Parteneriatul civil, respins de Senat. Condiția pe care au pus-o senatorii care susțin legalizarea uniunilor între persoane de același sex

Parteneriatul civil, respins de Senat. Condiția pe care au pus-o senatorii care susțin legalizarea uniunilor între persoane de același sex
Publicat: 01/04/2015, 09:32

În plină dezbatere europeană, problema legalizării, într-o formă sau alta, a uniunilor, fie ele căsătorii, fie parteneriate civile, stârnește controverse și în România. Cu un al doilea proiect de lege care ar reglementa parteneriatele civile, indiferent de orientarea sexuală a membrilor, aflat pe ordinea de zi a Senatului, deputatul Remus Cernea, inițiator, a încercat să-și convingă colegii de avantajele pe care o astfel de lege le-ar aduce.

„Această inițiativă reprezintă un pas moral și social important în România. În esență este vorba despre realitatea că foarte mulți cetățeni trăiesc împreună, fără a se căsători. Această propunere se referă la cei care nu se căsătoresc, dar locuiesc împreună în baza afecțiunii și acumulează bunuri în acest timp. Legea mea se referă la toți, nu doar persoanelor de același sex. România e una dintre ultimele țări care nu a legiferat acest lucru”, a spus Cernea, în plenul Senatului.

Senatorii care susțin parteneriatul civil

Cu o asemenea prezentare a reușit să-i și convingă pe unii colegi senatori de necesitatea adoptării unei legi care să reglementeze parteneriatul civil.

Primul care a luat cuvântul a fost liberalul Nicolae Vlad Popa și care, în pledoaria sa, a insistat asupra existenței unei realități, anume că foarte multe cupluri, în ziua de azi, nu se mai căsătoresc.

„Aceste relații e firesc să fie reglementate. Nu trebuie discutat în niciun caz în contextul definiției căsătoriei, al familiei, ci despre o relație specifică a unui parteneriat. Eu cred că trebuie făcută o dezbatere publică, trebuie să avem ceea ce cred eu o conlucrare. Este o relație socială care există și trebuie reglementată”, a spus el.

La rândul lui, social-democratul Georgică Severin a mers pe aceeași idee și a subliniat faptul că proiectul de lege nu se referă la căsătorie și că nu trebuie să existe teama de a legifera parteneriatul civil.

„Trebuie să remarcăm că vorbim la un text care se referă la parteneri, indiferent de orientarea sexuală. Nu-i putem obliga să se căsătorească, dar nu putem ignora că cei care nu se căsătoresc există. Ne ferim, evităm să discutăm acest subiect, evităm să-l legiferăm. Ne vom trezi în situația în care vom avea probleme de parteneriat civil între români și alte naționalități, să vedeți cum vor reacționa ambasadele și ce repede se legiferează. Nu trebuie să fim moraliști, sau să stimulăm ceva, ci să rezolvăm o problemă juridică”, a spus și Severin.

Și senatorul neafiliat Ioan Iovescu, credincios din fire, s-a pronunțat în favoarea acestui proiect, chiar dacă „Biserica îl va blama”. Are o singură obiecție: acele cupluri de persoane de același sex să nu poate înfia copii.

„Susțin inițiativa, cu toate că o să primesc voturi de blam din partea Bisericii. Singura mea temere este ca partenerii aceștia civili care vor beneficia de inițiativă să poată să înfieze copii. Nu vreau ca doi parteneri civilisă poată să formeze vreodată o familie”, a afirmat Iovescu.

Cine respinge ideea parteneriatului civil

Pe de altă parte, câștig de acuză, la votul final, au avut cei care resping în totalitate ideea de parteneriat civil. În această categorie, Titus Corlățean, Ioan Deneș și Sebastian Grapă.

Motivul cel mai des invocat a fost faptul că România ar trebui să încurajeze, mai degrabă, căsătoria (între un bărbat și o femeie), nu concubinajul.

„Viziunea mea social-democrată e ceva mai conservatoare și mai creștină. România trebuie să facă mai mult pentru consolidarea căsătoriei. Pentru societatea românească, o anumită stabilitate și consolidarea a căsătoriei este oportună”, a spus Corlățean.

Mai mult, unii senatori l-au acuzat pe Remus Cernea că vrea să păcălească plenul Senatului și că, de fapt, legea este destinată strict homosexualilor.

„Prin această propunere, se încearcă să se ascundă ideea de homosexuali. Îmbrăcată așa în parteneriat civil, inițiatorul încearcă să ducă în eroare plenul Senatului. Avem alte probleme mai importante, nu să legiferăm pentru homosexualitate”, a precizat senatorul Marin Nicolae.

Aceeași idee a prezentat-o și liberalul Ioan Deneș.

„Unii colegi sunt într-o confuzie, iar inițiatorul legii, îmbrăcând-o într-o haină europeană, vrea să legiferăm, de fapt, parteneriatul civil între persoane de același sex. E clar care e scopul legii, a găsit o formulă de a legaliza acele „căsătorii” între persoane de același sex. Această propunere legislativă nu crește morala acelora care ar pune în practică această lege”, a spus senatorul.

Proiectul de lege a fost respins de Senat, fiind înregistrate 49 de voturi „împotriva” proiectului, opt voturi „pentru” și trei abțineri. Inițiativa legislativă va merge la Camera Deputaților, forul decizional în acest caz.

Amintim faptul că, pe 12 martie, Parlamentul European a adoptat un raport nelegislativ pentru drepturile omului, în care a fost inclus și un amendament dedicat încurajării statelor membre pentru a încuraja și a accepta uniunile între persoane de același sex. Pentru acest paragraf au votat favorabil 24 de europarlamentari români.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”