorul deputatei PNL Raluca Surdu, după ce, așa cum ea susține, a avut contact direct cu el.

„Chiar zilele trecute m-am gândit la un amendament pe buget, spitalul din Oltenița. Întâmplarea face că am avut contact recent cu acel spital și când i s-a luat tensiunea colegului meu, doctorii au observat că aparatul respectiv arată cu vreo 2 puncte mai mult. El e curățel și sunt oameni profesioniști, dar n-au cu ce. Le trebuie investiții urgente pentru aparatură și pentru atragerea de personal medical”, a declarat Surdu, pentru gândul.

Pentru județul Iași vor fi multe amendamente, depuse de aproape toți aleșii din zona respectivă. Aeroportul din Iași, care este promis de mai mult timp, încă beneficiază de susținerea parlamentarilor, „în speranța că poate anul acesta vom primi finanțare”.

„Sunt multe amendamente pe care vreau să le depun la buget, câteva zeci chiar. Dar depinde de cum va arăta bugetul, că dacă sunt deja incluse, nu le mai depun. Mă refer la finanțarea aeroportului din Iași, că de mult se tot promite, și poate anul ăsta e finanțat. Apoi mai sunt mai multe lucrări neterminate la școli din Iași, grădinițe, drumuri, mai multe. Eu zic că sunt amendamente rezonabile și de bun simț”, a spus și deputatul Daniel Oajdea, contactat de gândul.

Ștefănescu: Am făcut „liste A4” cu problemele

Deși nu a pus la punct toate detaliile, tânăra Cătălina Ștefănescu, aleasă deputat USL de Teleorman, a precizat că a discutat cu primarii din județ și cu oamenii și a făcut „liste A4” cu toate problemele care ar trebui finanțate din bugetul de stat.

„Eu am avut întâlniri cu primarii din colegiul meu și am făcut liste cu ce bani și pentru ce le-ar trebui. După ce o să văd bugetul, atunci o să văd ce o să selectez pentru amendamente. Sunt multe investiții care ar trebui făcute în acest colegiu, de la alimentări cu apă, canalizări, drumuri până la centre de permanență”, a spus deputata PSD.

Dragomir: „Mâncăm fructe și legume din import, iar animalele le creștem degeaba”

Din categoria nehotărâților face parte și Maria Dragomir, deputat PPDD ales în Călărași, care susține că încă nu se poate pronunța pe acest subiect, dar că domeniul în care ar trebui investit este agricultura.

„Nu știu încă sigur ce amendamente o să depun pentru că încă nu am văzut bugetul. Dar sigur o să fie nevoie de finanțare pentru partea de agricultură din Călărași, mai ales pentru sistemul de irigații. Degeaba tot promite ministrul care și mai care, vrem să vedem și rezultate. Pentru agricultură este imperios necesar să se dea bani, o parte de la stat, o parte din proiecte europene. Că noi acum consumăm legume și fructe din import, că sunt mai „gustoase”, iar animalele le creștem degeaba”, a spus Dragomir, pentru gândul.

Nici zona Apusenilor nu a fost uitată de parlamentari, Elena Uioreanu, soția președintelui Consiliului Județean Cluj și deputat ales în același județ, susținând că primăriile din Țara Moților încasează prea puțini bani din cauza taxelor colectate mici.

„La buget vreau să depun un amendament care să fie pentru zonele defavorizate, cum e Țara Moților. Acolo, ei plătesc taxele și impozitele la jumătate, ceea ce e bine pentru ei, însă primăriile încasează mult mai puțin. Așa că trebuie făcut un echilibru cumva”, a spus Uioreanu, contactată de gândul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA