Parlamentarii securizează mandatele deputaților și senatorilor incompatibili. Cum a rezolvat Chiuariu „problema din legea ANI”

Parlamentarii securizează mandatele deputaților și senatorilor incompatibili. Cum a rezolvat Chiuariu problema din legea ANI
Publicat: 22/01/2013, 09:57
Actualizat: 13/07/2016, 15:55

O nouă modificare propusă la statutul senatorilor și deputaților vine să-i pună la adăpost parlamentarii declarați incompatibili de Agenția Națională de Integritate(ANI). Potrivit unei modificări la legea statutului parlamentarilor, aleșii ar putea rămâne cu mandatul chiar dacă sunt declarați incompatibili de ANI.

În proiectul de statut era prevăzut că mandatul de parlamentar încetează, printre altele, „la data rămânerii definitive prin neatacare, a raportului ANI adoptat în conformitate cu procedurile legale, prin care se constată incompatibilitatea”. Această prevedere a fost eliminată la propunerea fostului ministru al Justiției, în prezent șeful senatorilor juriști, Tudor Chiuariu.

Astfel, în noua reglementare, senatorii și deputații își pierd funcția doar în urma unei hotărâri irevocabile și definitive a instanței de respingere a contestației făcute de cel declarat incompatibil.

Până acum decizia ANI rămânea definitivă și-și producea efectele – respectiv pierderea mandatului – dacă nu era contestată în termen de 15 zile.

VEZI AICI PROIECTUL DE MODIFICARE A STATUTULUI PARLAMENTARILOR

Modificarea de ultimă oră poate avea drept consecință faptul că un parlamentar declarat incompatibil să rămână în funcție în condițiile în care nu contestă decizia ANI.

Inițiatorul susține că Agenția poate face o acțiune în constatare. „Oricând se poate constata pe cale judecătorească că mandatul a încetat. Are tot dreptul cel interesat să facă o acțiune în constatare”, a declarat Chiuariu.

Același lucru îl susține și deputatul UDMR, Mate Andras. Întrebat de gândul ce se întâmplă dacă parlamentarul vizat nu contestă decizia ANI, Mate a răspuns că Agenția poate să facă o acțiune în constatare. Adică, ANI ar trebui să ceară instanței să constate că hotărârea sa privind incompatibilitate unui parlamentar nu a fost atacată, iar instanța să dea o decizie.

Potrivit legii însă deciziile ANI fac obiectul contenciosului administrativ, iar o cerere de acțiune în constatare din partea Agenției nu poate fi admisibilă. O acțiune în instanța de contencios administrativ presupune existența unui reclamant, mai exact persoana care se consideră vătămată în urma unei decizii a unei autorități administrative, cum este și ANI.

Practic, în situația de față, dacă senatorul sau deputatul declarat incompatibil nu contestă în instanță decizia ANI, rămâne cu mandatul, deoarece instanța nu poate admite deschiderea unei acțiuni în lipsa unei persoane care se consideră vătămată de o asemenea decizie.

Cu toate acestea, Tudor Chiuariu, susține că este vorba despre „principii constituționale” și despre respectarea „separației puterilor în stat”.

„Nu putem să trecem peste peste niște principii constituționale. Prin separarea puterilor în stat nu se poate ca printr-un act administrativ al unei autorități administrative să înceteze un mandat a unui membru al puterii legislative. În legea ANI erau probleme”, a declarat Chiuariu.

Fostul ministru al justiției a apreciat că prevederile inițiale erau „neconstituționale”. „Să fie completată legea ANI potrivit procesului legislativ”, a adăugat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Unul dintre ultimele videoclipuri postate de Mădălin a devenit viral după moartea lui: „Oamenii o...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Schimbare pentru cei care au CASĂ la CURTE. Anunțul istoric a venit de la Guvern
Fenomenele meteo extrem se înmulțesc. Avertismentul meteorologilor, consecințe grave
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete