Ponta, atac dur la Iohannis: „S-a dus la Bruxelles ca surda în horă. Nu aveam nevoie de mandat de la el, ce sunt viceprimar la Sibiu?”

Ponta, atac dur la Iohannis: „S-a dus la Bruxelles ca surda în horă. Nu aveam nevoie de mandat de la el, ce sunt viceprimar la Sibiu?
Publicat: 26/10/2015, 12:44

„Vreau să lămuresc populația României și pe cetățeanul Klaus care e situația cu refugiații. Există, în acest moment, o tendință pe plan european începută întâi de Ungaria, dar care poate continua și în cazul Soveniei, Croației, Austria, Germania de a-și închide granițele și, atunci, datoria mea față de cetățenii României, că de-asta sunt prim-ministru, am o datorie față de cetățeni, am mers să discut cu principalii noștri parteneri, pe plan regional, și anume Bulgaria și Serbia, ca să avem o acțiune și o coordonare pe ceea ce este totuși cea mai mare provocare în acest moment”, a spus Ponta, la sediul PSD, înainte de ședința BPN.

„Vreau să explic foarte clar, guvernele Bulgariei, Serbiei, României, pe de-o parte, suntem solidari cu toate obligațiile noastre europene, participăm la efortul european, pe de altă parte, însă, dacă ceilalți toți își închid granițele, n-o să fim de acord ca toți refugiații să rămână în Serbia, Bulgaria și România”, a continuat el.

Potrivit lui Ponta, ar fi „incorect” și „imposibil” pentru cele trei țări să fie „o zonă de buffer între gardurile ridicate de Ungaria și mai departe de celelalte țări și refugiații care trec prin Gercia și vin mai departe încoace”. „Vreau să știe toți cetățenii României că am luat măsuri pe plan național”, a adăugat el.

„Problema e nu ce spune domnul Iohannis, problema e că nu face nimic. Dumneavostră știți ce a făcut dânsul la Bruxelles? Restul colegilor prim-miniștri îmi spun, de fiecare dată, că domnia sa merge la Bruxelles, știți cum zice românul: ca surda-n horă. Merge acolo, tace din gură, se întoarce și tace din gură și, atunci, obligația mea, ca șef al Guvernului, este să am grijă ca politicile noastre, repet, comune în cele trei țări, în ceea ce privește refugiații, să fie eficiente și să fie și cunoscute pe plan european, dar nu să-și facă ceilalți garduri și toate problemele să rămână în Bulgaria, Serbia și România”, a declarat Victor Ponta.

El a mai spus că nu avea nevoie de mandat ca să se întâlnească cu ceilalți prim-miniștri.

„Povestea cu mandatul, dacă n-ar fi de râs, ar fi de plâns sau invers. De fiecare dată domnul Băsescu îi întinde o capcană, domnul Iohannis, fiind doar arogant și nimic altceva, cade în capcană. Mandat să ce, să mă întâlnesc cu ceilalți prim-miniștri? Păi ce, sunt viceprimar la Sibiu să-i cer mandat? Mă întâlnesc cu ceilalți prim-miniștri când cred eu că e bine, mai ales că mă întâlnesc pentru binele României”, a afirmat Ponta.

„Restul, cred că domnul Iohannis habar n-are ce am vorbit noi la Sofia (…). S-a dus ca surda la horă și, cum s-a dus, așa s-a și întors”, a adăugat Ponta.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, la Arad, despre afirmațiile premierului Victor Ponta privind o poziție comună a României, Bulgariei și Serbiei în cazul închiderii frontierelor, că prim-ministrul nu l-a consultat, nu a avut mandat să angajeze România și s-a „plimbat până la Sofia”.

„Domnul prim-ministru nu s-a consultat cu mine, s-a plimbat până la Sofia, s-a întâlnit cu alți prim-miniștri, chestiune care este interesantă ca preocupare de weekend. Domnul Ponta nu a avut niciun mandat să angajeze România în vreun fel. Aceste declarații pe care le-a făcut sunt total neangajante pentru mine”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat de jurnaliști dacă va discuta cu premierul Victor Ponta privind declarațiile făcute de acesta la Sofia, Iohannis a răspuns: „Da, cu siguranță! După ce mă voi întoarce de la Bruxelles vom avea o discuție pe această temă”.

Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Sofia, în urma întâlnirii cu premierii bulgar și sârb, că închiderea frontierelor celor trei țări migranților, dacă Germania și Austria le vor închide pe ale lor, va fi poziția celor trei state la mini-summitul de duminică de la Bruxelles.

Bulgaria, România și Serbia vor fi pregătite să-și închidă frontierele migranților, în cazul în care Germania și Austria vor face acest lucru, a declarat anterior premierul bulgar Boiko Borisov.

„Noi, cele trei țări, suntem pregătite, dacă Germania și Austria își închid frontierele, să nu ne lăsăm țările să devină zone-tampon. Vom fi pregătiți să închidem frontierele”, a declarat Borisov pentru presă.

„Nu ne vom expune țările presiunii devastatoare a milioane (de oameni) care vor veni”, a subliniat el.

Premierul român Victor Ponta a spus că aceasta va fi poziția comună a celor trei țări la reuniunea extraordinară a șefilor de stat și de guverne convocată duminică la Bruxelles în vederea abordării crizei migranților în Balcanii de Vest. Mii de pe persoane care încearcă să ajungă pe această rută în Germania sunt blocate deja în condiții care se deteriorează.

„Noi ne îndeplinim obligațiile, noi suntem solidari cu toată Europa”, a spus Ponta. „Dar responsabilitatea nu le poate reveni doar unor țări”, a adăugat el.

„Dacă vor exista țări care își vor închide frontierele sau care vor construi garduri, noi avem dreptul să ne apărăm în timp util”, a continuat Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O femeie a câștigat 1 milion de dolari la loterie de două ori în 10...