Ponta: Am telefonul ascultat din februarie, când nici prin cap nu-mi trecea că voi fi premier

Ponta: Am telefonul ascultat din februarie, când nici prin cap nu-mi trecea că voi fi premier
Publicat: 12/07/2012, 12:18
Actualizat: 15/10/2013, 02:47

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri seara, că are informații conform cărora telefonul său a fost interceptat încă din luna februarie, când nici prin cap nu-i trecea că va ocupa funcția de prim-ministru, arătând că situația este anormală chiar dacă atunci era unul dintre liderii opoziției.

„Încă din februarie îmi era înregistrat telefonul, când nici prin cap nu-mi trecea că voi fi prim-ministru. Nu este normal”, a spus Ponta, la o televiziune de știri.

Ulterior, într-o altă intervenție televizată, la RTV, premierul a precizat că informațiile sale se bazează pe datele DNA publicate în presă, deoarece el personal nu are acces direct la astfel de informații.

Referitor la cazul în sine anchetat de DNA, șeful Guvernului a arătat că el invită la cafea foarte multe persoane, atât prieteni, cât și adversari, și că procurorul în cauză este un prieten de familie.

El a apreciat însă că lansarea cazului chiar în ziua în care el a plecat la Bruxelles reprezintă încă o „strâmbă” din campania electorală.

Premierul Victor Ponta a anunțat anterior că solicită oficial Direcției Naționale Anticorupție (DNA) să publice imediat convorbirile telefonice care i-au fost interceptate, spunând că, dacă discuțiile nu sunt prezentate public, înseamnă că această instituție a intrat în bătălia politică.

El a arătat, în ședința de miercuri a Guvernului, că este normal ca un prim-ministru, „ca orice român”, să fie interceptat în discuțiile telefonice și a spus că speră ca, dacă se poate, să nu fie totuși prezentate public discuțiile cu soția sa.

Premierul a precizat că va trimite DNA o cerere oficială în acest sens, deoarece vrea ca subiectul să fie închis rapid, dar a adăugat că nu își face iluzii că în următoarea zi nu va apărea altceva.

Consiliul Superior al Magistraturii anunță că a încuviințat, marți, la solicitarea DNA, percheziționarea biroului folosit de procurorul George Bălan, membru al CSM, și a biroului și locuinței procurorului Marcel Sâmpetru, detașat la CSM, ambii având calitatea de învinuiți.

„În baza art. 42 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările și completările ulterioare, raportat la art. 95 alin. (1) lit. a )din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată cu modificările și completările ulterioare, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviințat ieri, 10 iulie 2012, percheziționarea biroului folosit de învinuitul George Bălan, procuror, membru al CSM, și a biroului, respectiv, a domiciliului învinuitului Marcel Sâmpetru, procuror în cadrul PÎCCJ, actualmente detașat la CSM”, se arată într-un comunicat de presă de miercuri al CSM.

Solicitarea de încuviințare a percheziției domiciliare a fost prezentată Secției pentru procurori a CSM de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție-Structura Centrală.

Surse judiciare au declarat anterior că procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui George Bălan, membru al CSM, fost vicepreședinte al Consiliului, și a consilierului acestuia, Marcel Sâmpetru, fost adjunct al procurorului general în perioada mandatului lui Ilie Botoș.

Potrivit surselor citate, George Bălan și Marcel Sâmpetru și-ar fi negociat cu persoane din conducerea USL funcțiile de procuror-șef al DNA și de procuror general al României.

Președintele PSD, premierul Victor Ponta, afirmă, miercuri dimineață, pe Twitter, în engleză, că nu vrea să aibă nimic de a face cu alegerea conducerii DNA și a Procurorului General, iar pe Facebook scrie că urmează o nouă zi de manipulări și minciuni și că nu se poate coabita cu Traian Băsescu.

„Va urma o nouă zi plină de manipulări și minciuni! Iată încă o dovadă că nu se poate coabita cu Traian Băsescu. Sunt imun la astfel de atacuri”, scrie Ponta.

De asemenea, Ponta a scris, pe Twitter, în engleză: „Nu vreau să am nimic de a face cu alegerea conducerii DNA si a Procurorului General”.

Premierul a declarat de mai multe ori în ultima perioadă de că procurorul general al României și șeful Direcției Naționale Anticorupție trebuie numiți doar de către Consiliul Superior al Magistraturii, fără implicarea ministrului Justiției și a președintelui țării.

El a arătat că, din câte știe, fără a avea atribuții în acest domeniu ca prim-ministru, atât șefului DNA, Daniel Morar, cât și procurorului general Codruța Kovesi le expiră mandatul în jurul atei de 1 septembrie și a susținut că nu a discutat cu ministrul Justiției legat de nominalizările pe care acesta urmează să le înainteze.

„Ministrul are de la mine mână liberă totală pentru a asigura independența justiției și a propune oameni care să nu aibă nicio legătură nici cu președintele, nici cu primul-ministru, nici cu PSD sau PDL. Am fost procuror atâția ani și dacă am urât ceva era să primesc tot felul de influențe politice. Nu o să fac eu acum exact ce nu îmi plăcea mie atunci”, a spus Ponta.

Șeful Guvernului a susținut totodată că vor exista și consultări cu oficialii de la Bruxelles legate de numiri la șefia DNA sau a Parchetului General.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO