Peste 2.500 de persoane, așteptate la mitingul pentru autonomie de la Târgu Mureș

Peste 2.500 de persoane, așteptate la mitingul pentru autonomie de la Târgu Mureș
Publicat: 10/03/2013, 12:41
Actualizat: 30/07/2014, 04:43

Organizatorii mitingului pentru autonomie, programat duminică după-amiază la Târgu Mureș, au anunțat că așteaptă la manifestare peste 2.500 de persoane, autoritățile din județul Mureș luând măsuri suplimentare de pază a unor obiective culturale, românești, maghiare și evreiești.

Manifestarea va începe la ora 17.00 la Monumentul Secuilor Martiri – ridicat pe locul execuției secuilor care au complotat contra Imperiului Austro-Ungar, în 10 martie 1854 – unde vor avea loc o serie de alocuțiuni susținute de europarlamentarul Laszlo Tokes, liderul Consiliului Național Secuiesc, de Izsak Balazs, de un preot pensionar, Santha Imre din județul Covasna, de președintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, și de un delegat al Cataloniei și alții.

După alocuțiuni și depuneri de coroane de flori, participanții vor porni într-un marș către centrul municipiului Târgu Mureș.

Protestatarii vor ajunge în centrul orașului în jurul orei 19.00-19.30, iar în clădirea Prefecturii vor intra 10 persoane printre care și europarlamentarul Laszlo Tokes, care vor înmâna ofițerului de serviciu un document care să fie înaintat Guvernului.

După ora 19.30, în Palatul Culturii din Târgu Mureș va avea loc o festivitate pentru decernarea premiilor ‘Gabor Aron’, la care se va intra doar pe bază de invitație, iar restul participanților la miting vor pleca spre case.

Prefectul județului, Corneliu Grosu, a precizat că din informațiile pe care le deține nu vor fi ‘semnificative deplasări de personal’ și că majoritatea participanților la miting vor pleca din Târgu Mureș la orele serii.

‘Vor fi prezente mai multe formațiunii politice și non politice din țară și din străinătate, din Ungaria în special, din țară de la Covasna, Harghita și Mureș, în special, probabil vor veni și din alte județe. Semnificative deplasări de personal nu vor fi (…) Se apreciază, după spusele organizatorilor, până în 2.500 de oameni, care vor preda prefectului un înscris în care se consemnează existența de facto a Ținutului Secuiesc, cu capitala la Târgu Mureș, pentru a fi transmis Guvernului. Am luat toate măsurile ca să preîntâmpinăm și să evităm în totalitate orice evenimente care ar putea să ducă la manifestări neconforme cu ceea ce doresc organizatorii, cu liniștea pe care și-o doresc locuitorii și, de ce nu, în conformitate cu autorizația care a fost eliberată’, a arătat prefectul județului Mureș, citat de Agerpres.

Potrivit prefectului, nu va fi nevoie de suplimentarea numărului forțelor de ordine, întrucât ‘fiind un eveniment civic și civil ne așteptăm să se desfășoare cu discernământ, cu calm, cu responsabilitate’.

Președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat că marșul și mitingul programate duminică au scopul de a sprijini doleanța de autonomie a secuimii și noul proiect de lege pe care organizația dorește să îl propună Parlamentului.

La mitingul pentru autonomie de la Târgu Mureș și-a anunțat participarea și Noua Gardă Maghiară, finanțată de partidul de extremă dreapta din Ungaria Jobbik.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ