Ponta merge la Chișinău cu o suită de miniștri PSD. Cadoul pentru Leancă: o ordonanță de urgență

Publicat: 20/02/2014, 17:00
Actualizat: 21/03/2015, 13:01

Premierul Victor Ponta merge astăzi la Chișinău, într-o delegație de două zile, în care va fi însoțit de o întreagă delegație de miniștri PSD, fără însă niciun liberal. Împreună cu Victor Ponta, în Republica Moldova se vor afla vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Educației, Remus Pricopie, ministrul de Externe, Titus Corlățean, dar și secretarul de stat responsabil pentru Departamentul de Intervenții, Raed Arafat.

Vineri, Victor Ponta se întâlnește cu Nicolae Timofti, președintele Republicii Moldova, cu prim-ministrul Iurie Leancă și cu Igor Corman, președintele Parlamentului li participă la participa la deschiderea unul forum de afaceri molodo-român.

Cu gazoductul Iași-Ungheni încă nefinalizat, prim-ministrul Victor Ponta îi duce premierului de la Chișinău, Iurie Leancă, o ordonanță de urgență adoptată ieri în Guvern care nu face însă decât să stabilească faptul că cele 100 de milioane de euro, sprijin financiar acordat de România în baza unui acord semnat în 2010, se vor aloca prin Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de Liviu Dragnea.

Aceeași OUG descrie un vag sistem de monitorizare a stadiului proiectelor convenite pentru a fi finanțate prin întâlniri semestriale ale „reprezentanților autorităților de coordonare națională”. Autoritățile de coordonare, convenite încă din 2010, sunt Ministerul Dezvoltării de la București și Ministerul Construcțiilor de la Chișinău.

Impactul financiar al ordonanței, menționat în Nota de Fundamentare care a însoțit în Guvern actul normativ, se rezumă le cele 90 de milioane de lei aprobate deja prin Hotărâre de Guvern în ultima ședință a Executivului Ponta din 2013, în fața camerelor de luat vederi.

ORDONANȚA DE URGENȚĂ

NOTA DE FUNDAMENTARE

Banii alocați în decembrie sunt destinați programului de modernizare a școlilor și grădinițelor din Republica Moldova. La momentul festiv în care s-a oficializat acordarea asistenței de stat, a fost invitat la masa Guvernului și prim-ministrul de la Chișinău, care a i-a promis de altfel lui Victor Ponta că se va asigura ca „cetățenii să știe de unde vin banii”.

Poziția politică a lui Iurie Leancă la București, ca și faptul că acesta l-a însoțit pe Victor Ponta într-o emisiune tv criticând considerațiile președintelui Traian Băsescu, a stârnit reacții vehemente la Cotroceni. Băsescu a făcut un bilanț al cheltuielilor României cu Republica Moldova, comentând că s-a „săturat de asta cu România vrea, dar nu dă bani”. „E un soi de incorectitudibne a politicienilor din Republica Moldova, care spun că numai cu vorbe i-am ajutat. Fraților, hai să vă facem factura”, a spus el.

Acordul cu Republica Moldova pentru alocarea celor 100 de milioane de euro, ajutor nerambursabil, a fost semnat în 2010. Suma urma să acopere proiecte de dezvoltare a infrastructurii, reparații de drumuri și modernizarea unităților de învățământ.

De atunci, acordul a fost completat cu două documente adiționale. Unul semnat după inundațiile din iulie 2010, care au afectat maul Prutului, a introdus în acord și asistența umanitară acordată în cazul unor situații de urgență. Al doilea protocol additional, semnat în august 2011, a inclus și sectorul energetic. Primul proiect care se derulează în baza acestui acord este construcția gazoductului Iași-Ungheni a cărui finalizare, prevăzuită inițial în decembrie 2013, a fost amanita pentru sfârșitul lunii februarie 2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Parcarea mega-aroganțelor! Au 'rupt' cluburile de lux de la Mamaia, de 1 Mai, cu bolizii...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
BREAKING | Alex Alexandrov, fondatorul companiei Altex, a murit
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA