PNL a sesizat Curtea Constituțională asupra înființării comisiei parlamentare de anchetă a Consiliului Concurenței

PNL a sesizat Curtea Constituțională asupra înființării comisiei parlamentare de anchetă a Consiliului Concurenței
Publicat: 10/05/2019, 14:04

„Curtea Constituțională a statuat în repetate rânduri în jurisprudența sa, cu privire la ancheta parlamentară, consacrând faptul că „în mod conceptual, ancheta parlamentară, fiind o consecință directă a principiului democratic al reprezentativității, are drept obiectiv cercetarea, documentarea și controlul problemelor de interes public, care, prin natura lor, sunt în mod intrinsec legate de binele comun și de apărarea interesului național” (a se vedea, de exemplu Decizia nr. 430/2017). De asemenea, în aceeași decizie, Curtea Constituțională a precizat că „scopul anchetei parlamentare nu este acela de a verifica numai aspecte care intră în competența autorităților publice aflate sub control parlamentar, ci, din contră, de a lămuri, de a clarifica împrejurările și cauzele în care s-au produs evenimentele supuse cercetării. Prin urmare, aceste comisii anchetează/verifică fapte sau împrejurări, și nu persoane. Ele au ca finalitate constatarea existenței sau inexistenței faptelor pentru care a fost creată comisia prin mijloace de cercetare și documentare parlamentară”, au transmis liberalii în textul sesizării formulate la CCR.

De asemenea, în aceeași decizie, Curtea Constituțională a precizat că „scopul anchetei parlamentare nu este acela de a verifica numai aspecte care intră în competența autorităților publice aflate sub control parlamentar, ci, din contră, de a lămuri, de a clarifica împrejurările și cauzele în care s-au produs evenimentele supuse cercetării. Prin urmare, aceste comisii anchetează/verifică fapte sau împrejurări, și nu persoane. Ele au ca finalitate constatarea existenței sau inexistenței faptelor pentru care a fost creată comisia prin mijloace de cercetare și documentare parlamentară”, potrivit sursei citate.

Prin urmare, faptul că anumite comisii de specialitate ale Parlamentului au atribuții de audiere a candidaților în procedura de numire a membrilor Plenului Consiliului Concurenței nu înseamnă că, în absența unor dispoziții legale exprese, aceleași comisii de specialitate dobândesc și atribuția de a verifica activitatea derulată de persoanele la a căror numire au participat.

Senatorii liberali precizează că „o comisie parlamentară permanentă nu are competențe într-o anumită materie, cu atât mai mult nu poate primi prin Hotărârea uneia dintre Camerele Parlamentului competențe de anchetă în materia respectivă”.

Ei au amintit și care sunt competențele Comisiei economice: „Subsecvent, analizând atribuțiile Comisiei economice, industrii și servicii din cadrul Senatului în materia concurenței și ajutorului de stat, observăm că acestea se referă în mod expres la pregătirea activității de legiferare și de realizare a funcției de control parlamentar asupra activității Guvernului în implementarea politicilor privind concurența și ajutoarele de stat. Or, în cazul de față, Comisiei economice, industrii și servicii din cadrul Senatului i s-a acordat misiunea de a desfășura o anchetă parlamentară cu privire la activități specifice Consiliului Concurenței și Președintelui Consiliului Concurenței, în condițiile în care Consiliul Concurenței este o autoritate distinctă de Guvernul României, cu atribuții specifice în materia concurenței și distincte de cele pe care le exercită Guvernul României. Apreciem că potrivit normelor legale și constituționale, Comisia economică, de industrii și servicii din cadrul Senatului ar fi putut desfășura cel mult, o anchetă cu privire la modul în care Guvernul României și-a exercitat atribuțiile în domeniul politicii concurenței și ajutorului de stat, conform cu atribuțiile specifice ale acestuia”, conform sursei menționate.

În încheiere, liberalii solicită CCR să admită că ancheta desfășurată de Comisia economică a Senatului cu privire la Consiliul Concurenței nu respectă rolul constituțional.

Sesizarea PNL vine după ce biroul permanent al Senatului a decis să îi trimită lui Klaus Iohannis propunerea pentru demiterea lui Bogdan Chiroțoiu din funcția de președinte al Consiliului Concurenței, în urma anchetei parlamentare care arată că ROBOR a fost manipulat, a anunțat senatorul ALDE Daniel Zamfir.

În replică președintele Consiliului Concurenței Bogdan Chirițoiu a respins miercuri concluziile raportului comisiei parlamentare privind manipularea ROBOR, apreciind că documentul este prost și plin de erori și răstălmăciri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Unul dintre ultimele videoclipuri postate de Mădălin a devenit viral după moartea lui: „Oamenii o...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
INTERDICŢIE pentru toți părinții cu copii. Se trece interzis direct în lege
Sute de oameni au fost prezenți la priveghiul lui Costel Pelerinaj interlop la priveghiul lui...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete