Ponta îi spune ministrului pentru IMM-uri „să dea de băut”, că România a urcat 25 de poziții în topul Băncii Mondiale. După noua metodologie, avansul este de 2 poziții și ne depășește Rwanda

Ponta îi spune ministrului pentru IMM-uri să dea de băut, că România a urcat 25 de poziții în topul Băncii Mondiale. După noua metodologie, avansul este de 2 poziții și ne depășește Rwanda
Publicat: 29/10/2014, 15:55
Actualizat: 29/10/2014, 21:12

„Vreau doar să mulțumesc tuturor celor din Guvern, din instituțiile guvernamentale, dar și din mediul privat, pentru că astăzi Banca Mondială a publicat raportul «doing business». Domnule ministru Jianu, ar trebui să dați dumneavoastră de băut azi, pentru că România a urcat de pe locul 73 pe locul 48 în topul țărilor, mult înaintea altor țări europene, o creștere de 25 locuri într-un singur an”, i-a spus Ponta ministrului pentru IMM, Florin Jianu, în ședința de guvern.

El a adăugat că Banca Mondială notează faptul că, față de 2012, România are o povară fiscală mai redusă cu 1% din PIB și încasări la buget.

România a urcat două poziții în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, pe locul 48 din 189 de țări, conform noii metodologii de calcul România clasându-se pe locul 50 anul trecut, dar este devansată de Rwanda, Bulgaria, Muntenegru și stă cel mai prost din UE la accesul la electricitate.

Anterior schimbării metodologiei, România ocupa poziția 73 anul trecut. După schimbarea metodologiei, mai multe state din Europa au trecut din intervalul 60-80 în zona pozițiilor 40-60.

Mediul de afaceri din România este mai puțin primitor decât cel din Estonia (17), Letonia (23), Lituania (24), Macedonia (30), Polonia (32), Muntenegru (36), Bulgaria (38), Cehia (44), Rwanda (46), potrivit topului „Doing Business 2015” publicat miercuri de Banca Mondială.

Totuși, România devansează țări ca Slovenia (51), Ungaria (54), Turcia (55), Italia (56), Grecia (61) și Rusia (62) în clasamentul BM.

În schimb, România este pe poziția 171 din 189 de țări în ceea ce privește conectarea la electricitate, pentru care sunt necesare 7 proceduri și 223 de zile.

Economia românească ocupă penultimul loc din UE la costul importurilor, estimat de BM la 1.495 dolari pe container, Slovacia clasându-se pe ultima poziție, cu 1.500 dolari pe container.

De asemenea, România ocupă una dintre ultimele poziții la avizele necesare pentru construcții. Pentru obținerea avizelor, o companie trebuie să îndeplinească 14 proceduri și are nevoie de 255 de zile.

În același timp, România se află pe primul loc între țările europene în ceea ce privește îmbunătățirea sistemului de plată a taxelor, cele mai multe dintre firme folosind în prezent sistemul electronic. Raportul arată că plata online cu cardul de credit a taxelor și contribuțiilor a devenit posibilă în perioada 2013-2014.

Dintre țările UE, România este clasată cel mai bine în ceea ce privește accesul la credit și înregistrează rezultate bune la procesul de înființare a unei firme și rezolvarea insolvenței, în media regiunii.

În cazul procedurilor de insolvență, România, alături de Bulgaria, Macedonia și Muntenegru, a înregistrat cel mai important avans din Europa în perioada analizată, pe fondul reformării legii insolvenței.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
S-a schimbat legea pentru acești români. Cine stă la altă adresă riscă amenzi
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu