Ponta: M-am văzut sâmbătă cu Fenechiu. Am discutat o oră

Ponta: M-am văzut sâmbătă cu Fenechiu. Am discutat o oră
Publicat: 15/07/2013, 11:38
Actualizat: 13/02/2014, 10:12

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că s-a întâlnit sâmbătă cu fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, dar nu în București, ci acolo unde se afla Fenechiu, iar discuția a durat o oră.

„M-am văzut sâmbătă cu Relu Fenechiu”, a declarat ponta ziariștilor.

Întrebat dacă a fost Fenechiu în București, premierul a răspuns: „Nu, am fost eu unde era dânsul”.

„Am stat o oră de vorbă. Am discutat o oră despre ce e mai important (la minister – n.r.) și acum ne vedem la ora 13.00 la minister”, a adăugat Victor Ponta, care premia luni interimatul la Transporturi.

Întrebat dacă are vreo preferință între Ovidiu Silaghi și Mugur Cozmanciuc pentru portofoliul Transporturilor, Victor Ponta a spus: „Îi cunosc foarte bine pe amândoi, amândoi au mai fost în Guvern, unul ministru, celălalt secretar de stat, dar aștept decizia celor de la PNL, o discutăm, după care, nu uitați, trebuie să-i propun președintelui”.

Pe de altă parte, premierul a declarat că nu ia în calcul comasarea Ministerului Transporturilor cu cel al marilor proiecte, el arătând că orice fel de restructurare a Guvernului nu este posibilă decât prin votul Parlamentului.

Întrebat dacă varianta comasării celor două ministere este viabilă și dacă o ia în calcul, Ponta a răspuns: „Nu, nu m-am gândit la așa ceva și, doi, nu se poate decât prin votul Parlamentului orice fel de restructurare a Guvernului. Nu se poate așa, că vreau eu. Deci nu m-am gândit”.

Vicepreședintele PNL Relu Fenechiu a precizat, într-un interviu pentru „Gândul”, că s-a întâlnit sâmbătă cu premierul Victor Ponta pentru „a-i preda” mandatul de la Ministerul Transporturilor.

„M-am întâlnit cu premierul și i-am predat mandatul de la Ministerul Transporturilor”, a spus Fenechiu.

Fostul ministru al Transporturilor a declarat că l-a sunat vineri pe premierul Ponta pentru a-și prezenta demisia de la minister, dar că nu există un document oficial depus la Guvern. Acesta a explicat că inițial convenise să-și dea demisia sâmbătă, dar după ce a văzut „spectacolul televizat” l-a sunat pe premier și l-a anunțat că demisionează, a notat „Gândul”.

Fenechiu a fost întrebat dacă în cazul său a fost vorba despre o demisie prin telefon sau a fost revocat. „Atât timp cât eu eram într-un colț de țară, iar premierul era în alt colț de țară nu puteam să îmi prezint demisia decât telefonic. Dincolo de toate, procedura constituțională este revocarea”, a spus el.

Fostul ministru a menționat, la întrebarea dacă există o demisie scrisă depusă la minister, că „nu există o hârtie făcută”.

„Trebuie spus că mi-am prezentat demisia în fața premierului, prin telefon, vineri. (…) Și dacă avea documentul tot trebuia să mă revoce. Nu există procedura de acceptare a demisiei în Constituției. Există procedura de revocare”, a mai spus el.

Solicitat să precizeze de ce nu și-a trimis demisia prin fax, Relu Fenechiu a spus: „Pentru că eu am o relație cu premierul îndeajuns de bună în care i-am spus domnule, gata, mi-am prezentat demisia. În primă fază rămăsese să ne întâlnim a doua zi, dar după aceea i-am dat un telefon, văzând spectacolul televizat și eu i-am spus că nu are niciun sens să așteptăm”.

De asemenea, el a fost întrebat dacă noul ministru va fi propus marți de PNL. „Există posibilitatea să avem marți un Birou Permanent Național pe această temă”, a răspuns Fenechiu.

Ministerul Transporturilor infoma vineri că Relu Fenechiu a confirmat telefonic premierului Victor Ponta decizia de a demisiona din funcția de ministru, cei doi stabilind ca discuțiile referitoare la preluarea atribuțiilor să fie purtate în cursul zilei de sâmbătă.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că a vorbit de două ori la telefon cu Relu Fenechiu, atât imediat după sentința de condamnare, cât și cu câteva minute înainte de momentul declarației de presă, iar acesta a precizat de fiecare dată că demisionează, astfel că l-a informat în acest sens pe președintele Traian Băsescu.

El a explicat că Fenechiu nu a putut să își scrie efectiv demisia, deoarece nu se afla în București, dar că i-a comunicat verbal, prin telefon, decizia de a demisiona și că în Constituție termenul folosit în astfel de cazuri este „revocare”.

Ponta a arătat totodată că Fenechiu „a fost interpretat greșit” în cazul demisiei. „Cu domnul Fenechiu și acum trei minute am vorbit, pentru că a fost interpretată greșit o declarație a dânsului. Dânsul e obișnuit să fie interpretat greșit. Eu am vorbit și acum trei minute, mi-a confirmat încă o dată că își dă demisia, că nu vrea să continue, motiv pentru care am vorbit și cu președintele despre faptul că Fenechiu nu dorește să mai rămână ministru și că interimatul o să-l asigur eu până când voi face o propunere definitivă. El poate să își dea demisia spunându-mi mie la telefon”, a spus vineri Ponta, aflat la ambasada Franței.

El a adăugat că va discuta și cu liderul PNL, Crin Antonescu, despre persoana care va fi propusă la Ministerul Transporturilor, portofoliul rămânând la liberali.

Surse oficiale au declarat anterior că Relu Fenechiu a demisionat din funcția de ministru al Transporturilor, iar premierul Victor Ponta va prelua interimatul la conducerea ministerului, informație confirmată pentru MEDIAFAX de către șeful Guvernului.

Sursele au explicat că premierul a discutat în prealabil cu Fenechiu, care i-a transmis că va părăsi postul de ministru.

Fenechiu a declarat, ulterior, pentru „Gândul” că nu și-a depus încă demisia din funcția de ministru și că va face acest lucru sâmbătă, după o discuție cu premierul Victor Ponta.

Președintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretul de revocare din funcția de ministru al Transporturilor a lui Relu Fenechiu, la propunerea premierului Victor Ponta, precum și numirea șefului Guvernului ca interimar la Transporturi.

Constituția prevede că, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a postului, președintele revocă și numește, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că la începutul săptămânii viitoare va avea loc ședința conducerii PNL care va decide numele viitorului ministru al Transporturilor, iar Ovidiu Silaghi este una dintre variantele luate în calcul pentru acest portofoliu.

„Forul statutar al partidului, Biroul Politic Național se va întruni la începutul săptămânii viitoare, probabil luni sau marți, și va face o nouă propunere pentru acest minister. Portofoliul rămâne bineînțeles la PNL și vom face o propunere, vom discuta cu premierul Ponta și vom continua”, a declarat Antonescu.

El a fost întrebat dacă este posibil să fie susținut pentru această funcție deputatul PNL Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor în primul Cabinet Ponta.

„Este una dintre variante, dar decizia va fi luată de BPN și nu are rost să vehiculăm mai multe nume înainte de această reuniune”, a precizat liderul PNL.

Relu Fenechiu a fost condamnat, vineri, de instanța supremă, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”, iar fratele acestuia, Lucian, a primit o pedeapsă tot de cinci ani de închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?