Ponta: Solicit DNA să publice imediat orice convorbire telefonică a mea pe care au interceptat-o

Ponta: Solicit DNA să publice imediat orice convorbire telefonică a mea pe care au interceptat-o
Publicat: 11/07/2012, 11:54
Actualizat: 11/07/2012, 18:24

Premierul Victor Ponta a anunțat că solicită oficial Direcției Naționale Anticorupție (DNA) să publice imediat convorbirile telefonice care i-au fost interceptate, spunând că, dacă discuțiile nu sunt prezentate public, înseamnă că această instituție a intrat în bătălia politică.

El a arătat, în ședința de miercuri a Guvernului, că este normal ca un prim-ministru, „ca orice român”, să fie interceptat în discuțiile telefonice și a spus că speră ca, dacă se poate, să nu fie totuși prezentate public discuțiile cu soția sa.

„În fiecare zi vom avea un nou atac politic, o nouã dezinformare. Am văzut astăzi că vorbesc la telefon să pun șefi pe nu știu unde. Bine, nu este în competența mea, dar asta chiar nu interesează pe nimeni, motiv pentru care vreau să vă anunț că o să solicit Direcției Naționale Anticorupție să publice imediat orice convorbire telefonică a mea pe care au interceptat-o, că dacă nu o publică și o dau doar pe surse la prietenii din presă, înseamnă că intră în bătălia politică și eu nu cred că cineva își dorește acest lucru. Sper să dea rapid orice convorbire a mea. Sigur, sunt prim-ministru, este normal să fiu interceptat, în definitiv sunt un român și orice român trebuie să fie interceptat, dar eu mai mult decât atât, ca să fie un stat democratic, să nu fim acuzați că nu suntem o democrație. Eu fiind și prim-ministru și având de gestionat treburile țării, într-o perioadă de campanie și de bătălie politică până pe 29 iulie, este normal să cer DNA să publice ce am vorbit la telefon. Dacă se poate să nu publice ce am vorbit cu soția, le voi fi recunoscător”, a spus Ponta.

Consiliul Superior al Magistraturii anunță că a încuviințat, marți, la solicitarea DNA, percheziționarea biroului folosit de procurorul George Bălan, membru al CSM, și a biroului și locuinței procurorului Marcel Sâmpetru, detașat la CSM, ambii având calitatea de învinuiți.

„În baza art. 42 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările și completările ulterioare, raportat la art. 95 alin. (1) lit. a )din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată cu modificările și completările ulterioare, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviințat ieri, 10 iulie 2012, percheziționarea biroului folosit de învinuitul George Bălan, procuror, membru al CSM, și a biroului, respectiv, a domiciliului învinuitului Marcel Sâmpetru, procuror în cadrul PÎCCJ, actualmente detașat la CSM”, se arată într-un comunicat de presă de miercuri al CSM.

Solicitarea de încuviințare a percheziției domiciliare a fost prezentată Secției pentru procurori a CSM de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție-Structura Centrală.

Surse judiciare au declarat anterior că procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui George Bălan, membru al CSM, fost vicepreședinte al Consiliului, și a consilierului acestuia, Marcel Sâmpetru, fost adjunct al procurorului general în perioada mandatului lui Ilie Botoș.

Potrivit surselor citate, George Bălan și Marcel Sâmpetru și-ar fi negociat cu persoane din conducerea USL funcțiile de procuror-șef al DNA și de procuror general al României.

Președintele PSD, premierul Victor Ponta, afirmă, miercuri dimineață, pe Twitter, în engleză, că nu vrea să aibă nimic de a face cu alegerea conducerii DNA și a Procurorului General, iar pe Facebook scrie că urmează o nouă zi de manipulări și minciuni și că nu se poate coabita cu Traian Băsescu.

„Va urma o nouă zi plină de manipulări și minciuni! Iată încă o dovadă că nu se poate coabita cu Traian Băsescu. Sunt imun la astfel de atacuri”, scrie Ponta.

De asemenea, Ponta a scris, pe Twitter, în engleză: „Nu vreau să am nimic de a face cu alegerea conducerii DNA si a Procurorului General”.

Premierul a declarat de mai multe ori în ultima perioadă de că procurorul general al României și șeful Direcției Naționale Anticorupție trebuie numiți doar de către Consiliul Superior al Magistraturii, fără implicarea ministrului Justiției și a președintelui țării.

El a arătat că, din câte știe, fără a avea atribuții în acest domeniu ca prim-ministru, atât șefului DNA, Daniel Morar, cât și procurorului general Codruța Kovesi le expiră mandatul în jurul atei de 1 septembrie și a susținut că nu a discutat cu ministrul Justiției legat de nominalizările pe care acesta urmează să le înainteze.

„Ministrul are de la mine mână liberă totală pentru a asigura independența justiției și a propune oameni care să nu aibă nicio legătură nici cu președintele, nici cu primul-ministru, nici cu PSD sau PDL. Am fost procuror atâția ani și dacă am urât ceva era să primesc tot felul de influențe politice. Nu o să fac eu acum exact ce nu îmi plăcea mie atunci”, a spus Ponta.

Șeful Guvernului a susținut totodată că vor exista și consultări cu oficialii de la Bruxelles legate de numiri la șefia DNA sau a Parchetului General.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Ce substanță radioactivă a fost găsită în urina fumătorilor de țigări electronice?