Politica de coeziune, mecanism CENTRAL pentru obținerea creșterii economice. Corina Crețu: Beneficiile nu sunt abstracte sau de natură birocratică

Politica de coeziune, mecanism CENTRAL pentru obținerea creșterii economice. Corina Crețu: Beneficiile nu sunt abstracte sau de natură birocratică
Publicat: 21/01/2019, 11:40
Actualizat: 26/03/2019, 00:49

Pentru România, politica de coeziune rămâne un mecanism central pentru obținerea creșterii economice, a declarat vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache la reuniunea președinților COSAC.

„La președinția Consiliului UE, urmărim să obținem rezultate concrete pentru cetățenii noștri și să punem în valoare principiile pe care o Uniune solidară, puternică, coezivă le pot aduce cetățenilor români. Am convingerea că veți regăsi în țara noastră un partener de nădejdie și dedicat, un partener în măsură să susțină consolidarea proiectului european. Președinția României a Consiliului UE se desfășoară sub motto-ul: „Coeziunea – o valoare europeană”. România propune să asigure coeziunea, unitatea statelor membre în fața provocărilor politice, sociale actuale. Coeziunea este una dintre valorile fundamentale ale UE.(..) Pentru România, politica de coeziune rămâne un mecanism central pentru atingerea obiectivelor: creștere economică, crearea de locuri de muncă și dezvoltarea durabilă,” a declarat Iordache.

În perioada 18-19 martie, Parlamentul României va organiza o conferință interparlamentară având ca temă politica agricolă comună a UE.

„Pe parcursul mandatului președinției Consiliului UE, Parlamentul româniei va participa activ la dialogul pentru viitorul politicii de coeziune și vom sustine prin acțiuni la nivel parlamentar eforturile de identificare a celor mau bune mecanisme care să definească continuarea politicilor de coeziune. Pentru perioada 18-19 martie 2019, pregătim o conferință interparlamentară pe tema politicii de coeziune, a politicii agricole comune, în cadrul căreia vom avea dezbateri consistente pentru indentificarea intereselor comene în privința politicii de coeziune post 2020,” a anunțat Florin Iordache.

Reuniunea COSAC este primul eveniment pe care Parlamentul, respectiv Senatul, îl organizează în cadrul Președinției rotative a Consiliului UE deținută de România pentru un mandat de șase luni.

Cu toate că pe programul oficial al reuniunii apare și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, care ar fi trebuit să țină un discurs, la deschiderea evenimentului, în locul acestuia a vorbit vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, căruia liderul PSd i-a delegat atribuțiile în perioada în care este în concediu.

Obiectivele conferinței sunt prezentarea priorităților Președinției rotative a Consiliului UE deținute de România, dezbaterea Raportului bi-anual COSAC și pregătirea sesiunii plenare a COSAC. La reuniune vor participa președinți ai Comisiilor pentru afaceri europene din țările membre, cât și cele candidate la aderarea în Uniunea Europeană, precum și reprezentanți ai Parlamentului European și ai Comisiei Europene.

Și comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, va susține un discurs despre viitorul politicii de dezvoltare regională în deschiderea sesiunii COSAC.

„Beneficiile politicii de coeziune nu sunt abstracte sau de natură birocratică – ele vin să răspundă unor nevoi concrete ale cetățenilor, având un impact direct, tangibil asupra vieții de zi cu zi. Ea creează locuri de muncă, susține dezvoltarea competențelor și creșterea oportunităților de angajare, oferă prilej favorabil dezvoltării economice și sociale, asigură accesul la servicii de educație și sănătate mai bune, contribuie la promovarea incluziunii sociale și la sprijinirea comunităților marginalizate, susține dezvoltarea rețelelor feroviare și rutiere și nu numai. Politica de coeziune este, de fapt, garanția creșterii calității vieții pentru cetățenii europeni”, a ținut să sublinieze Corina Crețu, înaintea participării la eveniment.

Vor mai participa: Maria João Rodrigues, membru al grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Daniel Dăianu, membru al Consiliului Administrației al BNR și al Academiei Române, vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice, Ana Birchall, și președinții Comisilor pentru afaceri europene ale Senatului și Camerei Deputaților, Gabriela Crețu și Angel Tîlvăr.

Delegațiile oficialilor europeni au sosit încă de duminică la București. Ei au vizitat Muzeul Național de Artă Contemporană și Palatul Parlamentului și au luat parte la un dineu oficial oferit de Gabriela Crețu și Angel Tîlvăr, la Muzeul Naționa de Artă al României, în Sala Tronului.

Reuniunea COSAC este precedată de o reuniune a Troicii prezidențiale compuse din delegațiile parlamentelor naționale ale președinției (România), președinția precedentă (Austria), următoarea președinție (Finlanda) și Parlamentul European. Scopul reuniunii este de a discuta și a conveni asupra agendei, a participanților, a subiectelor și a altor aspecte importante ale reuniunii.

COSAC a fost înființată la Paris, la 16-17 noiembrie 1989 de către președintele Adunării Naționale Franceze și reunește o dată la șase luni, începând din 1989, organele parlamentelor naționale specializate în afaceri europene și reprezentanți ai Parlamentului European și Comisiei Europene. Fiecare conferință este convocată de către parlamentul țării care deține președinția Uniunii și este pregătită în comun cu Parlamentul European și parlamentele din cadrul troicii. Aceste dezbateri au ca interes subiecte majore legate de politica europeană. COSAC joacă un rol important în participarea activă a parlamentelor naționale la dezbaterea privind afacerile UE.

COSAC nu este un organ decizional, ci unul cu rol consultativ și de coordonare parlamentară care își adoptă pozițiile prin consens. În conformitate cu Protocolul privind rolul parlamentelor naționale, COSAC poate prezenta orice contribuție pe care o consideră adecvată în atenția instituțiilor Uniunii Europene. Totuși, contribuțiile aduse de COSAC nu obligă în niciun fel parlamentele naționale și nici nu le afectează poziția.

foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...