Ponta către Fenechiu: Când ai protestatari, întreabă-i dacă nu iau milioane pe consultanță la metrou

Ponta către Fenechiu: Când ai protestatari, întreabă-i dacă nu iau milioane pe consultanță la metrou
Publicat: 13/03/2013, 18:42
Actualizat: 20/03/2017, 08:52

Premierul Victor Ponta i-a recomandat ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, că atunci când la el vin „diverși oameni” să protesteze să-i întrebe dacă nu cumva sunt acționari chiar la o firmă care a câștigat, în patru ani, aproximativ 600 milioane lei pentru servicii de consultanță la metrou, informează Mediafax.

„Un singur lucru vreau doar să vă spun, ca să înțelegeți de unde-s nemulțumirile. Domnul ministru Fenechiu, în premieră vă zic, ca să știți de ce vă ceartă sindicaliștii, presa și toți ceilalți. Păi, ia să vă anunț! În perioada 2007-2009, o societate privată care are 250 de acționari, privatizată prin MEBO (trecerea mijloacelor de producție ale unității din proprietatea statului în cea a muncitorilor, cu drept de preempțiune la cumpărarea acțiunilor-n.r.), a încheiat contracte de 245 milioane lei pentru efectuarea de studii, servicii de consultanță și asistență tehnică pentru lucrări de specialitate la metrou. În perioada 2009-2011,că era criză, aceeași societate a încheiat contracte de 339 milioane lei, deci aproape 100 milioane euro, tot pentru efectuarea de studii pentru dezvoltarea și modernizarea rețelei de metrou”, a spus premierul, în ședința de guvern.

El a precizat că aceste informații sunt conținute într-o notă primită de la Corpul său de Control.

„La metrou e mult mai profitabil să faci studii și consultanță decât să faci vreo linie de metrou. Domnul ministru, o să vă dau nota de la corpul de control (…) și, când mai vin să protesteze diverși oameni, întrebați dacă nu sunt acționari la firma asta care face consultanță. Deci, ajunge, asta e ideea. S-a trăit bine pe bani de la Guvern. O să facem metroul, dar nu-i îmbogățim pe mulți alții care nu fac metroul, dar apar prin presă să ne spună cum trebuie să facem metroul. E un mesaj pe care vreau să-l dau pentru multe alte afaceri de acest gen”, a mai spus premierul.

În opinia lui Ponta, nemulțumirile apărute la metrou în ultima perioadă au legătură cu faptul că noul director nu mai dorește prelungirea contractelor de servicii cu firma respectivă.

El a cerut tuturor miniștrilor să-l informeze dacă întâlnesc situații similare în instituțiile pe care le coordonează.

La finalul prezentării situației de la metrou, ministrului Transporturilor s-a ridicat de la locul său aflat la masa de ședință a Guvernului și s-a dus la primul-ministru pentru a primi documentul.

„Ai văzut, Relu?”, l-a întrebat Ponta pe Fenechiu, moment în care cei doi răsfoiau nota emisă de Corpul de Control.
La finalul ședinței de guvern, Biroul de Presă al Palatului Victoria a prezentat public nota de control, în care se arată că inspectorii guvernamentali au efectuat, marți, 12 martie, o „acțiune de documentare” la Metrorex cu privire la modul în care au fost stabilite și derulate relațiile contractuale dintre această societate comercială și Metroul S.A. București (fosta întreprindere Metroul București).

La Metroul București, societate cu atribuții de proiectare, realizarea studiilor privind modernizarea rețelei de metrou, consultanță și asistență tehnică privind investitii la rețeaua de metrou, acționari sunt Rozorea George (10,373%), Arghiroiu Ovidiu (4,085%), Călinescu Sorin (4,961%), Ivan Victoria Cecilia (6,715%) și o listă de alți 245 acționari (73,866%). Administratorii societății sunt Rozorea George (președinte al consiliului de administrație), Florescu Grigore și Dincă Ana.

În document se arată că, în perioada 2005-2012, Metrorex a încheiat 9 contracte de prestări servicii cu S.C. Metroul S.A. și cu diverse asocieri fără personalitate juridică din care această societate comercială a făcut parte, a căror valoare totală este de 585,6 milioane lei, din care Metrorex S.A. a efectuat deja plăți în sumă totală de 186,8 milioane lei. Astfel, în perioada 2007-2009, Metrorex a încheiat 3 contracte cu S.C. Metroul S.A., în valoare cumulată de 245,7 milioane lei pentru servicii de consultanță și asistență tehnică, iar în intervalul 2009 – 2011 a încheiat încă 6 contracte similare în valoare cumulată de 339,8 milioane lei.

Concluzia inspectorilor este însă că, potrivit dispozițiilor actului normativ de înființare a S.C. Metroul S.A, această societate are atribuții legale în legătură cu proiectarea investițiilor privind realizarea rețelei de metrou, efectuarea de studii pentru dezvoltarea și modernizarea rețelei de metrou, precum și de a presta servicii de consultanță și asistență tehnică pentru lucrări de specialitate la rețeaua de metrou. întrucât actul normativ menționat nu a fost abrogat.

Nota de informare privind relațiile contractuale dintre Metrorex și S.C. Metroul S.A. București a fost transmisă, spre informare, Cancelariei primului-ministru, Secretariatului General al Guvernului și consilierul pe probleme economice al premierului, Cristian Socol.

În urmă cu o săptămână, sindicaliștii de la metrou, conduși de președintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ion Rădoi, au protestat acuzând lipsa de dialog a autorităților, poziția inflexibilă a conducerilor Ministerului Transporturilor și Metrorex față de negocierea Contractului colectiv de muncă, care expiră pe data de 31 martie, precum și neclarificarea situației angajaților în condițiile trecerii Metrorex în subordinea Primăriei Capitalei.
Ei au atenționat Guvernul că de la 1 aprilie ar putea opri activitatea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trei femei s-au infectat cu HIV după ce au apelat la Terapia Vampir! Aceasta este...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Codul Muncii modificat oficial. Noi obligații pentru angajatori
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea se răcește și revin ploile