Pentru că Parlamentul nu-i mai încape, senatorii și deputații apelează la o măsură extremă

Publicat: 25/02/2013, 10:10
Actualizat: 19/05/2015, 18:44

Senatorii și deputații vor sta în această legislatură și la balcoanele Parlamentului, măsura fiind luată din cauza numărului prea mare de aleși – 588.

Până acum, plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului se desfășura în sala Camerei Deputaților, unde încăpeau cei 471 de parlamentari. Cum la alegerile din 9 decembrie au fost aleși 588 de parlamentari, iar sala era prevăzută pentru maximum 501 locuri, plenul reunit a fost mutat în sala „Alexandru Ioan Cuza”. Sala nu a fost însă pe gustul parlamentarilor, considerându-se că nu este potrivită pentru o astfel de activitate. De aceea, în Parlament se modifică balcoanele de la Camera Deputaților pentru ca parlamentarii să revină acolo la ședințele de plen reunit.

MEDIAFAX FOTO – Răzvan CHIRIȚĂ – sala de plen reunit „A.I Cuza”

În discuțiile parlamentare există două variante în privința ocupanților locurilor de la balcon: ori acolo vor sta toți senatorii, ori fiecare grup parlamentar va decide cine stă în zona balcoanelor.

Președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat pentru gândul că a fost informat despre posibila mutare a sălii de plen reunit și că ar fi „bucuros” dacă acest lucru s-ar întâmpla. Liberalul a precizat că nu s-au stabilit încă ocupanții locurilor de la balcoane.

Deputatul USL Eugen Nicolicea nu a fost informat despre această mutare a sălii de plen reunit, dar a precizat că „i se pare o idee foarte bună”.

„Am mai avut o situație similară în Dealul Mitropoliei, când se întrunea plenul reunit. Bănuiesc că Birourile Permanente vor decide repartizarea în sală, senatorii și deputatii au libertatea de a așeza în orice loc liber doresc. A fost o sală improvizată cea de la Alexandru Ioan Cuza”, a declarat pentru gândul Nicolicea.

Ce spune Direcția Tehnică din Camera Deputaților

Direcția tehnică a Camerei Deputaților a început astfel să modifice balcoanele pentru ca parlamentarii să poată sta în ele în timpul ședințelor de plen.

„Vom folosi balcoanele de la primul nivel, care în momentul acesta au disponibil un număr de 188 de locuri, din care, restricționând, conform cutumei parlamentare, partea pentru diplomații oficial, balconul central, rămâne un număr suficient de locuri pentru amplasarea celor 588 de parlamentari, senatori și deputați”, a declarat pentru gândul Alexandru Tănase directorul Direcției Tehnice din Camera Deputaților.

El a precizat că au fost amplasate microfoane la balcoane pentru ca un parlamentar care dorește să intervină să nu coboare până la tribună pentru a lua cuvântul. De asemenea, fiecărui parlamentar i s-a asigurat o masă pentru laptop și alte lucruri personale.

„Până acum, difuzoarele de la balcoane erau oprite. Când se vor folosi pentru uz parlamentar prin extinderea sălii de plen de la partea de amfiteatru la următorul nivel, acele boxe vor fi pornite și vor asigura nivelul de sunet necesar ca să se audă”, a subliniat Tănase.

În privința dilemei cine va sta la balcon, cutuma parlamentară prevede că decizia aparține președinților celor două Camere și liderilor de grup.

Directorul Direcției Tehnice din Camera Deputaților susține că fosta sală de plen „Alexandru Ioan Cuza”, din caza unor particularități arhitecturale impunea închirierea unor elemente de sceno-tehnică și logistică la fiecare ședință de plen.

„Pot să vă spun că și aceasta a fost un argument pentru mutarea sălii de plen comun. Cheltuielile au fost partajate între Senat și Camera Deputaților, într-un mod echitabil”, a declarat pentru gândul Tănase.

El a menționat că sala „Alexandru Ioan Cuza” se pretează mai degrabă pe un eveniment de altă natură, de genul conferințelor sau congreselor.

În zona balcoanelor, parlamentarii nu vor beneficia de sistemul de vot electronic.

„Trebuie văzut pe parte politică dacă se consideră viabilă extinderea acestui sistem și în zona balcoanelor pentru ședințele de plen comun”, a spus directorul din Camera Deputaților.

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Primul județ cu rată de infectare de peste 6 la mie: Va fi aplicată carantina...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Din ce este făcută brânza tofu și cum se consumă. Cât de sănătoasă e
ATENȚIE! CREȘTEREA incidenței vine cu NOI REGULI STRICTE, în municipiul CONSTANȚA
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
Toți cei VACCINAȚI cu PFIZER trebuie să știe asta! Dovezile aruncă totul în aer
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...