Paul Stănescu: Angajarea răspunderii Guvernului nu înseamnă austeritate. PSD și PNL trebuie să joace într-o singură echipă în acest meci

Paul Stănescu: Angajarea răspunderii Guvernului nu înseamnă austeritate. PSD și PNL trebuie să joace într-o singură echipă în acest meci
Paul Stănescu / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 05/09/2023, 11:18
Actualizat: 05/09/2023, 12:45

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, afirmă că angajarea răspunderii Guvernului pe măsuri privind reducerea cheltuielilor publice, combaterea evaziunii şi eliminarea unor privilegii fiscale „nu înseamnă austeritate pentru România”.

„Angajarea răspunderii Guvernului înseamnă reforme și responsabilitate, nu austeritate!

Este un semnal bun că de ieri avem un acord clar în Coaliție în privința angajării răspunderii guvernamentale. Românii așteaptă să corectăm o serie de nedreptăți care s-au tot perpetuat.
Reducerea cheltuielilor publice, combaterea evaziunii și eliminarea unor privilegii fiscale nu înseamnă austeritate pentru România, ci garanția că statul rămâne pe drumul creșterii economice. Spre deosebire de alte perioade, în guvernările PSD nu s-au tăiat salarii, nu au scăzut pensiile, ba din contră, am ținut mereu cu românii. Nu vom face decât să modelăm sistemul de pensii, sistemul fiscal și pe cel salarial după principii mai corecte”, susține Paul Stănescu, într-un comunicat de presă transmis, marţi, de PSD.

„PSD și PNL trebuie să joace într-o singură echipă în acest meci”

„Am văzut că ieri s-a vorbit și despre linii roșii în Coaliție. Dacă tot vorbim de ele, eu spun că adevărata linie roșie care contează este să nu facem rău României și românilor, neluând măsurile care trebuie luate pentru a reduce deficitul bugetar. Cred că oamenii sunt sătui până peste cap de vorbe și mai ales de lideri politici puși pe harță, care se bat cu pumnul în piept că trebuie să fie duri cu PSD.
Le reamintesc că, cea mai importantă bătălie pe care o dăm în această perioadă este la Bruxelles. Acolo avem negocieri grele și complexe pentru reducerea deficitului bugetar, fără să ni se impună să creștem taxe care să-i afecteze pe cei mai vulnerabili. PSD și PNL trebuie să joace într-o singură echipă în acest meci, pentru că e vorba de un interes mai larg, care este național. Aici am avea nevoie să fim mai fermi, în negocierile cu instituțiile europene, nu în fața reflectoarelor.
Sunt convins că dacă stăm la masa discuțiilor și suntem mai cerebrali, vom găsi și soluțiile politice și pe cele economice care să pună românii pe primul loc”, a punctat secretarul general al PSD, Paul Stănescu.

Deficitul bugetar a trecut de 40 miliarde lei

Deficitul bugetar a trecut de 40 miliarde lei, a anunțat ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, marți. „Gaura” bugetară reprezintă 2,66% din PIB.

Amintim că, în primele șase luni ale anului 2023, deficitul bugetar a fost de 37,21 miliarde lei, respectiv 2,34% din PIB.Prin comparație, deficitul în aceeași perioadă a anului trecut era de 23,51 miliarde lei, adică 1,67% din PIB.

Pentru acoperirea acestui deficit, guvernul are în pregătire reforma fiscal-bugetară, pe care au discutat-o, la nivel de principii, și liderii coaliției, luni seara, într-o reuniune la Palatul Victoria.

Măsurile, în detaliu, nu sunt gata, pentru că, se poartă, încă discuții cu echipele tehnice ale Comisiei Europene, pe impactul bugetar.

Noi acum suntem în perioada în care, împreună cu serviciile Comisiei, ne corelăm cu impactul bugetar asupra măsurilor, pentru că aici a fost discuția cu reprezentanții Comisiei Europene și sper să închidem aceste discuții tehnice cât de curând posibil, pentru a avea aceleași cifre, să nu avem un impact bugetar diferit față de Comisia Europeană

Ce s-a agreat în coaliție?

La nivel de principiu, s-au stabilit unele linii clare referitoare la impozitare și TVA.

Astfel, se va introduce un impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru IMM cu cifra de afaceri sub 300.000 lei și 3% pe cifra de afaceri pentru IMM cu cifra de afaceri peste 300.000 lei, până la plafonul de 2,5 milioane lei.

Dacă ne referim la cota de impozit pe venit până în 300.000 lei, 1% și între 300.000 lei și 2,5 milioane de lei cota de impozit pe venit de 3% a for convenit coaliția de guvernare, cel puțin pentru moment. Acestea sunt datele problemei, a spus Marcel Boloș, marți.

Ministrul Finanțelor are și o veste bună: Guvernul vrea să protejeze antreprenorii care dezvoltă business în România.

Vestea bună este că pragul de 2,5 milioane de lei se menține același pentru microîntreprinderi. Prin urmare, cele 390.000 de întreprinderi încercăm să le protejăm și să avem grijă de aceste investiții și de antreprenori care cresc și dezvolta business în România. Este o abordare în conformitate cu Planul Național de Redresare și Reziliență, unde avem, de asemenea, un target foarte bine stabilit.

Printre liniile fiscale convenite se află și păstrarea TVA-ului pentru medicamente și alimente, așa cum a anunțat anterior Marcel Ciolacu, păstrarea TVA-ului de 5% pentru energia termică. De asemenea, impozitul pe venit va rămâne la 10%, iar cel pe profit la 16%. Va crește, în schimb, TVA-ul de la 5 la 19% pentru cluburi, săli de sport și festivaluri.

În ceea ce privește eliminarea facilităților fiscale, lucrurile nu au fost bătute în cuie.

Este un termen care se va stabili în coaliția de guvernare, când va intra în vigoare și va depinde de felul în care evoluează deficitul bugetar, pentru că trei luni de zile, prin măsurile pe care le-am luat, am reușit să îl menținem stabil și să avem o anumită politică prudentă de deficit bugetar, a declarat Boloș.

Când își asumă Marcel Ciolacu răspunderea în Parlament?

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, pe 24 august, că își va angaja răspunderea în Parlament, pe reformele fiscal-bugetare. De atunci, au urmat două ședințe, la PSD și la PNL, în care conducerile extinse i-au dat un vot de încredere premierului pentru asumare.

Până acum, nu s-a stabilit o dată la care premierul să fie prezent în Parlament, dar avem un termen limită, 1 octombrie. Decizi rămâne tot în coaliție, conform declarațiilor lui Marcel Boloș.

Coaliția va stabili data la care guvernul își va asuma răspunderea. Pentru ca sa fie asumată răspunderea pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare, așa cum a anunțat domnul prim-ministru, luna septembrie este luna de referință

Paul Stănescu / Sursa FOTO: Facebook

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
A murit un campion al României. Marele antrenor a căzut pe scări și a decedat
„Babs” se descurcă și fără Dorian Popa. Bruneta își promovează hainele în capitala luxului
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alergătorii de elită trăiesc mai mult, au descoperit oamenii de știință
×