Ponta îi răspunde lui Băsescu: „Cunoștințele sale juridice se încadrează la aducerea de blugi de la Istanbul. Guvernul va face miercuri mici ajustări la Codul de procedură penală”

Ponta îi răspunde lui Băsescu: Cunoștințele sale juridice se încadrează la aducerea de blugi de la Istanbul. Guvernul va face miercuri mici ajustări la Codul de procedură penală
Publicat: 31/01/2014, 22:08
Actualizat: 31/07/2014, 03:29

Guvernul va aproba „mici ajustări” la Codul de procedură penală care vor clarifica și problema interceptărilor, pe baza unei centralizări care va fi prezentată vineri pe site-ul Ministerului Justiției, a anunțat premierul Ponta, adăugând că este „o prostie” să spui că noul Cod protejează infractorii. El a explicat însă că această clarificare ar permite începerea urmăririi penale „față de fapte și nu față de persoane”. Anunțul premierului vine după ce Traian Băsescu i-a trimis astăzi o scrisoare, în care i-a cerut să opereze modificări la Codul de procedură penală, prin ordonanță de urgență. De altfel, Ponta a ironizat demersul șefului statului, spunând că președintele „spune prostii, iar cunoștințele sale juridice se limitează la încadrarea aducerii blugilor de la Istanbul”.

„Ca în cazul oricăror legi complexe, pot apărea inadvertențe. Ministrul Justiției a discutat cu CSM, cu Ministerul Public și cu Înalta Curte. Când inadvertențele afectează activitatea instanțelor, vom face mici ajustări la Codul de procedură penală, iar miercuri, în ședința de Guvern, vom lua o decizie în acest sens. Specialiștii au opinii diferite[…] Este periculos că un președinte promulgă legi pe care nu le cunoaște. el nici acum nu cunoaște legile, nu știe ce promulgă și după-aia vine și zice alte prostii. Cunoștințele juridice ale domnului Băsescu se limitează la încadrarea juridică a aducerii de blugi de la Istanbul, altceva nu știe”, a comentat premierul.

În ce privește problema interceptărilor, premierul susține că nu s-a modificat nimic, ci totul ține de interpretarea dată textului de lege.

„Mandatele de ascultare pe siguranță națională nu s-au modificat în niciun fel, Legea 51/1991 le prevede în continuare. În al doilea rând, în baza codurilor actuale, care intră în vigoare mâine, există și s-a introdus acea prevedere de a se face interceptările după ce se începe urmărirea penală, adică exact cum a dispus Curtea Constituțională printr-o decizie din 2009. În măsura în care există o propunere pe care eu o consider de natură să rezolve interpretarea diferită, ca să se poată începe urmărirea penală față de fapte și nu față de persoane, atunci toate lucrurile se rezolvă (…) Este o interpretare pe care unii specialiști spun că se pot face în continuare interceptări, alții spun că nu și atunci, prin textul pe care l-a propus CSM, cred că nu va mai exista nicio diferență de interpretare”, a spus Ponta.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a precizat însă că va prezenta un pachet de acte normative, dintre care unele vor fi promovate ca proiect de lege, iar altele ca ordonanțe de urgență, decizia aparținând Guvernului.

Ponta a precizat totodată că, la începutul săptămânii viitoare, în Parlament va fi aprobată o lege de abrogare a articolului 278 din noul Cod penal care poate îngrădi libertatea și activitatea mass-media.

Președintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta să opereze, vineri, prin Ordonanță de urgență a Guvenului modificările la Codul de procedură penală, menționând că acestea au fost solicitate încă din luna septembrie a anului trecut.

Solicitarea președintelui a venit la doar o zi după ce a declarat, la Cotroceni, că dacă premierul Victor Ponta nu își asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedură penală, este emblema corupției, și „devine scutul oamenilor corupți”.

„Dacă primul ministru nu își asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedură penală, este emblema corupției. Are destule altele care l-au situat deja în sfera omului corupt, prin utilizarea actelor normative, ba pământurile la CJ Brăila, ba problema Rompetrol, ba problema ASF, toate astea îl arată ca fiind un om corupt, dar în cazul în care nu face urgent modificările care trebuie făcute acestui articol, el devine scutul oamenilor corupți și devine primul responsabil că nu a acționat când trebuia”, a afirmat șeful statului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O femeie a câștigat 1 milion de dolari la loterie de două ori în 10...