PNL: Ponta, un lider etno-populist. De când e în fruntea Guvernului, relația cu Ungaria s-a înrăutățit

PNL: Ponta, un lider etno-populist. De când e în fruntea Guvernului, relația cu Ungaria s-a înrăutățit
Publicat: 16/08/2015, 13:33
Actualizat: 17/08/2015, 08:03

„Prin comportamentul său, Victor Ponta oferă un bun exemplu de lider etno-populist ce acționează împotriva intereselor țării pe care o reprezintă. (…) De când Victor Ponta este în fruntea Guvernului, relația României cu Ungaria s-a înrăutățit semnificativ, în paralel cu un dezinteres profund al Guvernului pentru soarta românilor din țara vecină. Atunci când îi atacă pe oficialii maghiari, Victor Ponta uită să spună că Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni din cadrul MAE sprijină pentru anul în curs doar 3 proiecte ale românilor din Ungaria, dintr-un total de 140 de proiecte finanțate, cu o sumă mai mică de 30.000 de euro în total”, spune Radu Carp, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Radu Carp precizează că, în opinia liderilor PNL, România are nevoie de o relație pragmatică cu Ungaria, bazată pe respect reciproc. „Cele două state sunt «condamnate» să aibă relații de prietenie, în considerarea apartenenței lor la comunitatea euro-atlantică, indiferent cine se află la putere la București sau la Budapesta. Prin comportamentul său, Victor Ponta se dovedește un demn continuator al lui Ion Iliescu care nu ezită să colaboreze cu partidele naționaliste pentru a rămâne la putere și, totodată, demonstrează că populismul este dăunător nu pentru minoritățile naționale pe care le desconsideră, ci mai ales pentru conaționalii săi”, arată secretarul executiv al PNL.

Carp mai spune că, deși relațiile comerciale între România și Ungaria se află pe un trend ascendent (în anul 2014 valoarea totală a schimburilor comerciale a atins 7.257,95 milioane euro, față de 5170,8 în 2007, creșterea find constantă aproape în fiecare an), relațiile politice dintre cele două țări au ajuns la nivelul cel mai de jos datorită mai multor factori, printre care se numără și retorica etno-populistă a premierului, retorică ce se manifestă și în plan intern, nu doar în relația cu statul vecin.

Liberalul precizează că PNL este categoric împotriva autonomiei pe criterii etnice dar sprijină orice formulă de descentralizare administrativă uniform aplicată și acuză eșecul PSD în acest domeniu. „PSD nu a fost capabil să propună o reformă coerentă în această materie. De vină pentru eșecul PSD sunt minoritățile naționale, ambasadorul Ungariei, Viktor Orban și lista poate continua în funcție de furia etno-populistă a premierului”, mai spune secretarul executiv al PNL. Potrivit acestuia, Ponta nu poate practica o relație de respect reciproc cu minoritățile naționale din România, acestea fiind bune doar atunci când susțin Guvernul pe care îl conduce.

Premierul Victor Ponta a spus, vineri, că ambasadorul Ungariei la București „a exagerat cu obrăznicia” în declarații făcute recent și a arătat că sunt tensiuni în relațiile româno-maghiare, dar acestea pot fi gestionate într-o manieră europeană.

„Cred că a exagerat cu obrăznicia și folosesc un termen nediplomatic pe care sunt convins că-l va traduce în limba maghiară. Niciun ambasador al niciunei țări nu și-a permis vreodată în România și niciun ambasador român nu-și permite în străinătate să dea interviuri în presă cu obrăznicie la adresa României”, a declarat premierul, la Antena 3.

Ambasadorul român la Budapesta, Alexandru Victor Micula, s-a prezentat, marți, la Ministerul Afacerilor Externe ungar, după ce a cerut o audiență, pentru a discuta pe tema declarațiilor ambasadorului ungar la București, Botond Zakonyi.

Într-un interviu acordat cotidianului „România Liberă”, în 3 august, ambasadorul Ungariei în România, Botond Zakonyi, a susținut că România refuză să termine 10 drumuri transfrontaliere care ar urma să lege cele două țări, acuzând și faptul că nu este asigurată folosirea limbii maghiare în administrația publică și în educație.

O altă problemă semnalată de ambasador, în interviul citat, ar fi modul în care premierul român Victor Ponta și-a construit imaginea prin opoziție cu Viktor Orban. „Așa și-a început Victor Ponta cele două roluri pe care le joacă: Victor, băiatul bun, și Viktor, băiatul rău. European, social-democrat, pentru rolul de Victor cel bun, și naționalist, antieuropean, pentru rolul ¬celălalt”, a declarat diplomatul în contextul în care i s-a cerut să dea exemple de politicieni români care ar fi făcut declarații deranjante.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii