Parteneriatul civil, respins de Senat. Condiția pe care au pus-o senatorii care susțin legalizarea uniunilor între persoane de același sex

Redactor:
Sorina Ionașc
Parteneriatul civil, respins de Senat. Condiția pe care au pus-o senatorii care susțin legalizarea uniunilor între persoane de același sex
Proiectul de lege privind parteneriatul civil între persoane, indiferent de orientarea lor sexuală, a fost respins de Senat, în contextul în care, la mijlocul lunii martie, Parlamentul European recomanda statelor membre acceptarea uniunilor între persoane de același sex. Dezbaterile din Senat au fost aprinse și au scos la iveală și atitudini favorabile unui parteneriat civil, ca recunoaștere a unei realități. În timp ce unii senatori au susținut că ar trebui, mai degrabă, încurajată instituția căsătoriei, au fost și voci care au semnalat existența unei probleme juridice din realitatea de zi cu zi. Chiar dacă au avut opinii favorabile proiectului de lege, acești senatori au avut totuși o obiecție: ca respectivele cupluri, unie printr-un parteneriat civil, să nu poată adopta copii.

În plină dezbatere europeană, problema legalizării, într-o formă sau alta, a uniunilor, fie ele căsătorii, fie parteneriate civile, stârnește controverse și în România. Cu un al doilea proiect de lege care ar reglementa parteneriatele civile, indiferent de orientarea sexuală a membrilor, aflat pe ordinea de zi a Senatului, deputatul Remus Cernea, inițiator, a încercat să-și convingă colegii de avantajele pe care o astfel de lege le-ar aduce.

„Această inițiativă reprezintă un pas moral și social important în România. În esență este vorba despre realitatea că foarte mulți cetățeni trăiesc împreună, fără a se căsători. Această propunere se referă la cei care nu se căsătoresc, dar locuiesc împreună în baza afecțiunii și acumulează bunuri în acest timp. Legea mea se referă la toți, nu doar persoanelor de același sex. România e una dintre ultimele țări care nu a legiferat acest lucru”, a spus Cernea, în plenul Senatului.

Senatorii care susțin parteneriatul civil

Cu o asemenea prezentare a reușit să-i și convingă pe unii colegi senatori de necesitatea adoptării unei legi care să reglementeze parteneriatul civil.

Primul care a luat cuvântul a fost liberalul Nicolae Vlad Popa și care, în pledoaria sa, a insistat asupra existenței unei realități, anume că foarte multe cupluri, în ziua de azi, nu se mai căsătoresc.

„Aceste relații e firesc să fie reglementate. Nu trebuie discutat în niciun caz în contextul definiției căsătoriei, al familiei, ci despre o relație specifică a unui parteneriat.  Eu cred că trebuie făcută o dezbatere publică, trebuie să avem ceea ce cred eu o conlucrare. Este o relație socială care există și trebuie reglementată”, a spus el.

La rândul lui, social-democratul Georgică Severin a mers pe aceeași idee și a subliniat faptul că proiectul de lege nu se referă la căsătorie și că nu trebuie să existe teama de a legifera parteneriatul civil.

„Trebuie să remarcăm că vorbim la un text care se referă la parteneri, indiferent de orientarea sexuală. Nu-i putem obliga să se căsătorească, dar nu putem ignora că cei care nu se căsătoresc există. Ne ferim, evităm să discutăm acest subiect, evităm să-l legiferăm. Ne vom trezi în situația în care vom avea probleme de parteneriat civil între români și alte naționalități, să vedeți cum vor reacționa ambasadele și ce repede se legiferează. Nu trebuie să fim moraliști, sau să stimulăm ceva, ci să rezolvăm o problemă juridică”, a spus și Severin.

Și senatorul neafiliat Ioan Iovescu, credincios din fire, s-a pronunțat în favoarea acestui proiect, chiar dacă „Biserica îl va blama”. Are o singură obiecție: acele cupluri de persoane de același sex să nu poate înfia copii.

„Susțin inițiativa, cu toate că o să primesc voturi de blam din partea Bisericii. Singura mea temere este ca partenerii aceștia civili care vor beneficia de inițiativă să poată să înfieze copii. Nu vreau ca doi parteneri civilisă poată să formeze vreodată o familie”, a afirmat Iovescu.

Cine respinge ideea parteneriatului civil

Pe de altă parte, câștig de acuză, la votul final, au avut cei care resping în totalitate ideea de parteneriat civil. În această categorie, Titus Corlățean, Ioan Deneș și Sebastian Grapă.

Motivul cel mai des invocat a fost faptul că România ar trebui să încurajeze, mai degrabă, căsătoria (între un bărbat și o femeie), nu concubinajul.

„Viziunea mea social-democrată e ceva mai conservatoare și mai creștină. România trebuie să facă mai mult pentru consolidarea căsătoriei. Pentru societatea românească, o anumită stabilitate și consolidarea a căsătoriei este oportună”, a spus Corlățean.

Mai mult, unii senatori l-au acuzat pe Remus Cernea că vrea să păcălească plenul Senatului și că, de fapt, legea este destinată strict homosexualilor.

„Prin această propunere, se încearcă să se ascundă ideea de homosexuali. Îmbrăcată așa în parteneriat civil, inițiatorul încearcă să ducă în eroare plenul Senatului. Avem alte probleme mai importante, nu să legiferăm pentru homosexualitate”, a precizat senatorul Marin Nicolae.

Aceeași idee a prezentat-o și liberalul Ioan Deneș.

„Unii colegi sunt într-o confuzie, iar inițiatorul legii, îmbrăcând-o într-o haină europeană, vrea să legiferăm, de fapt, parteneriatul civil între persoane de același sex. E clar care e scopul legii, a găsit o formulă de a legaliza acele „căsătorii” între persoane de același sex. Această propunere legislativă nu crește morala acelora care ar pune în practică această lege”, a spus senatorul.

Proiectul de lege a fost respins de Senat, fiind înregistrate 49 de voturi „împotriva” proiectului, opt voturi „pentru” și trei abțineri. Inițiativa legislativă va merge la Camera Deputaților, forul decizional în acest caz.

Amintim faptul că, pe 12 martie, Parlamentul European a adoptat un raport nelegislativ pentru drepturile omului, în care a fost inclus și un amendament dedicat încurajării statelor membre pentru a încuraja și a accepta uniunile între persoane de același sex. Pentru acest paragraf au votat favorabil 24 de europarlamentari români.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Ce meserie a avut Nicolae Ceaușescu în tinerețe. Chiar el a demolat clădirea unde a...
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Bonus de coronavirus: 2000 DE LEI LUNAR! Cine sunt românii care vor încasa acești bani
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Loredana Groza, show pe internet cu posteriorul la vedere în timpul masajului! FOTO
Inchide