Parlamentarii securizează mandatele deputaților și senatorilor incompatibili. Cum a rezolvat Chiuariu „problema din legea ANI”

O nouă modificare propusă la statutul senatorilor și deputaților vine să-i pună la adăpost parlamentarii declarați incompatibili de Agenția Națională de Integritate(ANI). Potrivit unei modificări la legea statutului parlamentarilor, aleșii ar putea rămâne cu mandatul chiar dacă sunt declarați incompatibili de ANI.

O nouă modificare propusă la statutul senatorilor și deputaților vine să-i pună la adăpost parlamentarii declarați incompatibili de Agenția Națională de Integritate(ANI). Potrivit unei modificări la legea statutului parlamentarilor, aleșii ar putea rămâne cu mandatul chiar dacă sunt declarați incompatibili de ANI.

În proiectul de statut era prevăzut că mandatul de parlamentar încetează, printre altele, „la data rămânerii definitive prin neatacare, a raportului ANI adoptat în conformitate cu procedurile legale, prin care se constată incompatibilitatea”. Această prevedere a fost eliminată la propunerea fostului ministru al Justiției, în prezent șeful senatorilor juriști, Tudor Chiuariu.

Astfel, în noua reglementare, senatorii și deputații își pierd funcția doar în urma unei hotărâri irevocabile și definitive a instanței de respingere a contestației făcute de cel declarat incompatibil.

Până acum decizia ANI rămânea definitivă și-și producea efectele – respectiv pierderea mandatului – dacă nu era contestată în termen de 15 zile.

VEZI AICI PROIECTUL DE MODIFICARE A STATUTULUI PARLAMENTARILOR

Modificarea de ultimă oră poate avea drept consecință faptul că un parlamentar declarat incompatibil să rămână în funcție în condițiile în care nu contestă decizia ANI.

Inițiatorul susține că Agenția poate face o acțiune în constatare. „Oricând se poate constata pe cale judecătorească că mandatul a încetat. Are tot dreptul cel interesat să facă o acțiune în constatare”, a declarat Chiuariu.

Același lucru îl susține și deputatul UDMR, Mate Andras. Întrebat de gândul ce se întâmplă dacă parlamentarul vizat nu contestă decizia ANI, Mate a răspuns că Agenția poate să facă o acțiune în constatare. Adică, ANI ar trebui să ceară instanței să constate că hotărârea sa privind incompatibilitate unui parlamentar nu a fost atacată, iar instanța să dea o decizie.

Potrivit legii însă deciziile ANI fac obiectul contenciosului administrativ, iar o cerere de acțiune în constatare din partea Agenției nu poate fi admisibilă. O acțiune în instanța de contencios administrativ presupune existența unui reclamant, mai exact persoana care se consideră vătămată în urma unei decizii a unei autorități administrative, cum este și ANI.

Practic, în situația de față, dacă senatorul sau deputatul declarat incompatibil nu contestă în instanță decizia ANI, rămâne cu mandatul, deoarece instanța nu poate admite deschiderea unei acțiuni în lipsa unei persoane care se consideră vătămată de o asemenea decizie.

Cu toate acestea, Tudor Chiuariu, susține că este vorba despre „principii constituționale” și despre respectarea „separației puterilor în stat”.

„Nu putem să trecem peste peste niște principii constituționale. Prin separarea puterilor în stat nu se poate ca printr-un act administrativ al unei autorități administrative să înceteze un mandat a unui membru al puterii legislative. În legea ANI erau probleme”, a declarat Chiuariu.

Fostul ministru al justiției a apreciat că prevederile inițiale erau „neconstituționale”. „Să fie completată legea ANI potrivit procesului legislativ”, a adăugat el.

 

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
EXCLUSIV! Un interlop a încercat să calce cu mașina un bebeluș și era să-l omoare...
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era...
DOLIU ÎN LUMEA POLITICĂ! A MURIT! ADRIAN NASTASE… o carieră politică și legislativă de excepție
Surpriză la aterizarea lui Halep în Australia! O româncă i s-a alăturat Simonei și s-au...
S-a aflat adevărul! Motivul real pentru care Mario Iorgulescu a provocat accident odios din Bucureşti
Iohannis s-a vaccinat public la Spitalul Militar. Preşedintele dă startul etapei a doua a campaniei...
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Un cuplu de chinezi, asasinați într-o cameră de hotel. Imagini de pe camerele de supraveghere
EXCLUSIV! Un interlop a încercat să calce cu mașina un bebeluș și era să-l omoare...
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Ultima FOTOGRAFIE a lui Mihai Eminescu. În trei ani s-a schimbat aproape cât în trei...
ULTIMA ORĂ! Veste GENIALĂ despre programul Rabla 2021. Toți oamenii așteptau asta
WhatsApp, decizie RADICALĂ după ce au pierdut clienți. Este anunțul momentului despre marea schimbare
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Programare vaccinare COVID. Încep înscrierile! Iată care este procedura și cum te poți înscrie online
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Jobul unde eşti plătit ca să nu faci nimic. Poţi să primeşti chiar şi 100...
4 plante care pătrund instantaneu în articulații și le repară! Tot ce trebuie să cunoști...
Inchide