Pavelescu: PNȚCD va iniția mai multe demersuri pentru schimbarea formei de guvernământ în monarhie constituțională

Pavelescu: PNȚCD va iniția mai multe demersuri pentru schimbarea formei de guvernământ în monarhie constituțională
Publicat: 16/06/2013, 08:31
Actualizat: 09/05/2019, 01:19

Liderul PNȚCD Aurelian Pavelescu a anunțat, sâmbătă, că partidul va demara o serie de acțiuni prin care să fie schimbată forma de guvernământ a României în monarhie constituțională, prin sesizarea Curții Constituționale,a Comisiei de la Veneția și declanșarea unei campanii de strângere de semnături.

Pavelescu a declarat, în urma ședinței Comitetului Național de Conducere al PNȚCD, că vor fi inițiate o serie de demersuri pentru a fi declanșată o consultare populară în urma căreia alegătorii să se pronunțe asupra formei de guvernământ.

El a precizat că va fi realizată o solicitare oficială către comisia de revizuire a Constituției pentru a fi modificat articolul 152 din legea fundamentală, privitor la limitele revizuirii, care interzice modificarea formei de guvernământ.

Pavelescu a mai susținut că PNȚCD va sesiza direct Curtea Constituțională pentru a emite un punct de vedere asupra articolului 152, care ar intra în contradicție cu alte prevederi ale legii fundamentale care oferă poporului liberatatea de a-și exprima suveranitatea, prevăzute la articolul 2 din Constituție.

Un alt demers vizează o sesizare adresată pe aceeași temă Comisiei de la Veneția, iar alta președintelui Traian Băsescu, care să sesizeze la rândul său Curtea Constituțională și să demareze procedurile pentru declanșarea unui referendum privind forma de guvernământ.

Totodată, Aurelian Pavelescu a arătat că va fi declanșată o campanie de strângere a 500.000 de semnături care să permită declanșarea unei revizuiri a Constituției, astfel încât poporul să se poată exprima asupra opțiunii privind monarhia constituțională.

Pavelescu a evitat să se pronunțe asupra persoanei care ar putea ocupa tronul României în cazul instituirii unui regim monarhic constituțional, însă a precizat că acest lucru ar face obiectul unui alt referendum.

Președintele Băsescu a declarat, marți, că românii ar trebui să poată, prin vot, să dea un răspuns final privind monarhia, care, potrivit acestuia, are o susținere de 15%-18%, el menționând că posibilitatea ca poporul să se exprime pe acest subiect ar trebui stabilită la revizuirea Constituției.

Întrebat ce crede despre alianța DA, alcătuită din partidele reprezentate de Mihai Răzvan Ungureanu și Aurelian Pavelescu, Băsescu a spus că în locul președintelui PNȚCD, el ar lua în mână steagul monarhiei.

„Nu știu dacă e suficient de eficientă. Spre exemplu, eu dacă aș fi fost în locul domnului președinte Pavelescu, luam steagul monarhiei în mână. Dacă eram în locul lui Pavelescu, președinte al PNȚCD. Pentru că PNȚCD a rămas singurul exponent al monarhismului. Monarhiștii nu mai sunt 3% câți erau în vremea răposatului Coposu. Monarhiștii eu cred că sunt 15%-18% în momentul de față și vă pot spune că am discutat mult cu consilierii, ne-am oprit în legislație. Eu am avut tentația să adaug la a treia întrebare sau a patra. Una era legată de introducerea votului prin corespondență și a doua dacă sunteți de acord cu un regim de monarhie”, a spus președintele.

El a adăugat că acest lucru nu a fost posibil pentru că articolul 148 din Constituție și articolul 3 din Legea referendumului interzic întrebări legate de schimbarea regimului constituțional.

„Dar ca om politic eu am o curiozitate. Și va trebui să găsim formula să știm și altfel decât prin sondaje. Cât de prizată ar mai fi monarhia în România în momentul de față? Deci o repet, sunt republican, părerile mi le cam știți despre Casa Regală a României, dar cred că românii ar trebui să aibă un răspuns definitiv după ce abdicarea regelui s-a produs în condițiile în care s-a produs, să aibă un răspuns definitiv prin propriul lor vot, și nu prin sondaje, dacă vor monarhie sau republică”, a spus șeful statului.

VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
Vaccinul anti-COVID cu cea mai scăzută rată de eficiență împotriva infecției. Sute de mii de...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Anamaria Prodan, victorie uriașă împotriva lui Gigi Becali! Ce sumă trebuie să plătească: `Atmosfera toxică...
Ora de iarnă 2021. De când NU se mai schimbă ora, de fapt? Decizia luată...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
SUV de cinci stele la Euro NCAP. Hyundai cucerește piața cu acest model
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Un certificat de vaccinare fals al lui „Adolf Hitler” sfidează controalele europene
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
Legăturile NEȘTIUTE ale Principesei Margareta, moștenitoarea Regelui Mihai
Incredibil câţi bani câştigă pe lună medicul Beatrice Mahler! Românii sigur vor avea ceva de...
BOMBĂ! Se dau bani de la stat pentru acești români. Veștile vin direct de la...
Sondaj: Iohannis pierde încrederea românilor - 14%, Cîțu are doar 7%. PSD, cotat cu 40%
O studentă a sesizat o lumină lângă dormitor. Când s-a apropiat a încremenit!
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit pe loc. Nu a mai putut fi...
ȘOCUL ANULUI despre PFIZER: Efectul advers de care se sperie toată România
Ziua începe cu o veste tristă. Din păcate este vorba despre Gabriel Cotabiță. În ce...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere...