PDL: Retragerea banilor de la primării, un abuz; vom folosi toate mijloacele juridice pentru a-l opri

PDL: Retragerea banilor de la primării, un abuz; vom folosi toate mijloacele juridice pentru a-l opri
Publicat: 09/05/2012, 15:55
Actualizat: 10/05/2012, 18:31

PDL consideră „abuzivă” Ordonanța de Urgență 15/2012 referitoare la retragerea sumele acordate comunităților locale, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al partidului, Sever Voinescu, potrivit căruia PDL „va folosi mijloacele juridice” pentru a opri acest abuz.

„Vom merge pe căile de control judiciar și constituțional în ce privește această ordonanță de urgență pe care o considerăm abuzivă. Vom folosi mijloacele juridice care stau la dispoziție conform legii, conform Constituției, ca să oprim acest abuz, pentru că e fără îndoială un abuz și un spectacol politic și electoral penibil al domnului Ponta făcut pe seama unor comunități locale care au datorii”, a spus Sever Voinescu într-o conferință de presă.

El nu a putut să precizeze concret care vor fi căile de atac folosite de PDL, dar a arătat că „este o minciună” faptul că printr-o HG s-au acordat bani electorali comunităților locale, iar oamenii trebuie să știe că PDL nu-i va lăsa pe cei de la PSD „să le ia banii care li se cuvin pentru acoperirea unor nevoi ale comunităților locale”.

Voinescu a mai spus că Ponta „ține să-și arate la televizor mușchii politici într-un fel degradant” prin toată această poveste cu luarea banilor care s-ar fi dus pe considerente electorale la comunitățile locale.

De aemenea, Voinescu a catalogat drept „minciună” declarația conform căreia acești bani au mers doar către primăriile PDL, arătând că prin hotărârea de guvern emisă înainte de guvernarea Ponta banii au mers și spre primăriile PSD, PNL și UNPR.

Potrivit lui Voinescu, OUG 15/2012 stabilește că sumele care au fost distribuite către autoritățile locale prin hotărâre de guvern prin acoperirea unor arierate și cofinanțarea internațională a unor proiecte să fie blocată și că unitățile administrativ-teritoriale care au fost vizate de această hotărâre de guvern dar nu au utilizat încă sumele sunt puse într-o situație financiară „foarte delicată”.

„Nu cred că există formulă mai grosolană de încălcare a autonomiei locale decât intervenția directă a Guvernului prin presiune financiară asupra bugetelor unităților administrativ-teritoriale și mi se pare că e ceva foarte grav. Cu atât mai mult cu cât domnul Ponta face un spectacol electoral grotesc”, a adăugat Voinescu.

La rândul său, președintele PDL, Emil Boc, a susținut că Guvernul Ponta a intervenit „cu bocancii” în finanțele primăriilor și ale consiliilor județene, resurse publice care erau date pentru achitarea datoriilor la spitale, școli, grădinițe.

„Acum nu putem vorbi despre o încălcare a ceea ce înseamnă drepturile colectivităților locale, drepturile primăriilor de a-și administra resursele financiare? După ce acestea au făcut modificări de buget, au făcut modificări în interiorul obiectivelor pe care le-au aprobat în Consiliul local, acum intervin cu bocancii în structurile bugetare ale administrațiilor publice locale”, a mai spus Boc.

Primarii vor fi obligați să returneze Guvernului fondurile necheltuite din alocațiile primite de la fostul Cabinet Ungureanu în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii prin care actualul Executiv a decis, marți, recuperarea acestor sume, a declarat ministrul Finanțelor.

„Banii trebuie restituți în trei zile de la apariția în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern”, a spus ministrul Finanțelor, Florin Georgescu.

Guvernul a decis, în ședința de marți, prin hotărâre, să recupereze din conturile autorităților locale banii alocați de fostul Guvern, din Fondul de rezervă bugetară, și încă necheltuiți, a anunțat premierul Victor Ponta.

Premierul anunțase, luni, în plenul Parlamentului, că a cerut specialiștilor din Ministerul Finanțelor să propună în ședința de marți a Guvernului o soluție prin care banii acordați de fostul Guvern către primăriile PDL să fie recuperați și folosiți la salarii și pensii.

El a amintit că a criticat în numeroase rânduri modul în care Guvernul Ungureanu a cheltuit „ilegal și ilegitim” 170 milioane euro din Fondul de rezervă, pentru a finanța campania electorală a unor aleși locali PDL.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Fosta soție a lui Cabral arată fantastic la 57 de ani. Ce a pierdut prezentatorul...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron