Ponta îl schimbă pe Palada din funcția de purtător de cuvânt, la o zi după ce Ambasada SUA și-a exprimat dezaprobarea față de modul în care acesta „executa electric” ziariști antiguvernamentali

Ponta îl schimbă pe Palada din funcția de purtător de cuvânt, la o zi după ce Ambasada SUA și-a exprimat dezaprobarea față de modul în care acesta „executa electric ziariști antiguvernamentali

Premierul Ponta a decis ca Mirel Palada, consilier pentru strategii guvernamentale, să nu mai îndeplinească și funcția de purtător de cuvânt al Guvernului, pentru aceasta urmând a fi desemnat un alt consilier al premierului, Corneliu Calotă, fost jurnalist la TVR, au declarat MEDIAFAX surse oficiale. Informația apare la o zi după ce ambasada SUA a catalogat, într-un interviu pentru gândul, drept „comentarii urâte” afirmațiile lui Palada.

Corneliu Calotă

Palada a fost numit în septembrie 2013 consilier pentru strategii guvernamentale al premierului, iar după o lună, în octombrie 2013, Victor Ponta anunța că Palada a fost desemnat să îndeplinească „temporar”și rolul de purtător de cuvânt al Guvernului, după ce fostul deținător al acestei funcții, Andrei Zaharescu, a fost numit consul general la Cape Town, Africa de Sud.

Potrivit surselor citate, Palada își va păstra funcția de consilier pentru strategii guvernamentale al prim-ministrului Ponta.

Decizia premierului vine după ce în luna august Mirel Palada a avut pe pagina de Facebook o postare cu următorul conținut: „Cum apare câte un subiect politic care învârtoșează spiritul bejboinic în opinanți, de zici că-i catastrofă și dezastru mondial, cum mai scot capul câte doi-trei-zece-douăzeci, depinde de intensitatea subiectului, de bezmetici acoperiți de pe lista mea care își fac seppuku comunicațional și trântesc cu cuvintele anti-guvernamentale în baltă propagandistică la mine pe wall. Și uite așa mai frigem niște purceluși anti-guvernamentali la proțap și le dăm block și mai bem o bere în cinstea sufletelor răposaților care nu mai este. În seara asta era unul care acum era reporter la Gândul, iar inainte fusese la Hotnews, și care făcea clăbuci cu spume la mine pe pagină. Ce plăcere să-l execut electric! Câtă îndemânare am să omor prin blocare ziariștii obiectivi, deci anti-guvernamentali. Pufoșilor, nici nu știți câtă plăcere îmi provocați”.

Ulterior, postarea de pe contul de Facebook al lui Palada a fost ștearsă, dar deja existau numeroase reacții ale jurnaliștilor, dar și din partea unor partide de opoziție.

Ambasada SUA, despre postarea lui Palada: „Ugly comments”

„Ugly comments”. „Comentarii urâte”. Așa descrie șeful Ambasadei SUA în București, Dean Thompson, destănuirea făcută pe Facebook de Mirel Palada (FOTO AICI) cu privire la „plăcerea” sa de a „executa electric” jurnaliști.

„Nu cred că astfel de comentarii urâte își au locul când ai de-a face cu oameni care încearcă să transmită știri”. În același timp, șeful misiunii SUA a venit și cu un îndemn pentru români: „Am face un apel către toată lumea să respecte presa – a patra putere, cum i se spune des – , care este o componentă atât de importantă pentru a ne asigura că cetățenii activi rămân informați. Nu cred că astfel de comentarii urâte își au rostul când ai de-a face cu oameni care încearcă să relateze și să transmită știri”, a spus Thompson, într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului gândul.

„Într-o democrație, este treaba guvernului să le furnizeze cetățenilor informații despre cum lucrează și ce face, pentru ca cetățenii să poată lua decizii informate. Presa este un mijloc foarte important pentru asta. De asemenea, presa este foarte importantă prin sarcina ei de a urmări ce se întâmplă și a relata asta, pentru ca oamenii să poată lua decizii bune cu privire la cei pe care îi vor vota, cu privire la afacerile lor, orice”, a mai spus Însărcinatul cu Afaceri al Statelor Unite, vorbind despre importanța ca presa să poată funcționa liber într-o democrație, fără imixtiuni din partea guvernului sau a altor autorități.

INTERVIUL EXCLUSIV CU DEAN THOMPSON POATE FI URMĂRIT AICI

Ponta, în august, despre Palada: „Dacă vrea să fie Lăzăroi, atunci nu va lucra pentru mine”

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 18 august, că i-a transmis purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, că nu e de acord cu modul în care se exprimă și că acesta urmează să decidă dacă respectă standardele și rămâne în Executiv, întrucât nu are nevoie de un Sebastian Lăzăroiu la Guvern.

Întrebat dacă s-a gândit să-i ceară demisia lui Palada, Ponta a răspuns: „M-am gândit foarte clar și i-am spus domnului Palada, în mod direct, că nu sunt de acord cu modul în care domnia sa- chiar și într-un spațiu cum e Facebook-ul – se exprimă, că nu am nevoie de un Sebastian Lăzăroiu la Guvern și că urmează să decidă: dacă poate să respecte niște standarde pe care eu le consider necesare, rămâne la Guvern; dacă vrea să fie Lăzăroiu, atunci nu va lucra pentru mine”.

Palada și-a prezentat, pe19 august, „scuzele publice celor care s-au simțit ofensați de maniera” în care s-a exprimat „pe pagina personală de Facebook zilele trecute la adresa unor jurnaliști”.

„Respect dreptul la liberă exprimare al fiecărui jurnalist și consider esențial rolul presei într-o democrație. Cât voi fi purtător de cuvânt al Guvernului voi aprecia munca făcută cu onestitate de către jurnaliști și voi face tot ce îmi stă în putere să apăr principiile profesionalismului, responsabilității sociale, toleranței, bunului-simț și apărării democrației statului de drept”, se spune într-o scrisoare adresată președintelui interimar al Clubului Român de Presă, Indira Crasnea de către oficialul guvernului, scrisoare scanată și postată pe pagina de Facebook a lui Palada.

Răspunsul lui Mirel Palada a venit după ce Clubul Român de Presă i-a solicitat premierului Victor Ponta ca purtătorul său de cuvânt să prezinte scuze publice ca urmare a postării de pe Facebook ofensatoare la adresa jurnaliștilor.

Prezentarea de scuze publice de către Mirel Palada „este un gest necesar”, limbajul său la adresa jurnaliștilor fiind „inadecvat poziției și responsabilităților sale publice”, se spunea într-o scrisoare trimisă, pe 19 august, premierului Victor Ponta, de Clubul Român de Presă (CRP).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului