Ponta îi spune ministrului pentru IMM-uri „să dea de băut”, că România a urcat 25 de poziții în topul Băncii Mondiale. După noua metodologie, avansul este de 2 poziții și ne depășește Rwanda

Ponta îi spune ministrului pentru IMM-uri „să dea de băut”, că România a urcat 25 de poziții în topul Băncii Mondiale. După noua metodologie, avansul este de 2 poziții și ne depășește Rwanda
Premierul Ponta i-a transmis ministrului delegat pentru IMM că ar trebui să dea "de băut" pentru că România a urcat 25 locuri în clasamentul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, el raportându-se însă la vechea metodologie, în condițiile în care prin noile criterii România a urcat doar 2 locuri

„Vreau doar să mulțumesc tuturor celor din Guvern, din instituțiile guvernamentale, dar și din mediul privat, pentru că astăzi Banca Mondială a publicat raportul «doing business». Domnule ministru Jianu, ar trebui să dați dumneavoastră de băut azi, pentru că România a urcat de pe locul 73 pe locul 48 în topul țărilor, mult înaintea altor țări europene, o creștere de 25 locuri într-un singur an”, i-a spus Ponta ministrului pentru IMM, Florin Jianu, în ședința de guvern.

El a adăugat că Banca Mondială notează faptul că, față de 2012, România are o povară fiscală mai redusă cu 1% din PIB și încasări la buget.

România a urcat două poziții în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, pe locul 48 din 189 de țări, conform noii metodologii de calcul România clasându-se pe locul 50 anul trecut, dar este devansată de Rwanda, Bulgaria, Muntenegru și stă cel mai prost din UE la accesul la electricitate.

Anterior schimbării metodologiei, România ocupa poziția 73 anul trecut. După schimbarea metodologiei, mai multe state din Europa au trecut din intervalul 60-80 în zona pozițiilor 40-60.

Mediul de afaceri din România este mai puțin primitor decât cel din Estonia (17), Letonia (23), Lituania (24), Macedonia (30), Polonia (32), Muntenegru (36), Bulgaria (38), Cehia (44), Rwanda (46), potrivit topului „Doing Business 2015” publicat miercuri de Banca Mondială.

Totuși, România devansează țări ca Slovenia (51), Ungaria (54), Turcia (55), Italia (56), Grecia (61) și Rusia (62) în clasamentul BM.

În schimb, România este pe poziția 171 din 189 de țări în ceea ce privește conectarea la electricitate, pentru care sunt necesare 7 proceduri și 223 de zile.

Economia românească ocupă penultimul loc din UE la costul importurilor, estimat de BM la 1.495 dolari pe container, Slovacia clasându-se pe ultima poziție, cu 1.500 dolari pe container.

De asemenea, România ocupă una dintre ultimele poziții la avizele necesare pentru construcții. Pentru obținerea avizelor, o companie trebuie să îndeplinească 14 proceduri și are nevoie de 255 de zile.

În același timp, România se află pe primul loc între țările europene în ceea ce privește îmbunătățirea sistemului de plată a taxelor, cele mai multe dintre firme folosind în prezent sistemul electronic. Raportul arată că plata online cu cardul de credit a taxelor și contribuțiilor a devenit posibilă în perioada 2013-2014.

Dintre țările UE, România este clasată cel mai bine în ceea ce privește accesul la credit și înregistrează rezultate bune la procesul de înființare a unei firme și rezolvarea insolvenței, în media regiunii.

În cazul procedurilor de insolvență, România, alături de Bulgaria, Macedonia și Muntenegru, a înregistrat cel mai important avans din Europa în perioada analizată, pe fondul reformării legii insolvenței.

Anunţ bombă făcut de China despre coronavirus. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva
E oficial! Stare de Urgență din 7 decembrie, până pe 7 martie 2021
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Veste TERIBILĂ pentru pensionari. Ce pensii se desființează DEFINITV: Să nu se mai acorde aceste...
VIDEO Prăbuşirea spectaculoasă a unui meteorit, care a luminat cerul
A apărut cel mai rapid test pentru Covid. Arată rezultatul după doar cinci minute
E oficial! Stare de Urgență din 7 decembrie, până pe 7 martie 2021
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOC! Armata chineză, pregătită de luptă! Noua armă MORTALĂ va distruge tot în jurul ei....
GENIAL! Cum îți dezaburești ușor mașina, acum că ninge. Șoferi, ATENȚIE! Sunt cele mai utile...
Mesaje de Sfântul Andrei 2020: Felicitări, urări şi imagini cu La mulţi ani Andreea şi...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
O româncă a fost nevoită să ia o decizie în doar 15 minute. Aceasta i-a...
9 obiceiuri ale oamenilor extrem de productivi. Iată ce au în comun oamenii eficienți
Inchide