Ponta anunță deblocarea fondurilor UE pentru Competitivitate. Ce rată de absorbție prezintă Guvernul

Ponta anunță deblocarea fondurilor UE pentru Competitivitate. Ce rată de absorbție prezintă Guvernul
Publicat: 08/10/2013, 14:05
Actualizat: 22/03/2015, 10:39

După aproape un an de la suspendare, Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POS CCE) a fost deblocat de către Comisia Europeană care ceruse Guvernului luarea unor măsuri imediate încă de la finalul anului 2012. Anunțul a fost făcut de premierul Victor Ponta, în plenul Camerei Deputaților, de unde șeful Guvernului și-a asumat o rată de absorbție, la zi, de 24% pe toate programele fianțare de Comisia Europeană.

„Astăzi, domnul comisar Hahn m-a anunțat că programul POS CCE a fost deblocat. Practic, toate programele sectoriale sunt deblocate și se primesc cereri de rambursare la Comsiei”, a susținut Ponta, arătând totodată că „azi, rata de absorbție este de 24%”.

Opoziția a reclamat însă că „acestă fantastică rată de absorbție” este rezultatul unor proiecte vechi, care nu aparțin actualului Guvern. „În mai 2012, Plățile efective erau de 4 miliarde de euro. Acum ați ajuns la rambursări de aceeași sumă. Lăudați-vă cu absorbția pe proiectele contractate de dumneavoastră, nu pe proiectele contractate de noi”, a susținut, în replică, deputatul PDL Alexandru Nazare.

Dacă PDL susține ca textul va fi retrimis de Comisia Europeană la București, UDMR consideră că textul acordului este „o analiză lucidă” și arată că „toate partidele, căci toate au fost la guvernare, au greșit în acești ani”. „Haideți să recunoaștem că am greșit toți și haideți, fraților să punem umărul și să fie un consens pe tema dezvoltării regiunilor”, a cerut fostul ministru Laszlo Borbely la dezbateri.

Chemat să explice ce proiecte a pregătit Guvernul pentru a fi gata la 1 ianuarie să acceseze cele 40 de miliarde de euro din următorul Exercițiu financiar european, 2014-2020, prim-ministrul a dat, deocamdată, doar câteva domenii generale pe care România le consideră priorități – anularea discrepanțelor dintre regiuni, infrastructură, apă-canal, administrație, cadastru rural -, reclamând din nou „defavorizarea României” în privința banilor obținuți la negocierea în care a fost implicat președintele Traian Băsescu. „2014-2020 e o perioadă în care România, față de celelalte țări din zonă a fost defavorizată. A primit cam 1000 de euro pentru fiecare locutor, în timp ce și Croația ultima intrată a primit 1900 de euro. Avem cam jumătate decât Ungaria, Cehia, Slovacia, Lituania. S-ar fi putut negocia mai bine. Nu-i plângem după laptele vărsat. Știm doar că în cana României e mai puțin”, a spus premierul.

Ponta a găsit însă și un motiv pentru care să îi mulțumească în plen lui Băsescu: negocierea regulii n+3, prin care Comsia Europeană va finanța proiectele începute în România în perioada 2007-2013, încă trei ani după încheierea acestui exercițiu bugetar în limita banilor neabsorbiți până acum. „Vreau să le mulțumesc tuturor, secretari de stat, miniștri, președintele României, care au lucrat pentru obținerea regulii n+3”, a adăugat prim-ministrul.

Potrivit Acordului de Parteneriat preliminar, transmis de Guvern la Bruxelles pentru a fi negociat în următoarele două luni, trei ministere vor gestiona cele 40 de miliarde în următorii 7 ani: Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării și Ministerul Agriculturii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu