Ponta anunță schimbarea conducerii INS: A comis o greșeală gravă, vreau oameni pe care să mă bazez

Ponta anunță schimbarea conducerii INS: A comis o greșeală gravă, vreau oameni pe care să mă bazez
Publicat: 04/01/2013, 13:29
Actualizat: 27/03/2019, 04:10

Premierul Victor Ponta a anunțat că a solicitat secretarului general al Guvernului să pregătească schimbarea conducerii Institutului Național de Statistică pentru „greșeala gravă” comisă în calcularea PIB pe 2011, arătând că are nevoie ca la INS să lucreze oameni pe care se poate baza.

El s-a referit, în ședința de guvern, doar la schimbarea conducerii INS, arătând însă că și Comisia Națională de Prognoză a greșit.

„Ne-am trezit acum, la început de an, că Institutul Național de Statistică, Comisia Națională de Prognoză au greșit și după ce în 2003, 2004 până în 2010 au greșit de fiecare dată pe plus, adică calculau un PIB și după aia era un pic mai mare, în 2011 l-au greșit pe minus. Nu am probe să cred că este vorba de o intenție, dar e o greșeală gravă. Anul ăsta, ca să ne înscriem în ținta de deficit, mai trebuie să tăiem un miliard lei, dintr-o greșeală de calculat. De unde, de la sănătate, educație, armată, poliție ? Cred că genul acesta de birocrație și de greșeli dacă acum, când suntem un guvern nou cu legitimitatea dată de vot, nu le îndreptăm, nu o să le îndreptăm niciodată. Am cerut secretarului general, o să înlocuiesc conducerea Institutului Național de Statistică, vreau să fie acolo niște oameni pe care să ne putem baza când spun ceva”, a spus Ponta.

Premierul a precizat că dorește ca la INS să fie oameni pe care să se poată baza fie când anunță date despre PIB, fie când este vorba de „câți cetățeni sunt în această țară”.

Institutul Național de Statistică este condus de către secretarul de stat Vergil Voineagu, numit în primăvara anului 2005 de premierul Tăriceanu.

Joi seara, premierul a anunțat o eroare de calcul a Institutului Național de Statistică privind Produsul Intern Brut (PIB) va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevăzute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru încadrarea în ținta de deficit stabilită.

Vorbind despre necesitatea construirii unui buget realist, Ponta a afirmat la B1 TV: „Apar în fiecare zi tot felul de elemente. De exemplu, am aflat la sfârșitul anului trecut, aproape de Revelion, acum mi s-a confirmat, că o greșeală de calcul a Institutului Național de Statistică privind Produsul Intern Brut în 2011, 2012, o greșeală care înseamnă 20 miliarde de lei la PIB în plus, calculate inițial și reduse acum, înseamnă implicit la deficit cheltuieli mai mici cu aproape un miliard de lei.

Ponta a arătat apoi la RTV că va cere vineri ca această situație să fie verificată și, dacă eroarea se confirmă, atunci, foarte probabil, va înlocui conducerea INS.

Contactați de MEDIAFAX, reprezentanții INS au recunoscut diferențele între cifre, menționând însă că nu este vorba despre o eroare, ci de o realitate pe care o relevă datele finale privind evoluția PIB.

Ei au arătat că cele mai recente date privind PIB-ul pentru anul 2011, prezentate Guvernului înainte de Crãciun, indică o cifră cu aproximativ 20 miliarde de lei mai mică față de estimarea inițială. Astfel, datele finale pentru PIB indică o cifră de 557 miliarde de lei, față de 578 miliarde estimat anterior.

În primăvara anului trecut, PIB-ul anunțat de INS a fost de 578 miliarde de lei, față de 547 miliarde de lei, cifra luată în calcul la bugetul pentru 2011 și anunțată de Comisia Națională de prognoză. De remarcat însă că datele finale nunțate de INS sunt cu 10 miliarde de lei peste cea mai optimistă prognoză a CNP din 2011.

Ca urmare a datelor abunțate în primăvara anului trecut, Ministerul Finanțelor a lucrat pentru 2012 pe o estimare de PIB revizuită în sus de la 580 miliarde de lei la aproape 608 miliarde de lei.

Diferențe între date estimate, semifinale și finale au existat (pe baza bilanțurilor de la firme) în fiecare an, dar se pare că niciodată atât de mari, au adăugat reprezentanții INS.

Pe baza datelor finale, inclusiv din bilanțurile firmelor, a rezultat că în 2011 consumul intermediar a fost mult mai mare față de 2010, cu câteva puncte procentuale. Reprezentanții INS au adăugat că până la obținerea datelor finale instituția nu putea utiliza decât ponderea consumului intermediar din 2010.

De asemenea, reprezentanții INS au spus că nu puteau anticipa aceste diferențe.

Creșterea PIB pentru 2011 a fost estimată inițial la 2,5%, însă în urma revizuirii a fost redusă la 2,2%.

Ținta de de ficit bugetar pentru anul în curs este de 1,8% din PIB, în scădere de la 2,2% în 2012.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste