PNL, noi acuze la adresa Guvernului pe tema bugetului: Încalcă legea responsabilității fiscale

PNL, noi acuze la adresa Guvernului pe tema bugetului: Încalcă legea responsabilității fiscale
Publicat: 26/01/2017, 17:28

„Construcția bugetului realizat în baza programului electoral al PSD încalcă legea responsabilității fiscale. Îi solicit ministrului de Finanțe să prezinte bugetul în Parlament în așa fel încât să respecte legea”, susține Florin Cîțu în cadrul unui comunicat de presă.

Concret, Cîțu explică faptul că „bugetul pe 2017 încalcă articolul 6, literele d. și e. din legea responsabilității fiscale: d) „pentru fiecare dintre cei 3 ani acoperiți de strategia fiscal-bugetară, rata anuală de creștere a cheltuielilor totale ale bugetului general consolidat va fi menținută sub rata anuală de creștere nominală a produsului intern brut prognozată pentru anul bugetar respectiv, până când soldul preliminat al bugetului general consolidat a înregistrat surplus în anul anterior anului pentru care se elaborează proiectul de buget” și e) „pentru fiecare dintre cei 3 ani acoperiți de strategia fiscal-bugetară, rata anuală de creștere a cheltuielilor totale ale bugetului general consolidat va fi cel mult egală cu rata anuală de creștere nominală a produsului intern brut prognozată pentru anul bugetar respectiv, în perioada în care soldul preliminat al bugetului general consolidat este în echilibru sau excedentar în anul anterior anului pentru care se elaborează proiectul de buget”.

Guvernul ar urma să adopte, vineri, proiectul de buget pe 2017 și ar putea fi depus în aceeași zi la Parlament, conform celor declarate încă de miercuri de ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan.

„În opinia mea, vineri seară, proiectul poate fi depus la Parlament, deci calendarul pe cel mai pesimist scenariu ar putea fi decalat cu o zi față de calendarul inițial, care presupunea să fim joi seară în Parlament”, declara, miercuri, în ședința de Guvern, ministrul Finanțelor Publice.

Prima variantă a proiectului de buget a fost publicată, luni dimineață, pe site-ul Ministerului de Finanțe. Ulterior, după ce Liviu Dragnea s-a declarat nemulțumit de modul în care s-au reflectat în buget deciziile luate în cadrul coaliției de guvernare, marți seară, alături de premierul Sorin Grindeanu, au anunțat modificări la nivelul proiectului, fiind tăieri la aproape toate instituțiile, cu patru excepții: Înalta Curte, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii și Autoritatea Electorală Permanentă.

„Nu am înțeles nici eu, nici premierul de ce a trebuie să se mărească bugetul SRI. Poate SRI nu putea să aibă o reducere așa cum am dat eu semnalul de la Cameră de 17,8%. La Cameră putem funcționa. De ce s-a mărit buget SRI? Nici eu, nici premierul Grindeanu nu am primit răspunsuri serioase, argumentate, urmând ca mâine să se reia discuția”, spunea, luni, liderul PSD.

Ulterior, după discuțiile purtate, marți seară, cu miniștrii la sediul PSD din Băneasa, Liviu Dragnea a declarat că ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, „a înțeles foarte bine” că rolul său e „să finanțeze prioritățile”, referindu-se la modul în care a gestionat elaborarea proiectului de buget pe anul 2017, doar că a fost „mai moale decât trebuie să fie un ministru de Finanțe”, fiind, de altfel, „la prima confruntare cu ministerele”. Dragnea a explicat că „din eroare” unele instituții aveau prevăzute bugete mai mari decât cele trecute în programul de guvernare, conform datelor apărute inițial pe site-ul Ministerului de Finanțe.

„Programul de guvernare care a fost aprobat prin vot trebuie să fie pus în aplicare sută la sută (…) O parte din instituții aveau bugete mai mari decât le este strict necesar în acest an (…) Principiul a fost ca toate aceste instituții să aibă bugete mai mici. Cu trei excepții: Înalta Curte, CSM și Ministerul Public. Dacă nu greșesc, AEP rămâne cu bugetul de anul trecut”, declara, atunci, Liviu Dragnea.

În forma prezentată, luni dimineață, pe site-ul Ministerului de Finanțe, proiectul de buget pe 2017 estima venituri bugetare de 254,7 miliarde de lei și cheltuieli de 278,8 miliarde de lei, iar deficitul prognozat era de 2,96% din PIB, iar inflația la 1,4%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Vestea primită acum de Simona Halep. WTA a făcut anunțul oficial luni, 6 mai
Codrin Ștefănescu, mărturii șocante. Și-a organizat înmormântarea, pas cu pas
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?