Parlamentul a înființat Comisia de anchetă pentru alegerile din 2009. Băsescu: „Dacă iese Geoană președinte, am dreptul să mai candidez o dată”

Parlamentul a înființat Comisia de anchetă pentru alegerile din 2009. Băsescu: „Dacă iese Geoană președinte, am dreptul să mai candidez o dată
Publicat: 11/05/2017, 18:27
Actualizat: 11/05/2017, 19:42

„Domnule președinte, vă propun ca această comisie, primul lucru pe care să îl facă să socotească voturile după procesele verbale care se află deja arhivate, buletinele de vot nu mai pot fi renumărate pentru că înțeleg că nu mai există. Al doilea lucru pe care vi-l cer, să nu ajungeți la concluzia că Mircea Geoană e președinte. L-ați pune într-o situație stânjenitoare pe domnul Iohannis care ar treui să plece la Sibiu până își face (n.r – Geoană) mandatul. Aș vrea să vă atenționez că, dacă în urma acestui raport, iese Mircea Geoană președinte, am dreptul să mai candidez o dată”, a declarat fostul șef de stat, Traian Băsescu, de la tribuna plenului reunit al Parlamentului, în timpul dezbaterilor generale purtate pe marginea Proiectului de Hotărâre pentru constituirea comisiei de anchetă privind organizarea alegerilor prezidențiale din 2009.

La rândul său, înaintea supunerii la vot a proiectului de hotărâre, liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat ironic că liberalii ar putea vota pentru înființarea comisiei cu o singură condiție: ca Liviu Dragnea să „demonstreze cum a reușit să transforme camioanele de probe privind fraudarea alegerilor din 2009”.

„Dacă domnul Dragnea va reuși să ne demonstreze această scamatorie care probabil l-a marcat mullți ani după aceea, PNL ar putea lua în calcul să voteze această butaforie de comisie de anchetă pe care doriți să o faceți”, a declarat liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, adăugând faptul că liberalii vor vota împotriva constituirii comisiei de anchetă, poziție susținută și de cei din USR.

Printre cei care s-au declarat „pentru” s-au numărat cei de la PMP, Eugen Tomac declarând că, alături de colegii săi de partid, își dorește renumărarea buletinelor de vot, dar că, „dacă vor exista elemente de neconstituționalitate” în hotărârea pe care ar urma să o adopte, „PMP va ataca la CCR această hotărâre”.

În ceea ce privește componența comisiei de anchetă, aceasta ar urma să fie formată din: Mihai Fifor – președinte (PSD), Adrian Țuțuianu (PSD), Dorel Căprar (PSD), Adrian Pleșoianu (PSD), Oana Florea (PSD), Eugen Nicolicea (PSD), Steluța Cătăniciu (ALDE), Cezar Preda (PNL), Vasile Varga (PNL), Daniel Fenechiu (PNL), Mihai Goțiu (USR), Eduard Dircă (USR), Robert Turcescu (PMP) și Antal Istvan (UDMR).

Reamintim că, miercuri, Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au adoptat un raport cu amendamente pentru Proiectul de Hotărâre pentru constituirea comisiei de anchetă privind organizarea alegerilor prezidențiale din 2009, după ce a fost întors de la plen în vederea clarificării obiectivelor comisiei de anchetă, ca urmare a faptului că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a deschis o anchetă cu un obiectiv similar.

Așa cum arată proiectul de hotărâre pentru pentru înființarea comisiei de anchetă, parlamentarii și-au arogat o serie de competențe pentru a lămuri o serie de aspecte care țin de alte instituții. mai exact, potrivit unor amendamente ale aleșilor PSD, comisia ar trebui să verifice legalitatea unor reglementări privind organizarea alegerilor, să determine implicarea unor instituții și persoane în procesul electoral, să verifice legalitatea atribuirii contractului pentru softul pentru alegeri și chiar să facă o expertiză în cazul secțiilor de votare din străinătate. Mai mult, ei vor să oblige pe oricine va fi citat să se prezinte la comisie, în caz contrar putându-se alege cu dosar penal.

Liberalii au acuzat PSD că „și-a făcut o procuratură paralelă în Parlament”.

Comisia de anchetă a fost decisă de PSD ca urmare a dezvăluirilor lui Dan Andronic potrivit cărora, în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, din 2009, acesta a mers la locuința lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alții, George Maior, șef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, și Laura Codruța Kovesi, la momentul acela procuror general al României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?